Νέο μισθολόγιο στα Σ.Α και χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας;

Ανακοίνωση Π.Ο.Λ.

Με το Ν.4472/17 (ΦΕΚ 74 Α’) 19-5-17, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων…», και με εφαρμογή από 1-1-2017 ισχύει το μισθολόγιο των στελεχών στα Σώματα Ασφαλείας .

Το μισθολόγιο που ισχύει από τότε μέχρι και σήμερα έχει ως βασικά στοιχεία :

  1.  Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να κατατάσσονται πλέον σε τέσσερις μισθολογικές κατηγορίες. Αυτό ανάλογα με την προέλευσή τους, τον διοικητικό βαθμό και τα έτη υπηρεσίας.
  2. Καταργούνται τα επιδόματα: χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυν­σης, ειδικής απασχόλησης, επιτελικής ευθύνης και ειδικών συν­θηκών. Στον βασικό μισθό ενσωματώνεται το χρονοεπίδομα που ίσχυε στο προηγούμενο καθεστώς.
  3. Χορηγείται το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Όμως διαφέρει ανά διοικητικό βαθμό και θα αυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των στελεχών.
  4. Χορηγείται επίδομα θέσης ευθύνης κλιμακούμενο ανά βαθμό από τον βαθμό του Ταγματάρχη (και κατ’ αναλογία στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ) και άνω.
  5. Στο στρατιωτικό προσωπικό των Σ.Α και Ε.Δ που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  6. Μπήκε τέλος στο καθεστώς των μισθολογικών προαγω­γών.

Σημαντική κρίνεται η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς που πάγωσε τους μισθούς αποτρέποντας τόσο τις αυξήσεις όσο και τις μειώσεις .

 

Μετά από 6 χρόνια εφαρμογής αλλά και μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις προσφυγών των συνδικαλιστικών οργάνων των ένστολων για το μισθολόγιο ,στο φως της δημοσιότητας έρχονται πληροφορίες πως από την κυβέρνηση ετοιμάζεται ,χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση , ένα νέο μισθολόγιο για τους ένστολους .

Ήδη με ανακοινώσεις τους οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αναφέρουν ότι δρομολογούνται εξελίξεις για το δικό τους μισθολόγιο .

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε και η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου την 10-12-22 σε δημοσιογραφική τηλεοπτική εκπομπή όπου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και η προοπτική θέσπισης νέου μισθολογίου για τους υπηρετούντες στα Σ.Α. ενώ σε παλαιότερες τοποθετήσεις του είχε αναφέρει πως το επάγγελμα του Αστυνομικού λόγω της σοβαρότητάς του αλλά και των πολύ σοβαρών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί πρέπει να χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο, θεωρώντας ως επακόλουθο τη χορήγηση και ανάλογου επιδόματος επικινδυνότητας .

Επειδή μέχρι και σήμερα ανάλογες τοποθετήσεις περί επικινδυνότητας του επαγγέλματος του Λιμενικού ως επικίνδυνο αλλά και σχετική ενημέρωση για νέο μισθολόγιο των Σ.Α δεν έχουν γίνει από τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη Ιωάννη, θα το εκτιμούσαμε πολύ αν ο κύριος Υπουργός ενημέρωνε τα στελέχη αν υπάρχει τέτοια προοπτική .

Σίγουρα η αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνο με την θέσπιση επιδόματος επικινδυνότητας θα ήταν πραγματική δικαίωση της προσφοράς μας ,όμως η προοπτική αλλαγής του μισθολογικού μας καθεστώτος σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκει σύμφωνους αν αυτό δεν αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους αφού η ιστορία από το 2010 και μετά μας έχει δείξει πως κάθε αλλαγή στα οικονομικά μας είναι επιζήμια για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .  

                                                                     Για το ΔΣ

%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον 

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά και άλλη είδη, τα οποία η Ρωσία χρειάζεται για τον στρατό της, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει το πώς «τροφοδοτεί» η Μόσχα την

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη

Δείτε την παρέμβαση της ΕΑΑΛΣ στη Βουλή

Δείτε τη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Τετάρτη, 1.2.2023) για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές-μέλη της είχαν τη δυνατότητα να έχουν ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Ανάμεσα στους φορείς που παρουσίασαν τις