NGRC: Εγκρίθηκε στη Βουλή το νατοϊκό πρόγραμμα ελικοπτέρων που δεν συμμετέχει η Ελλάδα – Γιατί επιλέχθηκε το ευρωπαϊκό ENGRT

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας με τα πέντε υπουργεία Άμυνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας, σε σχέση με την Παράδοση του Προγράμματος για τον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη Ελικοπτέρων Νέας Γενιάς (NGRC)».

Την κύρωση υπερψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, καταψήφισαν ΚΚΕ, ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με ΣΥΡΙΖΑ ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας να δηλώνουν ότι επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν αύριο κατά την συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Σύσσωμη η Αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στην «παραδοξότητα», όπως είπαν, «της κύρωσης μιας Συμφωνίας για ένα πρόγραμμα από το οποίο η χώρα μας έχει ήδη αποχωρήσει, κρίνοντας ότι δεν καλύπτει πλέον τις επιχειρησιακές μας ανάγκες και συμμετέχει πλέον στο Πρόγραμμα ENGRT της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης διευκρίνισε ότι είναι «τυπική η επικύρωση του μνημονίου», ενώ εξήγησε ότι οι λόγοι που η Ελλάδα αποφάσισε να μην συμμετέχει στην επόμενη φάση του Νατοϊκού προγράμματος, ήταν γιατί δεν κάλυπτε πλέον τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι δεν συμμετείχε η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

«Όταν μιλάμε για τη πρώτη φάση του Νατοϊκού προγράμματος, μιλάμε προφανώς για ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει απτά αποτελέσματα που να καλύπτει συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες. Τότε είναι προτιμότερο να εξετάσεις κάποιες εναλλακτικές παρά να συνεχίσεις ένα πρόγραμμα που ενδεχομένως να είναι και κοστοβόρο και να μην είναι σύγχρονο με βάσει τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Γιατί επιλέχθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελικοπτέρων νέας γενιάς

Όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης, «το 2022 που υπεγράφη το Μνημόνιο για το Νατοϊκό πρόγραμμα, οι ανάγκες ήταν τελείως διαφορετικές, όπως και διαφορετικές ήταν οι γεωπολιτικές συνθήκες, καθώς μόλις είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που είναι μεταγενέστερο, -υπεγράφη το 2023-, έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με το Νατοϊκό πρόγραμμα, το οποίο περιορίζεται στα πρώτα στάδια στο σχεδιασμό μιας τεχνολογικής ιδέας. Ενώ ξεκίνησε το 2022 και ήταν να ολοκληρωθεί το 2025, σε πρώτη φάση, η ίδια η Κοινοπραξία ζητάει άλλα τέσσερα χρόνια για την πρώτη φάση. Έχουμε ήδη αυτή τη στιγμή κάποια παραδοτέα τα οποία μπορεί να μην ικανοποιούν στο 100% τις επιχειρησιακές ανάγκες μας, είναι όμως πολλά, είναι χρήσιμα και μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να καταβάλουμε το ποσό των 4,5 εκ ευρώ», τόνισε απαντώντας στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης σχετικά με το κόστος που καλείται η Ελλάδα να πληρώσει.

Στη συνέχεια, ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε, «σημαντικό παράγοντα για την δική μας εθνική συμμετοχή σε διάφορα διεθνή δίκτυα, αλλά και τη σύναψη συνεργασιών, την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της πατρίδας μας».

Διαβάστε επίσης: NGRC: Οι λόγοι που η Ελλάδα αποχώρησε από το πρόγραμμα του NATO για ανάπτυξη ελικοπτέρων επόμενης γενιάς

«Βεβαίως, ειδικότεροι από εμάς είναι τα αρμόδια επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία είναι εκείνα που εισηγούνται και έχουν τον καθοριστικό λόγο για το ποια προγράμματα πρέπει να συνεχίσουμε και ποια όχι. Συνεπώς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τον επιχειρησιακό φορέα του υπουργείου και κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων επιτελείων, ήδη εξετάζει την ανανέωση της συμμετοχής μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η σχέση κόστους οφέλους, κυρίως του επιχειρησιακού, είναι το σκεπτικό για τη συνέχιση της επόμενης φάσης», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε:

«Η επέκταση στα 4 χρόνια του Νατοϊκού προγράμματος, θα έφτανε στα 10,6 εκ ευρώ για την Ελλάδα, μια αύξηση δηλαδή κόστους, κατά 150%.

