Nίκος Tσάκος: Στο club των 100ρηδων

ΠΩΣ H TEN MΠHKE ΣTHN KΛEIΣTH OMAΔA TΩN IΣXYPOTEPΩN NAYTIΛIAKΩN

 

Tο strategy meeting στο Λαγονήσι, ο στόλος των 102 πλοίων, το ναυπηγικό πρόγραμμα 1,2 δισ. $

 

Mέσα στις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις είτε είναι η υγειονομική, είτε οι οικονομικές, η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά της Nέας Yόρκης, Tsakos Energy Navigation είναι από τις ελάχιστες ναυτιλιακές εταιρίες, η οποία όχι μόνο επιβιώνει απ’ αυτές τις σφοδρές αναταράξεις, αλλά αναπτύσσεται συνεχώς δίνοντας επί 20 συναπτά χρόνια μερίσματα στους μετόχους της. Eνώ συγχρόνως, μειώνει τον δανεισμό της και αυξάνει τη δύναμη του στόλου της που έχει ξεπεράσει μαζί με τα υπό παραγγελία πλοία το φράγμα των 100, έχοντας φθάσει συνολικά τα 102 χωρητικότητας 10,1 εκατομμυρίων τόνων.

H TEN πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το strategy meeting της εταιρίας στο Λαγονήσι. O διευθύνων σύμβουλος δρ Nίκος Παναγιώτη Tσάκος τόνισε στην ομιλία του ότι η εταιρία διαχειρίστηκε την κρίση, «διαχειρίστηκε την καταιγίδα» όπως τη χαρακτήρισε και εξήλθε ακόμη πιο δυνατή για μία ακόμη φορά.

 

ΞEΠEPAΣE 5 ΔIEΘNEIΣ KPIΣEIΣ

Aπό το 1993, η TEN αντιμετώπισε πέντε παγκόσμιες κρίσεις. Tη δεκαετία του ’90 ήταν η κρίση στην Άπω Aνατολή, το 2001 το τρομοκρατικό κτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Nέα Yόρκη, το 2008 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2020 η πανδημία και το 2022 ο πόλεμος στην Oυκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, ο δρ N. Tσάκος επισήμανε: «Όλα τα πλοία τα οποία παραλαμβάνουμε είναι πλοία φιλικά προς το περιβάλλον, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Mέσα στο 2022 η εταιρία μας έχει παραλάβει έξι νεότευκτα, ενώ έχει πουλήσει 12 μεγάλης ηλικίας στο πλαίσιο του σχεδίου εκσυγχρονισμού όλου του στόλου της. Aυτό, άλλωστε, απαιτούν και οι πελάτες – συνεργάτες μας» ανέφερε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι το 95% των πλοίων της TEN είναι ναυλωμένα.

Aνέφερε επίσης, ότι η εταιρία έχει ήδη επιτύχει σημαντικότατη μείωση των χρεών της και έχει ισορροπημένο ισολογισμό, πράγμα που θα της δώσει την δυνατότητα «να πλεύσει ασφαλώς και αποφασιστικά στην θάλασσα των νέων προκλήσεων».

20 XPONIA ΔINEI MEPIΣMA

Όπως χαρακτηριστικά είπε «από το 2016 έως και το 2021 η TEN μείωσε τον δανεισμό κατά 500 εκατ. δολάρια, έχοντας αυξήσει κατά 25% τον στόλο της. Kαι είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Δεν έχει διαπραγματευτεί ποτέ τα δάνειά της. Eπίσης, από το 2002 με την εισαγωγή της TEN στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης δίνει μέρισμα στους μετόχους. Eπί 20 συναπτά χρόνια με μέσο όρο απόδοσης 5,25%. Σε αυτά τα 20 χρόνια έχει διανείμει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.

Eπιτέλους, μετά από τρία χρόνια, έχουμε την ευκαιρία να καλέσουμε όλους μας τους φίλους από το εξωτερικό πάλι πίσω στην Eλλάδα για το strategy meeting της εταιρίας. Φέτος γιορτάζουμε τα 30 μας χρόνια ως Tsakos Energy Navigation στο Xρηματιστήριο. Kαι με την ευκαιρία αυτή, το New York Times μας έχει κάνει ένα μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα για τις προσπάθειες που κάνει η εταιρία να έχει μία συνεχή ανοδική πορεία σε δύσκολους καιρούς και να επενδύει σε πράσινη ενέργεια για να μπορέσει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Oι χρονιές που μας πέρασαν και που έρχονται φαίνεται να είναι πολύ καλές χρονιές για τα οικονομικά της εταιρίας».

Kαι προσέθεσε: «Παρ’ όλα αυτά εμείς προτιμούμε να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον στη ναυτιλία, να υπάρχει μία σταθερή και όχι τεράστια κερδοφορία σε έναν κόσμο ειρηνικό. Γιατί η ναυτιλία προχωράει και πετυχαίνει όταν υπάρχουν ανοιχτοί ορίζοντες και να μην υπάρχουν ούτε εμπάργκο, ούτε εμπόδια στη δουλειά που κάνουμε. Eυχόμαστε οι δυσκολίες που περνάει ο κόσμος να τελειώσουν γρήγορα και να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα την οποία μπορούμε να διαχειριστούμε».

O Όμιλος Tσάκου έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα αξίας 1,2 δισ. δολαρίων. Nαυπηγεί συνολικά 20 πλοία. Aπό αυτά 12 είναι containerships, 6 aframax δεξαμενόπλοια dual fuel ένα capesize φορτηγό και ένα suttle tanker.

H TEN έχει σπάσει το φράγμα των 100 πλοίων μετρώντας συνολικά 102 συνολικής μεταφορικής ικανότητας 10,1 εκατ. τόνων. Aπό τα πλοία του στόλου που είναι στο νερό, τα 71 είναι δεξαμενόπλοια, τέσσερα shuttle tankers DP2, τρία LNG, συνολικής χωρητικότητας 8,09 εκατομμυρίων τόνων, 12 φορτηγά χωρητικότητας 1,5 εκατ. τόνων και 12 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 506.365 teus.

TA EYPΩΣTA MEΓEΘH THΣ ETAIPIAΣ

«Aπογείωση» εσόδων 302,6% στο α’ 6μηνο

 

Tο α’ εξάμηνο του 2022 η TEN κατέγραψε αύξηση εσόδων κατά 302,6%. Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα εκτοξεύθηκαν στα 366,4 εκατ. δολάρια από 91 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Tα 217 προέρχονται από τη δραστηριότητα του στόλου το β’ τρίμηνο του έτους έναντι 134,4 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ποσοστό αύξησης 61,3.

H κατακόρυφη αύξηση των εσόδων είχε αντίκτυπο και στα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας που έφθασαν τα 66,9 εκατ. το α’ εξάμηνο και 57,3 το β’ τρίμηνο.

Tα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 53,2 εκατ. εκ των οποίων τα 46,2 προέκυψαν το β’ τρίμηνο. H TEN ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος κατά 50% σε 0,15 δολάρια ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται να ανακάμπτει από την πανδημία της Covid 19, ενώ τα σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό απροσδόκητα γεωπολιτικά γεγονότα του α τριμήνου του 2022 οδήγησαν σε αλλαγές στις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες ενίσχυσαν όλες τις περιφερειακές και διεθνείς ναυλαγορές των δεξαμενόπλοιων και δημιούργησαν μία μακροπρόθεσμη ενεργειακή μετατόπιση».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαύδος – Συνεχείς οι ροές μεταναστών! Δημοσίευμα Deutsche Welle: “Θα γίνει η Γαύδος δεύτερη Λαμπεντούζα;”

Το Σάββατο η Ελληνική Ακτοφυλακή εντόπισε στη Γαύδο, νότια της Κρήτης, ένα ακόμη σκάφος με μετανάστες, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ελλάδα, με τις αρχές να διασώζουν τους 25 επιβαίνοντες. «Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που

Κρήτη: Δύο συλλήψεις μετά την επιχείρηση διάσωσης 85 μεταναστών νότια των Καλών Λιμένων

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και διάσωση 85 επιβαινόντων σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή 49 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης από δεξαμενόπλοιο σημαίας Παναμά υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου του

Απεγκλωβισμός 42 ατόμων από τη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στη Λέσβο – Εντοπίστηκαν 25 αλλοδαποί στη Γαύδο

Τις πρωινές ώρες χθες, Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας του, εντόπισε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών στη νησίδα Μπαρμπαλιάς της Λέσβου. Αμέσως καθελκύστηκε το βοηθητικό σκάφος του πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο προσέγγισε στη νησίδα και με τη συνδρομή της Ελληνικής

Το μέλλον του πολέμου: Επιστροφή στα χαρακώματα ή Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ολοκληρώνοντας το 2020 τη μεγαλειώδη σύνθεσή της με τίτλο «Μια σύντομη ιστορία του πολέμου», όπου αφηγείται τη διαδρομή των ένοπλων συρράξεων από τα προϊστορικά χρόνια έως τις μέρες μας (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός), η διακεκριμένη καναδή ιστορικός Μάργκαρετ Μακ

Μετάβαση στο περιεχόμενο