«Ναυάγησε» η προμήθεια 4 σκαφών για το Λιμενικό από τους Ιταλούς

Ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Cantiere Navale Vittoria Spa που είχε κερδίσει τον ελληνικό διαγωνισμό χρεοκόπησε

Παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που έλαβε και τις προσπάθειες του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη αλλά και του προκατόχου του Γιάννη Πλακιωτάκη, ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Cantiere Navale Vittoria Spa, που είχε επικρατήσει στον προ τριετίας διαγωνισμό για την προμήθεια έως και τεσσάρων παράκτιων περιπολικών σκαφών, μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων, τύπου P355 για το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή, δεν κατάφερε όχι μόνο να ξεκινήσει την κατασκευή τους, αλλά ούτε καν να υπογράψει τη σύμβαση.

Η μικρή ιταλική ναυπηγική εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και τον Δεκέμβριο κατέθεσε στην Τεργέστη, όπου και η έδρα της, αίτηση ένταξης σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο του σχετικού ιταλικού πτωχευτικού δικαίου. Στο μεταξύ, ήταν πια αργά για την ελληνική παραγγελία. Έχασε δε και τη σχετική εγγυητική επιστολή των 600.000 ευρώ που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Έτσι, η Ελλάδα, που τόσο χρειάζεται τα σκάφη αυτά λόγω των ελληνοτουρκικών διαφορών και των παράνομων μεταναστευτικών ροών, θα πρέπει να περιμένει μερικά χρόνια ακόμη για να ναυπηγηθούν, αφού πρώτα επιλεγεί καινούργιος ανάδοχος από τον διαγωνισμό ο οποίος θα ξεκινήσει άμεσα, όπως εξηγεί στην «Καθημερινή» ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Μάλιστα, κατόπιν παρεμβάσεών του στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ο υπουργός πέτυχε την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η οποία καλύπτει σχεδόν το σύνολο του κόστους ναυπήγησης, από τα 60 στα 99 εκατ., γεγονός που θα επιτρέψει την προμήθεια έως και έξι παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων.

Πριν από λίγες μέρες, η αρμόδια Διεύθυνση Προμηθειών και Εποπτείας Αποθηκών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση, μη δεσμευτικής συμμετοχής οικονομικών φορέων για τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους διακήρυξης για την «Προμήθεια έξι (06) παράκτιων περιπολικών σκαφών μήκους άνω των τριάντα (30) μέτρων», εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού 99.000.000 ευρώ (16.500.000 ανά σκάφος), με σκοπό «τη συλλογή εποικοδομητικών παρατηρήσεων και σχολίων επί των τεχνικών απαιτήσεων, επί του προϋπολογισμού, επί του χρόνου παράδοσης, επί του κριτηρίου κατακύρωσης κ.ο.κ.». Σύμφωνα με τον Χρήστο Στυλιανίδη, η διαδικασία θα είναι εντατική και διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσει η χώρα να προμηθευτεί τα αναγκαία πρώτα μέσα τάχιστα.

Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει τέσσερα σκάφη ίδιου τύπου. Τα Ρ355 έχουν μήκος 36,30 μ. και πλάτος 7,45 μ. Αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και έχουν αυτονομία έως και 1.000 ν.μ., με οικονομική ταχύτητα 18 κόμβων. Στελεχώνονται από 12μελές πλήρωμα και μπορούν να φέρουν δύο τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού της Elbit με πολυβόλα των 12,7 χλστ. ή εκτοξευτές βομβίδων των 40 χλστ. ή άλλα όπλα και φέρουν θωράκιση σε ευπαθή σημεία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγορεύσεις σε περιοχές αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Σαρωνικού στο πλαίσιο κολυμβητικών αγώνων 2024

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ανακοινώνεται: 1.Η απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού το Σάββατο 25-05-2024 για το χρονικό διάστημα από ώρα 08:00 π.μ. έως ώρα 19:00 και την Κυριακή 26-05-2024 για το χρονικό διάστημα από ώρα 08:00 π.μ. έως ώρα 12:00 στη θαλάσσια περιοχή που εσωκλείεται από τις κάτωθι συντεταγμένες: Α:

Εντοπισμός και διάσωση 78 ατόμων σε περιοχή της Μονεμβασιάς

Αλλοδαποί στην παραλία “Δριμίσκος”, κοντά στην περιοχή Κιπαρίσσι της Μονεμβασιάς, βρέθηκαν, μετά από ενημέρωση που είχε το ‘Α Λιμενικό Τμήμα της Μονεμβασιάς. Στο σημείο, μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και εντόπισαν 78 άτομα. Απ’ αυτά, 51 είναι άνδρες,

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πρόεδρος ο Γιώργος Προκοπίου και Διευθύνων Σύμβουλος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μονοπρόσωπη ΑΕ, που θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις των πρώην Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Προκοπίου πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής, και Διευθύνων Σύμβουλος, ο πρώην υπουργός και

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκάλεσε ξανά τη χώρα του ο Μίτσκοσκι

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκάλεσε τη χώρα του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους πολίτες, με αφορμή την ημέρα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. “Εκ μέρους μου και εκ μέρους του VMRO-DPMNE, συγχαίρω

Μετάβαση στο περιεχόμενο