Συνεπώς, από τη μία, το υψηλό κόστος συμμετοχής μας -έτσι όπως διαμορφώθηκε κατόπιν της τροποποίησης των αρχικών όρων- και από την άλλη η υψηλή πιθανότητα μη ταύτισης των ελληνικών επιχειρησιακών απαιτήσεων με το παραγόμενο είδος στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς δεν ήταν προδιαγεγραμμένη η καταλληλότητα της προτεινόμενης λύσης για τις επιχειρησιακές μας ανάγκες, αλλά κυρίως η μη ύπαρξη ανταποδοτικού οφέλους για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καταλήξαμε ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσουμε με το δεύτερο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,

Όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, «πέραν της συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, το πρόγραμμα είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση είναι εξ’ ολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους».

«Ως αντικείμενο έχει την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου για τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά ελικόπτερα του μέλλοντος, με βελτιωμένες μάλιστα επιδόσεις προσγείωσης -απογείωσης, που ειδικά για τις επιχειρησιακές ανάγκες της πατρίδας μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως για τα νησιά μας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζονται αεροδιάδρομοι για την ανάπτυξη του οχήματος, με την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών» ανέφερε και κατέληξε:

«Λόγω λοιπόν αυτής της επιχειρησιακά πρόσφορης λύσης, το Υπουργείο Άμυνας έκρινε ότι οι τροποποιήσεις στο Νατοϊκό πρόγραμμα ως προτεινόμενη λύση για το αντικείμενο της έρευνας και του σχεδιασμού, δεν ήταν προς το συμφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων και για αυτό το λόγο δεν θα συνεχίσουμε στην επόμενη φάση.

Ερχόμαστε λοιπόν τυπικά να επικυρώσουμε μεν την πρώτη φάση, καθώς είναι ένα θέμα το οποίο τρέχει, αλλά οι λόγοι για να συνεχίσουμε δεν υπάρχουν προκειμένου να συνεχίσουμε στη δεύτερη φάση».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «θα γίνει ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, την μεθεπόμενη εβδομάδα, από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης 20ετίας».

Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τις επιπτώσεις από την μη κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ των έξι υπουργείων Άμυνας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την συμπεριφορά της αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν έχει ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική για τη χώρα.

Για αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από την άστοχη και ανερμάτιστη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Συμεών Κεδίκογλου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης χαρακτήρισε παραδοξότητα η Βουλή να καλείται να κυρώσει μία ανενεργή Συμφωνία εκφράζοντας την αντίθεση του στην συμμετοχή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο ειδικός αγορητής της ΕΛ.ΛΥ, Στυλιανός Φωτόπουλος, καταλογίζοντας «ένδυα αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δείχνει ότι δεν έχει οργανωμένο σχέδιο για να καλύψει ις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Τάσος Οικονομόπουλος έκανε λόγο για «προχειρότητες που κοστίζουν ακριβά στη χώρα».

Για «μνημείο αντιφατικότητας και ασυναρτησίας και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού», μίλησε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών, Αλέξανδρος Ζερβέας ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει τα 4,6 εκ ευρώ λόγω των αστοχιών της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου ‘Αμυνας.

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ευάγγελος Αποστολάκης, επεσήμανε ότι «δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι στη κυβέρνηση η οποία κύρωσε μία Συμφωνία που στη συνέχεια ακύρωσε, προκαλώντας οικονομικές υποχρεώσεις στη χώρα που ξεπερνάνε τα 4,5 εκ ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NGRC: Εγκρίθηκε στη Βουλή το νατοϊκό πρόγραμμα ελικοπτέρων που δεν συμμετέχει η Ελλάδα – Γιατί επιλέχθηκε το ευρωπαϊκό ENGRT

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας με τα πέντε υπουργεία Άμυνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Μεγάλης Βρετανίας και

Συμφωνία πώλησης συμμετοχής ΕΤΑΔ στη Μαρίνα Ζέας Α.Ε. προς την πλειοψηφούσα μέτοχο D Marinas Hellas

Σε μια επιχειρηματική συμφωνία η οποία αφορά στην πώληση της συμμετοχής της στη Μαρίνα Ζέας Α.Ε. (25%) προς την πλειοψηφούσα μέτοχο D Marinas Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε., προχώρησε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ). Η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον την αύξηση κατά περίπου

Καταπέλτης η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη Καρυώτη: «Σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω ότι είστε ένοχοι», είπε στους 4 κατηγορούμενους

Ενοχή των 4 κατηγορουμένων για τον θάνατο του Αντώνη Καρυώτη το Σεπτέμβριο του 2023 στο λιμάνι του Πειραιά, πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη που συνεχίζεται και σήμερα ενώ η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η δίκη σήμερα συνεχίστηκε με

Συνταξιούχοι: Παναττική κινητοποίηση στις 7 Μαρτίου

Σε νέα κινητοποίηση παναττικού χαρακτήρα, προχωρούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ–ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ, την Παρασκευή 7 Μάρτη στις 10πμ με συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο

Μετάβαση στο περιεχόμενο