Νέες αυξήσεις: Οι δράσεις βελτίωσης της καθημερινότητας συνταξιούχων και μισθωτών – 4 άξονες για την επόμενη μέρα

Οι συνταξιούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 1,72 εκατ. ασφαλισμένων, που είναι δικαιούχοι, θα δουν αυξήσεις στις νέες απολαβές από αυτόν τον μήνα.

Οι αυξήσεις σε όλους τους τομείς ωθεί την κυβέρνηση να κινηθεί σε τρεις συν έναν άξονες, ώστε να βελτιώσει τα εισοδήματα που λαμβάνουν τα περισσότερα νοικοκυριά που πλήττονται από την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια τα οποία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας το αμέσως προσεχές διάστημα, κάποια εξ αυτών θα υλοποιηθούν.

Οι τρεις αυτές παρεμβάσεις αφορούν, κατ’ αρχήν την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% που θα φανεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα με τις πληρωμές για τον Φεβρουάριο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την 1η Απριλίου, με την σχετική διαδικασία ήδη να έχει ξεκινήσει, ενώ θα ακολουθήσει η food pass.

Σε όλα τα παραπάνω θα προστεθεί πιθανότατα μία ακόμη παρέμβαση, την οποία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η οποία θα προέλθει από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, δημιουργώντας έτσι επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

Οι οριστικές αποφάσεις για το τελευταίο αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου και αφού προηγηθεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία των εσόδων, αλλά και την ανάπτυξη του 2022 και η υλοποίησή τους θα έρθει λίγο πριν το Πάσχα.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι δράσεις, η υλοποίηση των οποίων ξεκινάει από την άλλη εβδομάδα και εκτιμάται ότι σε ένα βαθμό θα φέρει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος:

Αύξηση συντάξεων

Οι συνταξιούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 1,72 εκατ. ασφαλισμένων, που είναι δικαιούχοι, θα δουν αυξήσεις στις νέες απολαβές από αυτόν τον μήνα. Τονίζεται ότι η αύξηση που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο (για τις συντάξεις Φεβρουαρίου) θα είναι διπλή, καθώς θα λάβουν αναδρομικά την αύξηση για τις συντάξεις Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων θα δει τις αυξήσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπου και καταβάλλονται οι συντάξεις.

Κατώτατος μισθός

Οι σχετικές διαδικασίες διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων έχουν ήδη ξεκινήσει και με βάση το χρονοδιάγραμμα ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει την πρότασή του στα μέσα Μαρτίου. Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στην περιοχή των 751 ευρώ, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν να ανέλθει και στα 780 ευρώ καλύπτοντας το σύνολο του πληθωρισμού, στα επίπεδα που διαμορφώθηκε το 2022.

Κάρτα Αγορών

Οι αιτήσεις για την χορήγηση του σχετικού επιδόματος θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα και η πληρωμή του στο τέλος Φεβρουαρίου. Το ανώτερο ποσό που θα λάβει ένα νοικοκυριό θα είναι 600 ευρώ για το εξάμηνο και το χαμηλότερο 132 ευρώ (δηλαδή 22 έως 100 ευρώ τον μήνα). Δικαιούχοι του νέου αυτού μέτρου θα είναι περίπου 8,4 εκατ. νοικοκυριά που αντιστοιχεί και στο 85% του συνόλου. Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ. Ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν σε ηλεκτρονική κάρτα, όπως για παράδειγμα το fuel pass, ενώ εναλλακτικά όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να γίνεται η πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πιστώνεται το 80% του ποσού που δικαιούται κάθε νοικοκυριό.

Μία ακόμα παρέμβαση

Επίσης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία ακόμη παρέμβαση στήριξης της κοινωνίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει, αφενός από την καλύτερη πορεία της οικονομίας και των εσόδων, αλλά και από την πτώση των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, κάτω από τα επίπεδα με βάση τα οποία έχει συνταχθεί ο προϋπολογισμός.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτός πράγματι, θα επιστρέφει στην κοινωνία στο σύνολό του, με κοινωνικά κριτήρια, όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα», ενώ σημείωσε ότι «όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος το 2023».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες των υποβρυχίων: «Είμαστε έτοιμες να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ναύσταθμος Σαλαμίνας Παρασκευή πρωί.  Το τζιπ του Πολεμικού Ναυτικού φτάνει στα υποβρύχια.  Στόχος όχι τόσο να μάθουμε αυτό το άγνωστο πλοίο του βυθού, αλλά τους ανθρώπους που το έχουν κάνει σπίτι τους.  Και πιο συγκεκριμένα τις γυναίκες που έχουν αρχίσει

40% λιγότεροι εισακτέοι Λ/Φ φέτος στο Λ.Σ.!!!

Βαθύτατη ανησυχία προκαλεί η μείωση του αριθμού εισακτέων ιδιωτών στο Λ.Σ. μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων που δημοσιεύτηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις των δοκίμων Σημαιοφόρων για φέτος μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι (από 30 σε 24) ενώ οι

Δόκιμοι Λ/Φ: Εκπαιδεύονται για να υπηρετούν τον πολίτη

Στις 24/1/23 ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία ακόμα μία εκπαίδευση σε θέματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών, στους Σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, στις εγκαταστάσεις των στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Μας εξέπληξε ο έντονος ενθουσιασμός αλλά και η

Συντάξεις: Έρχεται έκτακτο Δώρο Πάσχα σε όσους έχασαν την αύξηση – Δικαιούχοι και ποσά

Τρόπους αντιστάθμισης της «ζημιάς» για τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν τώρα αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς μελετά το οικονομικό επιτελείο, με το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο να κάνει λόγο για καταβολή ενός εφάπαξ επιδόματος πριν το Πάσχα,