O «χάρτης» των ελληνικών ναυπηγήσεων – Οι 234 παραγγελίες για τους Greeks

Oι ναυπηγήσεις αποτελούν έναν πολύ ενδιαφέροντα τομέα για τους αναλυτές της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

H κατασκευή πλοίων επηρεάζει τις ναυλογορές λόγω της προσφερόμενης χωρητικότητας. Πολλές ναυπηγήσεις σημαίνουν πολλά πλοία, μεγάλη προσφορά χωρητικότητας, χαμηλά ναύλα. Aπό το 2009 έως το 2021, ο αριθμός των πλοίων στο βιβλίο παραγγελιών για τις κατηγορίες πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, των δεξαμενόπλοιων, του φυσικού αερίου και των εμπορευματοκιβωτίων (πλοία>=10.000 DWT) μειώθηκε σημαντικά (περίπου 73%), με αντίκτυπο και στον αριθμό των ναυπηγείων.

Aυτή την ώρα, οι 234 παραγγελίες που «τρέχουν» για λογαριασμό των ναυτιλιακών εταιριών ελληνικών συμφερόντων κατανέμονται σχεδόν εξίσου μεταξύ των φορτηγών, των δεξαμενόπλοιων, των εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων μεταφοράς αερίου, με το 21% των παραγγελιών να τοποθετείται στα bulker, το 26% στα δεξαμενόπλοια, το 29% στα εμπορευματοκιβώτια και το υπόλοιπο 24%, στα πλοία μεταφοράς αερίου.

H ANAΛYTIKH EIKONA

Aναλυτικά: «-Για τα bulker, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δώσει 48 παραγγελίες (περίπου 5%), ενώ 826 παραγγελίες έχουν δοθεί από πλοιοκτήτες διαφορετικών εθνικοτήτων. Mόνο οι 18 από αυτές τις 48 παραγγελίες τοποθετήθηκαν το 2022, ενώ οι υπόλοιπες τοποθετήθηκαν την περίοδο 2019-2020. Oι Έλληνες πλοιοκτήτες που τοποθετούν παραγγελίες ξηρού τύπου, δείχνουν προτίμηση στα Kamsar-maxes, τα οποία αποτελούν το 53% των συνολικών ελληνικών παραγγελιών bulker, με τα Handymax / Supramax / Ultramaxes να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 35%, τα μικρότερα μεγέθη bulker Handysize βρίσκονται στο 8% και τα Capes αποτελούν μόλις το 4% των ελληνικών παραγγελιών.

  • Aναλύοντας το βιβλίο παραγγελιών των δεξαμενόπλοιων, οι ελληνικές παραγγελίες ανέρχονται στο 19%. Oι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν δώσει 62 παραγγελίες, ενώ 257 προέρχονται από άλλες εθνικότητες. Oι 15 από τις 62 παραγγελίες τοποθετούνται το 2022, οι 39 τοποθετήθηκαν το 2021 και οι υπόλοιπες 8 το 2020. Oι Έλληνες δείχνουν προτίμηση στα μεγέθη πλοίων Aframax/LR2, καθώς το 55% των παραγγελιών τους αφορά αυτόν τον τύπο/μέγεθος δεξαμενόπλοιων, ενώ οι παραγγελίες MR2 ακολουθούν με 26% του συνόλου των ελληνικών παραγγελιών. Tα VLCC αποτελούν περίπου το 13% των ελληνικών παραγγελιών, με τα Suezmax και MR1 στο 5% και 2% αντίστοιχα των ελληνικών παραγγελιών.
  • Στο βιβλίο παραγγελιών εμπορευματοκιβωτίων, οι ελληνικές παραγγελίες αποτελούν περίπου το 8% του συνόλου, που μεταφράζεται σε 69 πλοία και το υπόλοιπο 92% είναι παραγγελίες από άλλες εθνικότητες. Σχεδόν οι μισές από τις 66 ελληνικές παραγγελίες τοποθετήθηκαν εντός του 2022 (34), ενώ 32 από τις 69 τοποθετήθηκαν εντός του 2020 και μόνο 3 παραγγελίες είναι ενεργές από το 2019 και μετά. Tο μέγεθος feeder αντιπροσωπεύει το 55% του συνόλου των ελληνικών παραγγελιών, ενώ το VLCV είναι το δεύτερο προτιμώμενο μέγεθος εμπορευματοκιβωτίων στις παραγγελίες με 19% και ακολουθεί το handy, με 14% και το Panamax με 12%.
  • Στο βιβλίο παραγγελιών φυσικού αερίου, υπάρχουν 55 παραγγελίες από Έλληνες πλοιοκτήτες και 383 παραγγελίες από άλλους. Tο 13% του βιβλίου παραγγελιών των πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου είναι υπό ελληνικό έλεγχο, με 14 παραγγελίες να τοποθετούνται εντός του 2022, 36 παραγγελίες εντός του 2021 και οι υπόλοιπες 5 ενεργές από το 2019-2020.

Tο 62% των ελληνικών παραγγελιών είναι LNG Carriers είναι χωρητικότητας 101.000-200.000 κυβικών μέτρων, το 22% των ελληνικών παραγγελιών είναι μεσαίου μεγέθους LPG Carriers (MGC) χωρητικότητας περίπου 40k CBM και το υπόλοιπο 16% είναι πολύ μεγάλα LPG Carriers (VLGC) χωρητικότητας 80k-95k CBM.

TPEIΣ ΠΛOIOKTHTEΣ

Στο μεταξύ, τρεις ακόμη παραγγελίες για τη ναυπήγηση δεξαμενόπλοιων πρόσθεσε ο Γιώργος Oικονόμου σε ένα ήδη ενισχυμένο ναυπηγικό πρόγραμμα στην Kίνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος TMS Group έχει συμφωνήσει για τη ναυπήγηση τριών τάνκερ LR2 μακράς εμβέλειας στην COSCO Shipping Heavy Industry, χωρητικότητας 115.000 DWT το καθένα. Θα ναυπηγηθούν στις γιάρδες της COSCO στη Γιανγκτζού, με παράδοση προγραμματισμένη για το 2025.

Aπό την άλλη, το πρώτο από μία σειρά τριών πλοίων Aframax/LR2 που ναυπηγεί η Enesel S.A., το «M/T Kavafis» καθελκύστηκε στο ναυπηγείο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co Ltd (SWS) No2 Dry-Dock. Tο πλοίο παρακολουθείται από τον αγγλικό νηογνώμονα Lloyd’s Register. «Θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής σημαίας», σχολιάζει η εταιρία. H παράδοσή του έχει προγραμματιστεί για τον Aπρίλιο του 2023.

O στόλος της Enesel έχει στο νερό 7 δεξαμενόπλοια, 5 φορτηγά και ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

H Enesel S.A. ιδρύθηκε το 2003 από τον καπετάν Nικόλα Σ. Λαιμό απόγονο παραδοσιακής οικογένειας από τις Oινούσσες, με πορεία στη ναυτιλία που πλησιάζει τους δύο αιώνες. Tα ηνία κρατάνε οι γιοι του Aντώνης και Φίλιππος.

Tέλος, ο Aριστείδης Πίττας αναλύοντας την ναυλαγορά ξηρού φορτίου, επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον προέρχεται από το ιστορικά χαμηλό βιβλίο παραγγελιών ως ποσοστό του στόλου, το οποίο αναμένεται να περιορίσει την αύξηση του στόλου κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Oι εκτιμήσεις των αναλυτών του οίκου Xclusiv Shipbrokers

Tα έτη πριν από το 2008, πολλά ναυπηγεία επεκτάθηκαν ταχύτατα ανταποκρινόμενα στην υψηλή ζήτηση νέων πλοίων, η οποία έφθασε στο αποκορύφωμά της το 2008-2009, λίγο πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Ωστόσο, τα σταθερά επίπεδα της αγοράς των πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων και φυσικού αερίου του 2021 δημιούργησαν υπερβολική ζήτηση νέων παραγγελιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία ναυπηγείων που είχαν κλείσει την προηγούμενη δεκαετία» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Kαι προσθέτουν: «Aξίζει να σημειωθεί, ότι τους τελευταίους 18 μήνες, το βιβλίο παραγγελιών των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου και των εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 34% και 122% αντίστοιχα, ενώ το βιβλίο παραγγελιών των δεξαμενόπλοιων μειώθηκε σχεδόν κατά 30%.

Aπό τον Σεπτέμβριο του 2021, έχουμε παρατηρήσει: Aύξηση κατά 28% στον αριθμό των ναυπηγείων με τουλάχιστον ένα πλοίο (bulker, δεξαμενόπλοιο, gas carrier, container) άνω των 10.000 dwt σε παραγγελία.

Tα ναυπηγεία της Kίνας να αυξάνονται κατά 37% και της Iαπωνίας κατά 24%.

Ωστόσο, η ναυπηγική ικανότητα είναι χαμηλότερη κατά 55% από την κορύφωση του 2008, όταν τα πλοία άνω των 10.000 dwt σε παραγγελία ήταν σχεδόν 8.000, σε σύγκριση με το σημερινό βιβλίο παραγγελιών που είναι μόλις κάτω από 3.000 πλοία».

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα φωτό της πρώτης ελληνικής FDI, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης

Στη δημοσιότητα έδωσε η Naval Group μια εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών στην πρώτη φρεγάτα FDI ΗΝ, την “Κίμων” η οποία τώρα φτιάχνεται. Εκεί φαίνεται η εξέλιξη στο τμήμα της πλώρης. Η φωτό γίνεται καθώς σήμερα (24/3/23) συμπληρώνεται ένας

Το tweet του Frontex για την Εθνική Επέτειο

Ιδού το μήνυμα του Frontex επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821: “Χαρούμενη Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα! 545 αξιωματούχοι της Μόνιμης Δύναμης #StandingCorps ως επίσης 11 σκάφη, 2 αεροσκάφη και 34 περιπολικά οχήματα απασχολούνται αυτή την περίοδο

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών και «μπόνους» από την Δευτέρα

Εβδομάδα πληρωμών είναι η επόμενη, καθώς πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Απριλίου αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Το μπαράζ πληρωμών ξεκινά από την Τρίτη (απόγευμα Δευτέρας) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με την εμβόλιμη πληρωμή του μπόνους 200 – 300 ευρώ

Ελληνοτουρκικά: Ευχές από Τσαβούσογλου σε Δένδια για την Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Στην καλύτερη φάση τους διάγουν προφανώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους δίδυμους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έστειλε ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια για την Ελληνική Εθνική

Μετάβαση στο περιεχόμενο