«Νηρεύς»: Ένα «ναυάγιο» του Γεράσιμου Αγούδημου στη στεριά

Η Νηρεύς ΑΞΤΕ και το «καραγιαπί» του ημιτελούς ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο που οδηγείται στο σφυρί τον Οκτώβριο με τιμή εκκίνησης 1,27 εκατ. ευρώ

Η πολυτάραχη πορεία του καπετάν Μάκη Αγούδημου δεν περιλάμβανε μόνο θαλασσινές περιπέτειες, αλλά και στεριανές.

Ως ένας από τους κυρίαρχους παίκτες κάποτε στην ακτοπλοΐα, είχε στο συρτάρι του εκτός από τα χαρτιά και τα πλάνα για τα θρυλικά καράβια του κι ένα σχέδιο επέκτασης στον τουρισμό, το οποίο, όπως φάνηκε στη συνέχεια, έμεινε εκεί, στο συρτάρι…

Ειδικότερα, ήταν ένα σχέδιο για τη δημιουργία μεγάλου ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο, το οποίο άρχισε να κατασκευάζεται, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και βέβαια δεν λειτούργησε ποτέ.

Κάπως έτσι η έκταση και το ημιτελές χωρίς σοβά κτιριακό συγκρότημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την έκθεση εκτίμησης ως «καραγιαπί» οδηγείται στο σφυρί στις αρχές Οκτωβρίου με επισπεύδουσα την Intrum.

Η Νηρεύς, η εκκαθάριση, η αναβίωση και το παιχνίδι της μοίρας

Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Νηρεύς Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων» η οποία συστάθηκε το μακρινό 1968.

Αν και δεν είναι γνωστό εάν ανήκε εξ αρχής στην οικογένεια Αγούδημου ή αποκτήθηκε στη συνέχεια, στη διοίκησή της τουλάχιστον από το 2018 μέχρι πέρυσι συμμετείχαν η Ανθή-Μαρίνα Αγούδημου, χήρα του Μ. Αγούδημου, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και τα παιδιά τους ως μέλη του Δ.Σ.

Έτσι η οικογένεια Αγούδημου, που μετά τον θάνατο του Γεράσιμου Αγούδημου έχει απωλέσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία χρόνια στους πλειστηριασμούς για χρέη του παρελθόντος , βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη σφυρί…

Για την εταιρεία που εδρεύει στον Πειραιά δεν είναι πολλά γνωστά, πέραν του ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε να την θέσει σε εκκαθάριση λόγω λήξης της διάρκειάς της, αλλά λίγο μετά εγκρίθηκε η «αναβίωσή» της μέσω της τροποποίησης του καταστατικού για την παράταση της…ζωής της για 50 ακόμη χρόνια.

Σαν από ένα παιχνίδι της μοίρας, πάντως, τα περιουσιακά στοιχεία της Νηρεύς ΑΞΤΕ που συστάθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1968, οδεύουν προς το σφυρί στις 2 Οκτωβρίου 2024, δηλαδή ακριβώς 56 χρόνια μετά, με τιμή πρώτης προσφοράς 1.273.500 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Στον πλειστηριασμό έχει προγραμματιστεί να βγουν μια ενιαία έκταση που προέκυψε από την συνένωση έξι μικρότερων γηπέδων με το εντός αυτού ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στη θέση “Ακρωτήρι” ή “Τρείς Μάρτυρες” της Τοπικής Κοινότητας Μπόχαλης της Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων του Δήμου Ζακύνθου.

Πρόκειται ειδικότερα για ένα ενιαίο γήπεδο επιφάνειας περίπου 31,4 στρεμμάτων που περιέχει πολλά ελαιόδεντρα και άλλα δένδρα. Σε τμήμα αυτού του γηπέδου έχουν κατασκευαστεί:

α) Κτίριο πενταόροφο με ισόγειο, ημιτελές χωρίς σοβά, (καραγιαπί), με εσωτερικά διαχωρίσματα,

β) Κτίριο εξαώροφο, με ισόγειο, ημιτελές (καραγιαπί) χωρίς σοβά και

γ) Στο μέσο των δύο παραπάνω ημιτελών κτιρίων βρίσκεται και ένα ισόγειο κτίσμα (καραγιαπί) με βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Τα ημιτελή κτίρια είναι μεγάλης ηλικίας (50 ετών) και βρίσκονται στο στάδιο του φέροντας σκελετού ενώ σε ένα τμήμα έχουν ολοκληρωθεί και τοιχοποιίες.

Στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν ακόμη δύο μικρά πρόχειρα κτίσματα από τσιμεντόλιθους προοριζόμενα για αποθήκες υλικών.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση πλειστηριασμού, ο έλεγχος του κτιρίου έγινε μακροσκοπικά και διαπιστώθηκε πως ο φέρων σκελετός παρουσιάζει σημαντικές βλάβες που εμφανίζονται με την μορφή διαβρώσεων των οπλισμών και αποφλοίωσης του σκυροδέματος λόγω της παλαιότητας της κατασκευής, του γεγονότος ότι οι οικοδομικές εργασίες έχουν παγώσει για δεκαετίες ενώ δεν γίνονται εργασίες συντήρησης των κτιρίων.

Μάλιστα στην έκθεση εκτίμησης σημειώνεται ότι «δεν λαμβάνουμε υπόψη μας την αξία των υφιστάμενων κατασκευών καθώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την στατική τους επάρκεια (πιθανόν το κόστος ενίσχυσης τους να είναι ασύμφορο), την νομιμότητα τους καθώς και την δυνατότητα αποπεράτωσης τους (πιθανόν να βρίσκονται σε εκτάσεις που διέποντας από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή να μην καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτούμενες αποστάσεις από ρέμα και αιγιαλό)».

Η περιοχή του ακινήτου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζακύνθου, περί τα 2 χλμ και πλησίον της θάλασσας σε λόφο που της εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος και τις ακτές της Πελοποννήσου.

Η ευρύτερη περιοχή γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια λόγω της προνομιακής της θέσης μεγάλη οικιστική – τουριστική ανάπτυξη. Το εν λόγω ακίνητο πάντως έχει πρόσωπο στην επαρχιακή οδό, Ζακύνθου – Τσιλιβή, και διαθέτει καλή θέα προς το Ιόνιο πέλαγος. Ωστόσο, ενώ πρόκειται για παραθαλάσσιο γήπεδο δεν έχει πρόσωπο σε κολυμβητική παραλία.

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΥΕΘΑ στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Σούλι [pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, στις εορταστικές εκδηλώσεις σε Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της Αυτοθυσίας του Καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών, που πραγματοποιήθηκαν στο Σούλι. Ο κ.

Κρήτη: Συνελήφθη Αλβανός καταζητούμενος για ανθρωποκτονία – Τον αναζητούσαν 10 χρόνια, ήταν στη λίστα της Interpol

Στη σύλληψη 45χρονου από την Αλβανία, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε είχε κατηγορηθεί στη γειτονική χώρα για ανθρωποκτονία και διέφευγε της σύλληψης για 10 χρόνια, προχώρησαν οι αστυνομικοί το Σάββατο σε περιοχή του Δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη. Ο άνδρας εντοπίστηκε από αστυνομικούς να

Εμπρησμός στο όρος Αιγάλεω: Πώς συνέλαβαν τον Τούρκο Γκιουλενιστή – Βρέθηκε με δύο αναπτήρες και ένα σφουγγάρι

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ο εμπρηστής, Τούρκος οπαδός του Γκιουλέν για τη φωτιά στο όρος Αιγάλεω βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όπως γίνεται γνωστό, ομάδα της ΔΙΑΣ καθώς κινείτο στον περιφερειακό είδε πυκνό καπνό, πλησίασε στο σημείο, όπου βρισκόταν ήδη η ΟΠΚΕ.

Προκλητικός Ράμα κατά Ελλάδας: Υποχρέωσαν τους αδερφούς μας να αλλάξουν τα ονόματά τους, κηλίδα ντροπής στην ιστορία

Στο ίδιο προκλητικό μοτίβο με τις προηγούμενες ημέρες, ο Έντι Ράμα κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα, κατά τη συγκέντρωση με μετανάστες από την Αλβανία, που πραγματοποίησε αυτή τη φορά στο Μιλάνο. Δεν δίστασε, μάλιστα, να κάνει λόγο για «τρομερά βάσανα Αλβανών» στη

Μετάβαση στο περιεχόμενο