Νίκος Πιπιλίγκας, Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Λεπενιώτη, πλειοψήφησαν και διεκδικούν την προεδρία του Αρείου Πάγου

Οι τρεις ανώτατοι δικαστές πήραν τις περισσότερες ψήφους στην διαδικασία ακρόασης στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και πλέον το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να επιλέξει έναν από τους 3 τις επόμενες μέρες με εισήγηση του Γ. Φλωρίδη.

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νίκος Πιπιλίγκας (που εκτελεί και χρέη προεδρεύοντος του Δικαστηρίου μετά την αποχώρηση στις 30 Ιουνίου της Μαρίας Γεωργίου), και οι Αρεοπαγίτες Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα και Μαρία Λεπενιώτη είναι οι 3 επικρατέστεροι για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την διαδικασία ακρόασης και ψηφοφορίας στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Όπως εγκαίρως είχε επισημάνει το dikastiko.grοι 3 προαναφερόμενοι θεωρούνταν φαβορί για τη θέση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την ψηφοφορία που ακολούθησε την ακρόαση των υποψηφίων. 

Ψηφοφορία 

Η διαδικασία στη Βουλή ανέδειξε τους τρεις επικρατέστερους για την θέση του προέδρου Αρείου Πάγου, κάτι που συγκροτεί υποβολή γνώμης προς το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης θα λάβει την τελική απόφαση εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη τριάδα αναδείχθηκαν οι αρεοπαγίτες Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και Μαρία Λεπενιώτη καθώς και ο αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Νικόλαος Πιπιλίγκας. 

Θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου

Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος σε ψήφους ήρθε ο κ. Πιπιλίγκας, ο οποίος ψηφίστηκε από τους 17 εκ των 24 εκπροσώπων των κομμάτων, που μετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων. Ακολούθησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα και τρίτη με 11 ψήφους ήρθε η Αρεοπαγίτης Μαρία Λεπενιώτη. 

Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Νίκος Πιπιλίγκας αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή η θητεία του θα είναι μονοετής, ενώ ηδη εκτελεί και καθήκοντα προεδρεύοντα μέχρι να καλυφθεί οριστικά η θέση. Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ η Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε διευθύνει με σιδηρά πειθαρχία την δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό θεωρείται από τις ανερχόμενες δυνάμεις στη Δικαιοσύνη. Τόσο η κα Κλάπα όσο και η κα Λεπενιώτη θα έχουν διετή θητεία αφού αποχωρούν από το δικαστικό σώμα στον Ιούνιο του 2025.

Δεν προσήλθαν

Στη διάσκεψη δεν προσήλθε σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιπρόεδρος Θ. Κανελλόπουλος, ένας εξαιρετικός δικαστής , ο οποίος θεωρείτο μέχρι το προηγούμενο διάστημα εκ των φαβορί (και πέρυσι είχε ακουστεί το όνομά του) για τη θέση του προέδρου. Με επιστολή του εξήγησε τους λόγους της μη παρουσίας του. Προφανώς πάντως η πρόσφατη επιλογή του αδελφού του, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου, να κατέλθει στις εκλογές με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (κάτι που τελικώς δεν έγινε) άλλαξε τα δεδομένα για τον ίδιο, παρότι πολύ ξεκάθαρα και δημόσια, διαφώνησε ευθέως και εντόνως με αυτή την επιλογή.

Δεν προσήλθε επίσης (και εξήγησε τους λόγους με επιστολή της) η Αρεοπαγίτης Δήμητρα Ζώη, σύζυγος του Αντιπροέδρου Αρείου Πάγου, Γιώργου Χριστοδούλου. 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο