Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει την παράδοση στην Ουκρανία δύο πολεμικών πλοίων αντίκειται στις δεσμεύσεις της έναντι του NATO, δήλωσε ο τέως Ανώτατος Διοικητής Ευρώπης της αμυντικής συμμαχίας, καλώντας την Άγκυρα να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός απόστρατος Ναύαρχος James Stavridis, μιλώντας στο POLITICO για την απόφαση άρνησης διέλευσης Τουρκικών υδάτων σε σκάφη κατηγορίας Sandown του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, που δώρισε το Η.Β. στο Κίεβο για την εκκαθάριση ναρκών σε πολυσύχναστες ζώνες θαλάσσιας κυκλοφορίας στη Μαύρη Θάλασσα, τη χαρακτήρισε ως «ατυχή».
Η Άγκυρα επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι τα ναρκαλιευτικά σκάφη δεν θα μπορέσουν να περάσουν από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου των στρατηγικών Στενών του Βοσπόρου. Tούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου, βάσει των διατάξεων της Συνθήκης του Montreux, 1936.
Παρά ταύτα, ο κ. Stavridis επιμένει ότι, η Τουρκία «σίγουρα θα μπορούσε να είχε αποφασίσει να επιτρέψει την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα αμυντικών πλοίων, όπως τα ναρκαλιευτικά» καθώς «υπάρχει επαρκής διακριτική ευχέρεια» στη Συνθήκη του Montreux, και τα ναρκαλιευτικά πλοία είναι από τη φύση τους αμυντικά. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του NATO, στην οποία έχει συμφωνήσει η Τουρκία ως τμήμα του ρόλου της εντός του NATO.»
Ο Ναύαρχος Cem Gürdeniz, τέως Αρχηγός του Τ/ΠΝ και επιφανής στρατιωτικός αναλυτής και θεωρητικός, αντέκρουσε την κριτική που ασκήθηκε στην απόφαση της Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποφευχθεί «Tουρκική αιματοχυσία» ως μέρος ενός «πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό των ΗΠΑ και του NATO.»
Παρά την ιδιότητα μέλους του NATO, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι δεν σκληραίνει τη στάση της έναντι των Ρωσικών βοηθητικών πολεμικών πλοίων που διαπλέουν τα ύδατά της, ως επίσης ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εξαγωγές της Μόσχας. Οι ζωτικές για την Ουκρανία εξαγωγές σιτηρών παρεμποδίζονται από ρωσικές νάρκες που ποντίσθηκαν ανοικτά των ανατολικών ευρωπαϊκών ακτών, με ένα Ελληνικής πλοιοκτησίας πλοίο να έχει ήδη υποστεί ζημίες μετά από πρόσκρουση σε μια εξ αυτών την περασμένη εβδομάδα.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη Δύση, ο κ. Stavridis πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, η Άγκυρα προσπαθεί πολύ σκληρά να βρει ισορροπία, ενώ θα πρέπει να αρκεσθεί πλήρως στο ρόλο της ως μέλους του ΝΑTO.»
«Η Ρωσία είναι ένας επικίνδυνος κρατικός επιτιθέμενος και ένας κατά συρροή παραβάτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλεί τη Συμμαχία σε αέρα, θάλασσα, ξηρά και στο διάστημα σε καθημερινή βάση» δήλωσε. «Κάτι τέτοιο είναι μια δύσκολη επιλογή.»