Νορβηγία: Ένας υπουργός παραιτείται για να δώσει προτεραιότητα στη σταδιοδρομία της γυναίκας του

Ο νορβηγός υπουργός Μεταφορών Κέτι Σόλβικ-Όλσεν ανακοίνωσε σήμερα πως παραιτείται για να δώσει, για έναν χρόνο, προτεραιότητα στην καριέρα της ιατρού συζύγου του, μια κίνηση που χαιρετίσθηκε ως υποδειγματική για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ήταν φανταστικό το ότι ήμουν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και, στην πραγματικότητα, θα συνέχιζα ευχαρίστως όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Σόλβικ-Όλσεν, μέλος του δεξιού αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Προόδου ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2013.

«Όμως έφθασα τώρα σ’ ένα σταυροδρόμι στη ζωή όπου είναι η σειρά της γυναίκας μου να ακολουθήσει το όνειρό της. Πρόκειται για κάτι που είχαμε συμφωνήσει πριν από πολλά χρόνια», εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι TV2 Nyehetskanalen.

Η γυναίκα του, η Τόνε Σόλβικ-Όλσεν, δέχθηκε για έναν χρόνο θέση ιατρού σ’ ένα νοσοκομείο παίδων στις ΗΠΑ, διευκρίνισε.

Η απόφαση αυτή χειροκροτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αξιοσέβαστη», «ένα φανταστικό παράδειγμα», αντέδρασαν οι χρήστες του Ίντερνετ.

Πρωτοπόρος στο ζήτημα αυτό όπως και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισλανδία στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τέργε Σεβίκνες, επίσης του Κόμματος της Προόδου, θα πρέπει κι αυτός να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιό του για να αφιερωθεί σε τοπικές πολιτικές δραστηριότητες.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν πως αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, χωρίς να διευκρινίσουν τη φύση των αλλαγών.

Το Κόμμα της Προόδου συμμετέχει από το 2013, δίπλα στους συντηρητικούς της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, σ’ έναν συνασπισμό που διευρύνθηκε έκτοτε με το μικρό κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα. Και στους τρεις αυτούς σχηματισμούς ηγούνται γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΥΠΕΘΑ για το ΜΤΝ η ΕΑΑΛΣ

Μολονότι ήταν εν γνώσει της ΕΑΑΛΣ η απουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια στο εξωτερικό, κλιμάκιο αυτής αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο Ι. Καραγεωργόπουλο και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου, μετέβη στις 30/11/2023 στο Πεντάγωνο όπου

Επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

«Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» – Οι ανακοινώσεις θα εξειδικευτούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο. Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1934 στη συνοικία των Ποταμουδίων Καβάλας. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Θάσο. Αποφοίτησε από το Λύκειο Καρυωτάκη στην Καβάλα, τη Σχολή Βαλαγιάννη (Θεσσαλονίκη) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά

Το Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Χρ. Στυλιανίδη

Απογευματινές ώρες χτες 29/11/2023 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση κλιμακίου του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΛΣ, αποτελούμενου από τον Πρόεδρο ΔΣ Στ. Βοϊδονικόλα, τον Αντιπρόεδρο ΔΣ Ι. Καραγεωργόπουλο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Α. Θεοφίλου και την Ταμία και Υπεύθυνη Ισότητας Ελ. Κοντάκου, με τον Υπουργό

Μετάβαση στο περιεχόμενο