«Απογειώνεται» το σχέδιο θωράκισης της Κρήτης

Ξεκινά από το «Πεντάγωνο» η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

«Κλείδωσε» η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, καθώς το υπουργείο Αμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης της Κρήτης με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και του θαλάσσιου και εναέριου χώρου στα νότια του νησιού.

Οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς, όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», έχουν ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό του χώρου όπου θα εγκατασταθεί η βάση ελικοπτέρων. Μάλιστα, έχει επιλεγεί και η ακριβής τοποθεσία που είναι προς την ανατολική πλευρά του σημερινού αεροδρομίου του Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή πλησίον της παλιάς στρατιωτικής αεροπορικής βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας (πρώην 126 Σμηναρχίας).

Σημειώνεται ότι το πολιτικό αεροδρόμιο του Ηρακλείου αναμένεται να μεταφερθεί εντός των επόμενων ετών στο Καστέλλι και συνακόλουθα απελευθερώνονται χώροι προς χρήση και για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Η δημιουργία της βάσης εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του ΓΕΕΘΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων για τη μετατροπή της Κρήτης σε «φρούριο» για την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο με δεδομένη δε και τη διαρκή τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί εξάλλου και η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου του ΠΝ, στο λιμάνι της Σούδας, εφάμιλλου της Σαλαμίνας – που έχει ήδη δρομολογηθεί – αλλά και η εγκατάσταση ραντάρ προηγμένων δυνατοτήτων στα ανατολικά.

Με τη βάση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των UAV στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τα επιτελεία επιδιώκουν να έχουν και ταχύτατη αντίδραση και μεταφορά δυνάμεων σε περίπτωση που απαιτηθεί, αλλά και αποτελεσματικότερο έλεγχο με τους «ιπτάμενους» κατασκόπους, τα UAV. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχεδιασμός, η βάση θα διαθέτει όλους τους τύπους ελικοπτέρων, δηλαδή Chinook, Kiowa, Apache, NH-90, ενώ δεν αποκλείεται και Black Hawk μελλοντικά εφόσον αποκτηθούν από τις ΗΠΑ.

Εδώ και αρκετά χρόνια ανώτατοι επιτελείς είχαν επισημάνει τη χρησιμότητα των ελικοπτέρων στην Κρήτη καθώς στο νησί υπάρχουν αερομεταφερόμενα τάγματα και μονάδες αλεξιπτωτιστών. Μια βάση θα προσέδιδε ταχύτητα σε επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η βάση θα διαθέτει βέβαια και τις απαιτούμενες υποδομές για τη συντήρηση των ελικοπτέρων.

Στον ίδιο χώρο δημιουργείται και βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV). Τα επιτελεία θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το σύγχρονο όπλο που προσφέρει αποτελεσματικές δυνατότητες στον έλεγχο και την επιτήρηση της περιοχής. Το πιθανότερο είναι ότι σταθμεύουν κάποια από τα UAV Sperwere του Στρατού Ξηράς, τα οποία αυτό το διάστημα αναβαθμίζονται. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης ο Στρατός Ξηράς θα διαθέτει ολοκαίνουργια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ενδέχεται όμως να σταθμεύουν στη βάση και UAV ΜQ-9 καθώς έχει δρομολογηθεί η απόκτησή τους από τις ΗΠΑ.

Ακόμη, η βάση θα διαθέτει και μια αντιαεροπορική μονάδα για την προστασία της, όπως και της περιοχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Κρήτης, την οποία υλοποιούν το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ.

Στόχος είναι να υπάρχουν και τάγματα υψηλής ετοιμότητας αλλά και τα κατάλληλα μέσα (ελικόπτερα, UAV) και σύγχρονα όπλα για να επιτυγχάνεται και στην πράξη η ταχύτητα αντίδρασης. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό «Πεντάγωνο» θέλει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις

Δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Ποιοι αρχηγοί θα πάνε Προεδρικό, ποιοι… το σκέφτονται, ποιοι είπαν «όχι» και ποιοι δεν προσκλήθηκαν

Ιδιαίτερο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον έχει η φετινή δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, καθώς η πολιτική ρευστότητα που επικρατεί φαίνεται ότι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους πολιτικούς

Ο «αστυνομικός» γάτος Nimis που «περιπολεί» τους δρόμους του Άμστερνταμ

Η «αστυνομική γάτα» του Άμστερνταμ έχει γίνει viral στο TikTok, με τα βίντεό της να έχουν ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια προβολές. Ο γάτος, που ονομάζεται Nimis, ζει σε ένα πλωτό σπίτι και ξεχωρίζει χάρη στο κίτρινο γιλέκο που φορά, το οποίο θυμίζει αστυνομική στολή. Κάθε μέρα συνοδεύει την ιδιοκτήτριά του, Lydia Farber, στις βόλτες τους στα κανάλια

Κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες – «Κόκκινη προειδοποίηση»

Κακοκαιρία προβλέπεται από την Παρασκευή 24/7 μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 25/7 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται από κατά τόπους ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια),