Νότια Αφρική: Πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε την Κυριακή (26/12) ο αρχιεπίσκοπος και εμβληματική μορφή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου.

Ο Τούτου υπήρξε έντονα επικριτικός απέναντι στο καθεστώς καταπίεσης της Νότιας Αφρικής εις βάρος των μαύρων κατοίκων της. Υπήρξε ασυμβίβαστος αντίπαλος του απαρτχάιντ και πάλεψε ακούραστα, χωρίς τη χρήση βίας, για την πτώση του.

Ο ενθουσιώδης και ωμός στον λόγο του αγγλικανός κληρικός χρησιμοποίησε τον άμβωνα που του δόθηκε όταν αναδείχθηκε πρώτος μαύρος επίσκοπος του Γιοχάνεσμπουργκ και εν συνεχεία αρχιεπίσκοπος Κέιπ Τάουν και συχνά προέβαινε σε δημόσιες δηλώσεις για να συσπειρώσει την κοινή γνώμη κατά της φυλετικής ανισότητας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Για τον αγώνα του υπέρ της μη-βίαιης αντίστασης στο καθεστώς της λευκής μειοψηφίας ο Τούτου βραβεύθηκε το 1984 με το Νόμπελ Ειρήνης. Είχε χαρακτηριστεί ως «η συνείδηση της Νότιας Αφρικής».

Ο θάνατος του αρχιεπισκόπου επί τιμή Ντέσμοντ Τούτου αποτελεί «ακόμη ένα κεφάλαιο πένθους στον αποχαιρετισμό του έθνους μας προς μια γενιά εξαιρετικών Νοτιοαφρικανών, η οποίοι μας κληροδότησαν μια απελευθερωμένη Νότια Αφρική», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της χώρας Συρίλ Ραμαφόσα.

«Από τα πεζοδρόμια της αντίστασης στη Νότια Αφρική στους άμβωνες των σπουδαίων καθεδρικών και λατρευτικών χώρων του κόσμου και στο πολυτελές πλαίσιο της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, ο αρχιεπίσκοπος διακρίθηκε ως ένας μη θρησκευτικός και χωρίς αποκλεισμούς υπέρμαχος των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτει ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

«Ένας άνδρας εξαιρετικής ευφυΐας, ακεραιότητας και ακατάβλητος απέναντι στις δυνάμεις του απαρτχάιντ, ήταν επίσης τρυφερός και ευάλωτος στη συμπόνια του για αυτούς που υπέστησαν καταπίεση, αδικία και βία υπό το απαρτχάιντ και για τους καταπιεσμένους ολόκληρου του κόσμου», σύμφωνα με τον Ραμαφόσα.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση εκ μέρους της οικογένειάς του, ο Τούτου «πέθανε ειρηνικά στο κέντρο φροντίδας Oasis Frail στο Κέιπ Τάουν σήμερα (σ.σ. Κυριακή 26/12) το πρωί».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το