Νορβηγία: Ένας υπουργός παραιτείται για να δώσει προτεραιότητα στη σταδιοδρομία της γυναίκας του

Ο νορβηγός υπουργός Μεταφορών Κέτι Σόλβικ-Όλσεν ανακοίνωσε σήμερα πως παραιτείται για να δώσει, για έναν χρόνο, προτεραιότητα στην καριέρα της ιατρού συζύγου του, μια κίνηση που χαιρετίσθηκε ως υποδειγματική για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ήταν φανταστικό το ότι ήμουν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και, στην πραγματικότητα, θα συνέχιζα ευχαρίστως όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο Σόλβικ-Όλσεν, μέλος του δεξιού αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Προόδου ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή από το 2013.

«Όμως έφθασα τώρα σ’ ένα σταυροδρόμι στη ζωή όπου είναι η σειρά της γυναίκας μου να ακολουθήσει το όνειρό της. Πρόκειται για κάτι που είχαμε συμφωνήσει πριν από πολλά χρόνια», εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι TV2 Nyehetskanalen.

Η γυναίκα του, η Τόνε Σόλβικ-Όλσεν, δέχθηκε για έναν χρόνο θέση ιατρού σ’ ένα νοσοκομείο παίδων στις ΗΠΑ, διευκρίνισε.

Η απόφαση αυτή χειροκροτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αξιοσέβαστη», «ένα φανταστικό παράδειγμα», αντέδρασαν οι χρήστες του Ίντερνετ.

Πρωτοπόρος στο ζήτημα αυτό όπως και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από την Ισλανδία στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τέργε Σεβίκνες, επίσης του Κόμματος της Προόδου, θα πρέπει κι αυτός να παραχωρήσει το χαρτοφυλάκιό του για να αφιερωθεί σε τοπικές πολιτικές δραστηριότητες.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού επιβεβαίωσαν πως αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθεί ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός, χωρίς να διευκρινίσουν τη φύση των αλλαγών.

Το Κόμμα της Προόδου συμμετέχει από το 2013, δίπλα στους συντηρητικούς της πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, σ’ έναν συνασπισμό που διευρύνθηκε έκτοτε με το μικρό κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα. Και στους τρεις αυτούς σχηματισμούς ηγούνται γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το