Νέα πρόκληση Οκτάι: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά το συντομότερο, ή αμφισβητούμε την κυριαρχία τους»

Μήνυμα στην Τουρκία να ακούσει τις διεθνείς παραινέσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της προκλητικής της ρητορικής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου. «O πρωθυπουργός της Ελλάδας δίχως να ντραπεί επιχείρησε να παρομοιάσει την «ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου» με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος για τον Αττίλα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την τουρκική στάση.

«Επιπλέον, είναι πρωθυπουργός μιας χώρας που στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν η αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών» δήλωσε ο Οκτάι.

Μήνυμα στην Τουρκία να ακούσει τις διεθνείς παραινέσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της προκλητικής της ρητορικής απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που ζητά από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία και παράλληλα, σημείωσε ότι θα ενημερώσει τους εταίρους μας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια  από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω να ακούσει η Tουρκία αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μορεί να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτούς τους μήνες με μοναδική υπαίτιο τη γείτονα χώρα.

Νέα πρόκληση Οκτάι: «Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά το συντομότερο, ή αμφισβητούμε την κυριαρχία τους»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι χερσαίες εγκαταστάσεις στο νέο υδατοδρόμιο Καλαμάτας

Τα επιχειρηματικά πλάνα της Hellenic Seaplanes για την Πελοπόννησο και την Καλαμάτα είναι σταθερά αναπτυσσόμενα εδώ και πολύ καιρό και πλέον παίρνουν μορφή με την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου Καλαμάτας και συγκεκριμένα την τοποθέτηση του σταθμού επιβατών στο

Πώς η Μαρίνα Φλοίσβου δείχνει τον δρόμο για όλη την ακτογραμμή

Κύκλο εργασιών 22 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 3,5 εκατ. ευρώ θα παρουσιάσει φέτος η Μαρίνα Φλοίσβου, ενώ συμπλήρωσε είκοσι χρόνια από τότε που δόθηκε σε ιδιώτες και στο σχήμα Lamda Technol Flisvos Marina. Αποτελεί την πρώτη, την πιο σύγχρονη

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Υποτροφίες για 40 σπουδαστές από την Κύπρο στην Ελλάδα

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου γνωστοποίησε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παραχωρήσει μέχρι σαράντα (40) θέσεις για φοίτηση Κυπρίων (άρρενες και θήλυς) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Πλοιάρχων και Μηχανικών) Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να είναι Κύπριοι και ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς τους

ΕΥΠ σε υπουργούς: «Προσέχετε τι λέτε στα κινητά σας!»

Το σήμα από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) την περασμένη εβδομάδα με αποδέκτες κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους, ήταν όσο πιο σαφές μπορούσε και μένει πλέον να διευκρινιστεί τι ήταν αυτό που οδήγησε την Υπηρεσία να ενημερώσει με επείγον

Μετάβαση στο περιεχόμενο