Νέος Φόρος σε όλα τα Σκάφη από την κυβέρνηση (Νόμος 5036/23 παρ.1 άρθ. 46) [*]

Ως λάτρης της θάλασσας, κάτοχος σκάφους και εκπαιδευτής ταχυπλόων σκαφών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα πρωτοφανές ζήτημα, που έχει ξεσηκώσει τους ιδιοκτήτες σκαφών, ένα χαράτσι που ανακαλύψαμε πρόσφατα τυχαία κατά την αγορά ενός σκάφους.

Πρόσφατα, φίλος μου αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φουσκωτό σκάφος 4.60 μέτρων στην Κρήτη. Κατά τη διαδικασία της χαρτοσήμανσης του συμφωνητικού στη ΔΟΥ, εκτός από το γνωστό ποσοστό χαρτοσήμανσης, του επιβλήθηκε Φόρος Πλοίου Β’ Κατηγορίας περίπου 150€!

Αυτό ήταν απροσδόκητο, καθώς ένα φουσκωτό σκάφος 4.60 μέτρων θεωρείται πλοίο; Το έγγραφο μιλά για κόρους (χωρίς πιστοποιητικό καταμέτρησης), για ελληνική σημαία (δηλαδή έγγραφο εθνικότητας που δεν υπάρχει κλπ.). Σκέφτηκα πως πιθανώς έγινε κάποιο λάθος.

Μετά από επικοινωνία με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, ενημερώθηκα για τον νόμο 5036/23 παρ.1 άρθ. 46 και κατέληξα μέχρι το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάζοντας τον νόμο, αρχικά υπέθεσα πως πρόκειται για παρερμηνεία επειδή αναφέρεται σε λεμβολόγια και ΒΕΜΣ, καθώς ένα πλοίο Β’ κατηγορίας μπορεί να μεταγραφεί σε ΒΕΜΣ αν πληροί τις προϋποθέσεις (πχ κάτω από 12 μέτρα).

Δυστυχώς όμως, εδώ πρόκειται για καθολική εφαρμογή σε όλα τα ΒΕΜΣ, λεμβολόγια και νηολόγια.

Μετά από επικοινωνία με το αρμόδιο γραφείο του Υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώθηκε ότι όλα τα πλεούμενα, ακόμα και αυτά που είναι στα ΒΕΜΣ, θεωρούνται πλοία Β’ κατηγορίας φορολογικά.

Συνεπώς, όλα τα λεμβολογημένα πλεούμενα έχουν ελάχιστο φόρο 100€/χρόνο για μήκος μέχρι 7 μέτρα. Ο πίνακας επιβολής φόρου δείχνει ελάχιστο ποσό 200€, με συντελεστή 0.5 για μήκη κάτω από 7 μέτρα, που καταλήγει σε 100€.

Αυτός ο φόρος ισχύει ανεξαρτήτως ακινησίας.

Για παράδειγμα, αν πάρω μια βάρκα 2.55 μέτρων του 1975, που είναι λεμβολογημένη και χωρίς μηχανή, ακόμα και αν είναι σε ακινησία, θα πρέπει να πληρώνω 100€ το έτος, παρά την αξία της που είναι μόλις 200-300€.

Για φέτος (ειδικά για το φορολογικό έτος 2023), η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 (Α’ 77) παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024. Από του χρόνου, η προθεσμία θα ορίζεται στην τελευταία εργάσιμη του Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πλεούμενα, ακόμα και η βάρκα του Ποπάϋ, θεωρούνται πλοία Β’ κατηγορίας.

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια άδικη ερμηνεία ή παραλλαγή του νόμου, που φορολογεί οριζοντίως όλα τα πλεούμενα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους μικρομεσαίους που έχουν τη μικρότερη βάρκα για χόμπι ψάρεμα σε μια χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση.

Συνοδευτικά Έγγραφα/Πληροφορίες

– Έγγραφο επιβολής φόρου από τη ΔΟΥ. (αρχείο pdf εδώ)
– Τηλέφωνο αρμόδιου γραφείου Υπουργείου Οικονομικών: 2103375171
– Τηλέφωνο αρμόδιου γραφείου στο ΥΕΝ: 2131371217
– Απόσπασμα από τον νόμο (ακολουθεί).

[*] Άρθρο του κ. Τάσου Γκιούλη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στην Εύβοια: Άνδρας βρέθηκε νεκρός μέσα σε σκάφος

Σοκ στην Αιδηψό, στην Εύβοια, μετά τον εντοπισμό ηλικιωμένου άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του μέσα σε αγκυροβολημένο σκάφος. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, όταν η Λιμενική Αρχή Αιδηψού ενημερώθηκε για την παρουσία του

Το σχέδιο για την ελληνική φρεγάτα

Η συμφωνία για την κατασκευή της στη χώρα μας και τα επόμενα βήματα. Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: RealnewsΠρόσω ολοταχώς για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία που σχεδιάζει τη ναυπήγηση του πρώτου εθνικού πλοίου κρούσης, με τις φιλοδοξίες να φτάνουν μέχρι την κατασκευή

Τρεις θάνατοι στην ίδια οικογένεια στο Ελληνικό: Έγκλημα ή τραγική συγκυρία – Τι ερευνά το Ανθρωποκτονιών

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να κληθεί για κατάθεση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών η οικιακή βοηθός βουλγαρικής καταγωγής, η οποία προσλήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για την φροντίδα της 95χρονης Κατερίνας Σιδηροπούλου που έφυγε από τη ζωή μαζί με τα δύο παιδιά της

Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά το 2025 – Έφτασαν τα αεροπορικά σε 6 χρόνια

Όνειρο θερινής νυκτός έχουν γίνει οι διακοπές στο νησί για πολλούς ταξιδιώτες, καθώς τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα οποία έχουν φτάσει τις τιμές των αεροπορικών. Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και ο κορονοϊός λειτούργησαν ως καταλύτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο