Νταλακογιώργος: Επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης η μείωση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

«Σε πρωταπριλιάτικο αστείο εξελίσσεται το κυβερνητικό αφήγημα που ανέλαβε να αναδείξει ο Υπουργός Ε.Ν. Βασίλης Κικίλιας περί μείωσης των Ακτοπλοϊκών εισιτηρίων», αναφέρει σε δήλωση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος και προσθέτει:

«Σε μια περίοδο που οι τιμές πετρελαίου όλων των τύπων έχουν γκρεμιστεί και αυτό αντανακλά σε τεράστια μείωση στο κόστος λειτουργίας των Ακτοπλοϊκών πλοίων η κυβέρνηση μειώνει 50% τα λιμενικά τέλη, αφαιρώντας πόρους από τα λιμενικά ταμεία, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για στοιχειώδη έργα που πρέπει να γίνουν στις απαρχαιωμένες και ακατάλληλες λιμενικές υποδομές των νησιών κατευθύνοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία των Ακτοπλόων εφοπλιστών».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, τονίζει ότι ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους από τις αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων είναι τα ταχύπλοα πλοία τα οποία ήδη χρησιμοποιούν τα νέα καύσιμα όμως οι τιμές των εισιτηρίων τους έχουν πιάσει ταβάνι!

Επίσης επισημαίνει ότι το Πασχαλινό δώρο – τέρας στους εφοπλιστές δίνεται χωρίς να υπάρχει το παραμικρό αντίκρισμα στις τιμές των εισιτηρίων, οι οποίες σύμφωνα με τα παρατηρητήριο τιμών του ΥΕΝ έχουν πάρει την ανιούσα εν όψει της μεγάλης εξόδου του Πάσχα.

“Μια δεύτερη παράμετρος που βγάζει κερδισμένους τους εφοπλιστές είναι η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης μαζί και των οχημάτων γεγονός που αυξάνει συνεχώς την κερδοφορία των Ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων”, τονίζει ο Α. Νταλακογιώργος και επισημαίνει ότι σε αρκετές Ακτοπλοϊκές γραμμές η αύξηση αυτή ξεπερνάει το 18%.

“Στην ίδια κατεύθυνση της συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των Ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων είναι η εκτόξευση της κρατικής επιδότησης για τις άγονες γραμμές που πλέον ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ ετησίως” προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και συνεχίζε λέγοντας:

“Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Ε.Ν. προετοιμάζουν το έδαφος να παρέχουν νέα προνόμια στους εφοπλιστές από την 1η Μάη που εγκαινιάζονται στα συμβατικά Ακτοπλοϊκά πλοία τα νέα καύσιμα.

Αυτό σηματοδοτεί η επικοινωνιακή καμπάνια τους περί στήριξης των Ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων (εφοπλιστών).

Η προπαγάνδα τους δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει εξολοκλήρου τους Ακτοπλόους από το κόστος της λεγόμενης πράσινης μετάβασης (στα Ακτοπλοϊκά καύσιμα) και να τα μετακυλήσει στην κοινωνία, στο λαό, στο επιβατικό κοινό και στους χρήστες των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα δεινοπαθούν από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της ακρίβειας και της φορολεηλασίας.

Είμαστε σταθερά στο πλευρό των νησιωτών, των επιβατών και ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους ώστε να τερματιστεί η εφοπλιστική κερδοσκοπία να μειωθούν τα Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για σύγχρονα, ασφαλή πλοία με ποιοτικές υπηρεσίες, με φθηνά εισιτήρια που αντιστοιχούν στις σημερινές σύγχρονες ανάγκες των νησιών μας, με σεβασμό στα δικαιώματα και το μόχθο των Ναυτεργατών που είναι η κινητήρια δύναμη στο Ακτοπλοϊκό έργο”.

Τέλος, ο Α. Νταλακογιώργος, αναφέρει τις αυξήσεις, μαμούθ, όπως τις ονομάζει:

Από την 1η Μαρτίου έως 30 Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα 2024, έχουν γίνει οι ακόλουθες αυξήσεις στα εισιτήρια της οικονομικής θέσης επιβατών:

Βόλος – Σκιάθος, 6,96%.

Κυλλήνη – Ζάκυνθος, 4,13%.

Λαύριο – Κύθνος, 11, 79%.

Πειραιάς – Ηράκλειο, 4,24%.

Πειραιάς – Κως, 1,05%.

Πειραιάς – Μύκονος, 3,11%.

Πειραιάς – Νάξος, 3,16%.

Πειραιάς – Πάρος, 2,77%.

Πειραιάς – Ρόδος, 3,94%.

Πειραιάς – Σύρος, 1,23%.

Πειραιάς – Χανιά, 6,37%.

Νάξος – Πάρος, 13,90%.

Σύρος – Μύκονος, 2,76%.

Σύρος -Τήνος, 10,22%.

Τήνος – Μύκονος, 8,90%.

Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη, 7%.

Κάλυμνος – Πυθαγόρειο Σάμου, 15,09%.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας