Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά – Ποια προϊόντα αυξάνονται

Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που εξετάζει η κυβέρνηση
Μπορεί ο πληθωρισμός να έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης αλλά οι ανατιμήσεις στα ράφια είναι συνεχείς με τα εισοδήματα των νοικοκυριών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για νέο τσουνάμι ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ακριβότερα θα πωλούνται ο χυμός τομάτας έως 37%, καθαριστικά σπιτιού κατά 28%, ελαιόλαδο και αβγά έως 20%, δημητριακά, γαλακτοκομικά, μουστάρδες, μαγιονέζες έως 16%, απορρυπαντικό πιάτων έως 15%, κατεψυγμένες πατάτες και σταφίδες έως 12%, χαλβάς έως 11%, τυροκομικά και αλάτι έως 10%, κριτσίνια και κουλούρια έως 5%, σοκολάτες 5% έως 9%,κονσέρβες μανιτάρια έως 8%, γάλα εβαπορέ ιδιωτικής ετικέτας, χαρτοπετσέτες και αναψυκτικά έως 7%, αλλαντικά έως 6%, μπισκότα έως 5% και πυρηνέλαιο 2,5%.

Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν ουσιαστικά το τρίτο κύμα ανατιμήσεων μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι νέες ανατιμήσεις θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές, σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Νέα μέτρα ενίσχυσης αδύναμων νοικοκυριών
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η γραμμή στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, όπως άλλωστε είναι και η επίσημη γραμμή του Eurogroup, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στο μέτωπο των τροφίμων. Οι θεσμοί έχουν αποστείλει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να μην επαναληφθούν οριζόντια μέτρα αλλά να δοθεί έμφαση στους οικονομικά ευάλωτους.

Μέτρα στήριξης
Δύο σενάρια θα βρεθούν στο τραπέζι εφόσον υπάρξει επαρκής δημοσιονομικός χώρος:

Η χορήγηση ενός food pass για την αγορά τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ στα πρότυπα του fuel pass βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.
Η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ανάλογης με αυτή που πρόκειται να δοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να διατεθεί, σε περίπου 2,3 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ευάλωτα νοικοκυριά η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Το μέτρο αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά – Ποια προϊόντα αυξάνονται

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΕΑΛΣ ΣΤΟ 13Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ Ευγένιε Κύριε Αρχηγέ ΛΣ, φαντάζομαι ότι σήμερα εκπροσωπείται τον κ. υπουργό αν και θα ήταν επιθυμητό έως και αναγκαίο να έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργού η παρουσία του

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Ηράκλειο Κρήτης

Προσκεκλημένο να συμμετάσχει στις εργασίες του 15ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (ΠΕΑΛΣ), κλιμάκιο του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ., αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Σταύρο Βοϊδονικόλα, το Γενικό Γραμματέα Δημ. Σαϊτάκη, την Ταμία και επικεφαλής Τομέα Ισότητας Ελένη Κοντάκου και τον

Ξεκίνησε το ταξίδι της…αποκαθήλωσης για 4 ελικόπτερα ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Σε δύο διαδοχικά ρεπορτάζ των Λιμενικών Νέων (στις 18/8 και 6/9), σας πληροφορούσαμε για τη σύμβαση-πλαίσιο που υπεγράφη ανάμεσα στην NSPA (ΝΑΤΟ Support & Procurement Agency – Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ) και την Airbus France, με την οποία

Η Π.Ο.Λ στο συνέδριο της Π.Ε.Α.Λ.Σ. (Φωτογραφίες)

Ανακοίνωση Π.Ο.Λ. Η Ομοσπονδία μας συμμετείχε , προσκεκλημένη, το διήμερο 25-26 Νοεμβρίου στο συνέδριο της Π.Ε.Α.Λ.Σ που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης παρουσία της Ηγεσίας του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, εκπροσώπων των κομμάτων ,τοπικών φορέων , συνδικαλιστικών εκπροσώπων των Σ.Α και Ε.Δ και