Νέο ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης-Τα στοιχεία για το 10μηνο του 2024

Νέο ρεκόρ καταγράφουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2024, από 166.778 ασφαλισμένους για σύνταξη λόγω γήρατος, θανάτου και αναπηρίας.

Στο ίδιο διάστημα του 2023 είχαν υποβληθεί 159.133 αιτήσεις συνταξιοδότησης ενώ η χρονιά είχε κλείσει με 190.368 αιτήσεις που το 2024 φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν.

Η αύξηση των αιτήσεων  π[ου καταγράφει η τελευταία έκθεση ΑΤΛΑΣ για τον περασμένο Οκτώβριο δείχνει ότι το 2024 θα είναι ίσως μια από τις χρονιές ρεκόρ με πάνω από 200.000 αιτήσεις για απονομή σύνταξης.

Απόδειξη το γεγονός ότι οι 166.778 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο 10μηνο του 2024, μπορούν να συγκριθούν με τις 169.433 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στον ΕΦΚΑ το αντίστοιχο 10μηνο του 2022, χρονιά που έκλεισε με 212.151 αιτήσεις!

Αυξημένες είναι και οι απονομές νέων συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Ατλαντα” στο 10μηνο του 2024 ολοκληρώθηκαν 190.235 αιτήσεις  κύριας σύνταξης εκ των οποίων οι 158.584 πήραν έγκριση με απονομή σύνταξης, οι 12.980 αιτήσεις απορρίφθηκαν και άλλες 18.671 αιτήσεις καταχωρήθηκαν στο αρχείο με την ένδειξη “χωρίς απόφαση”, επειδή δεν είχαν λόγους απόρριψης, αλλά ούτε έγκρισης.

Στο αντίστοιχο 10μηνο του 2023, ο ΕΦΚΑ είχε ολοκληρώσει188.303 αιτήσεις κύριας σύνταξης, εκ των οποίων οι 160.052 ήταν με εγκριτικές αποφάσεις, οι 10.997 είχαν απορριπτική απόφαση και 17.254 καταχωρήθηκαν με την ένδειξη  “χωρίς απόφαση”.

Οι περισσότερες από τις αιτήσεις που υποβάλλονται και είναι περίπου  το 70% του συνόλου των αιτημάτων αφορούν στην απονομή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος και περίπου το 30% αφορούν τις συντάξεις εκ μεταβίβασης λόγω θανάτου καθώς και τις αναπηρικές.

Αργή μείωση στις εκκρεμείς συντάξεις

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι οι εκκρεμείς συντάξεις –η έκδοση των οποίων καθυστερεί πάνω από  3 μήνες- μειώνονται μεν αλλά με αργούς ρυθμούς σε μηνιαία βάση.

Τον Οκτώβριο ο ΕΦΚΑ είχε 18.358 εκκρεμείς συντάξεις (για τις οποίες είχε παρέλθει το τρίμηνο που θα έπρεπε να είχε εκδοθεί η απόφαση πληρωμής τους), από 20.518 που ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις τον Σεπτέμβριο.

Από χρόνο σε χρόνο πάντως η κατάσταση με τις εκκρεμείς συντάξεις βελτιώνεται, καθώς τον Οκτώβριο του 2023, υπήρχαν 29.403 εκκρεμείς συντάξεις.

Οι μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, αυτές δηλαδή που είναι εντός του τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής τους ήταν 16.117 τον Οκτώβριο του 2024  από 17.469 που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι στις εκκρεμείς συντάξεις δεν περιλαμβάνονται οι συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν και χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό (διεθνείς συντάξεις) , ενώ δεν καταχωρούνται ως εκκρεμείς ούτε οι αιτήσεις που μπαίνουν προσωρινά στο αρχείο  “χωρίς απόφαση” ελλείψει δικαιολογητικών.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ/ΕΑΑΛΣ Δημήτρη Σαϊτάκη

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΣ/ΕΑΑΛΣ Γενική Συνέλευση 2025 (Πάτρα, Κυριακή 19/1/2025)   «Κυρίες, κύριοι, Σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας, εδώ σήμερα, σ’ αυτή την τη δεύτερη έξοδο μας εκτός κέντρου. Για δεύτερη φορά, όπως είπα και στο χαιρετισμό μου

Συνελήφθη στην Ιταλία ανώτερος αστυνομικός της Λιβύης

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε προχθές Κυριακή στο Τορίνο τον επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας της Λιβύης, ο οποίος διευθύνει στην Τρίπολη το κέντρο κράτησης μεταναστών Μιτίγκα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Με την παράδοση των 4 περιπολικών στο Π.Ν. αναδεικνύονται οι εξαιρετικές δυνατότητες των Ναυπηγείων Σαλαμίνας

Η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας και ύψωσης σημαίας των 4 παράκτιων περιπολικών τύπου «Island» («Υποκελευστής Β’ Μαντούβαλος», «Υποκελευστής Α’ Γαλάνης», «Υποκελευστής Β’ Λιάσκος» και «Αρχικελευστής (HN/AY) Γιαλοψός»), πραγματοποιήθηκε, χθες, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σαλαμίνας. Με ανακοίνωσή τους, τα

Στυλιανίδης από Σύρο: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έως 400 εκατομμύρια και 12ετείς συμβάσεις για τις άγονες γραμμές

Η διεκδίκηση και διασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με σκοπό τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών υποδομών της Σύρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο