Ο φρούραρχος, το διάταγμα και οι κάλπες – Συνάντηση Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου

Την πρότασή του για διάλυση της Βουλής παρουσιάζει σήμερα στην κ. Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός

Με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής στην ανατολική είσοδο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, ως είθισται από τον φρούραρχο της Βουλής, ξεκινάει επισήμως η προεκλογική περίοδος που άτυπα εδώ και καιρό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Θα έχει προηγηθεί η αναγγελθείσα επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση για διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες «για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εξαιρετικής σημασίας εθνικό θέμα», όπως αυτό τυπικά και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα θα αναφέρεται σε σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Στο προεδρικό διάταγμα θα καταγράφεται επίσης, τόσο η γνωστή από την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, όσο και εκείνη της σύγκλησης της Βουλής με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις κάλπες, που εκτιμάται πως θα είναι η Τετάρτη 31 Μαΐου. Την ημέρα της σύγκλησης θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών και αμέσως μετά θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του προεδρείου, με την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων.

Νέα καθήκοντα

Η τυπική είσοδος της πολιτικής ζωής σε προεκλογική περίοδο, πάντως, θα σημάνει και την αλλαγή προσώπων σε δύο κυβερνητικά πόστα, που αν και δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα έχει εθιμικά καθιερωθεί: ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που δεν θα είναι υποψήφιος για την επόμενη Βουλή, αναλαμβάνει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση του Γ. Οικονόμου, ενώ παράλληλα η κ. Καλλιόπη Σπανού προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβει ως υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών το έργο της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, αντικαθιστώντας, όπως ορίζει η νομοθεσία, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη μετά την προκήρυξη των εκλογών. Η κ. Σπανού είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 έως το 2011 είχε υπηρετήσει βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, ενώ τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Από τη συγκεκριμένη θέση αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015. Ηταν διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος Κράτος και δημόσια πολιτική, ενώ υπηρέτησε και ως σύμβουλος Σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης έχει διδάξει επί πολλά έτη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «λεωφόρος» της κοκαΐνης

Έξι φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες και αστυνομικούς έφτασε μέσα στη νύχτα έξω από ένα σπίτι στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού. Η πόρτα του σπιτιού έγραφε πως «ενοικιάζεται» και τα φώτα ήταν σβηστά. Ωστόσο, δεν πτοήθηκαν από το φαινομενικά άδειο σπίτι καθώς

Βυθίζεται το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι – Αναφορές για νεκρό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο μηχανοστάσιο, πλέει εδώ και ώρες ακυβέρνητο και παρουσιάζει εισροή υδάτων. Αναφορές σε αραβικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι υπάρχει ένα νεκρός από το πλήρωμα. Το ελληνικό λιμενικό διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα

Γιώργος Αυτιάς: Στρασβούργο

Ακόμη και στους αριθμούς μπορεί κανείς να ασκήσει ερμηνευτική βία. Μπορεί να βλέπει στα εκλογικά μεγέθη όχι αυτό που μετράνε, αλλά το είδωλο των προκαταλήψεών του. Κάπως έτσι, κάποιοι είχαν «διαβάσει» το αποτέλεσμα προτού καν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Αρχίζει η δικαστική μάχη δισ. ευρώ για τα εγκλωβισμένα αεροσκάφη

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing αεροσκαφών ξεκίνησαν τη δικαστική μάχη εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών στο Δουβλίνο, μία αναμέτρηση στην οποία παίζονται αποζημιώσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για αεροσκάφη που παραμένουν αποκλεισμένα στη Ρωσία. Οι εκμισθωτές έχουν εγείρει αγωγές κατά δεκάδων

Μετάβαση στο περιεχόμενο