Νέα τουρκική πρόκληση: Παράνομη NAVTEX στέλνει «ερευνητικό σκάφος» στην καρδιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Σε άλλη μία έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προβαίνει η Τουρκία. Προ ολίγου, το απόγευμα της Τρίτης, εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί την Τετάρτη και την Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. Το πεδίο της έντασης, δε, δεν περιορίζεται στα ελληνικά νερά, καθώς αυξάνονται και οι πιέσεις στον Έβρο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζει ίσως -όπως όλα δείχνουν- νέα μεταναστευτική κρίση.

Η απάντηση της Αθήνας
Στην Αθήνα μπαίνουν στο τραπέζι όλες οι πιθανές κινήσεις της Τουρκίας που θα δημιουργήσουν ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο, με τη ρητορική του τούρκου προέδρου να θυμίζει πληγωμένο θηρίο μετά την συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη.

«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μάλιστα, ενισχύει τις αμυντικές της συμφωνίες. Σήμερα έφτασε εκτάκτως στην Αθήνα κλιμάκιο από το αμερικανικό Πεντάγωνο προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τα F-35.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει στη χώρα μας τρεις ημέρες κατά τις οποίες θα συζητηθούν τόσο οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα όσο και η προμήθεια των F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ενδιαφέρεται για 20 F-35 με το τίμημα να αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Νέα τουρκική πρόκληση: Παράνομη NAVTEX στέλνει «ερευνητικό σκάφος» στην καρδιά του Αιγαίου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.