Ο Ιανουάριος κρίνει τον ανασχηματισμό – Τα 2+1 σενάρια των αλλαγών

Μετά την επιλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να λύσει και το γόρδιο δεσμό του ανασχηματισμού. Πέρα από τις αλλαγές στα πρόσωπα κομβικός όμως είναι και ο χρόνος των αλλαγών αυτών.

Ηδη υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Το πρώτο θέλει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, μέσα στον Μάρτιο δηλαδή να προχωρήσει και σε διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση. Αλλωστε η ηγετική ομάδα έχει καταγράψει σε ποια υπουργεία υπάρχουν αρρυθμίες ή παρατηρούνται χρονοκαθυστερήσεις στους στόχους που έχουν τεθεί. Παράλληλα οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου λένε πως όσο πιο γρήγορα γίνει ο ανασχηματισμός τόσο καλύτερα για τους νέους υπουργούς ώστε να υπάρχει χρόνος να προσαρμοστούν στα καθήκοντα τους.

Το δεύτερο σεναριο θέλει τον ανασχηματισμό να πηγαίνει πιο πίσω αφού το τελευταίο διάστημα  φαίνεται να επιτυγχάνονται οι κεντρικοί κυβερνητικοί στόχοι, κάτι που αποτυπώνεται και στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα ενώ υπάρχει και καλό κλίμα στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Βέβαια η αναμονή των γαλάζιων βουλευτών για ενδεχόμενη είσοδο στην κυβέρνηση φέρνει περαιτέρω ηρεμία.

Φυσικά σημαντικό ρόλο για την ηρεμία μέσα στην Κ.Ο. θα παίξει και η επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο που θα προτείνει για την προεδρία της Δημοκρατίας, είτε αυτό προέρχεται από την κεντροδεξιά ή τον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς κάτι που σε αυτή την φάση φαίνεται να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες. Δηλαδή ένα πρόσωπο που δεν θα οδηγήσει γαλάζιους βουλευτές να μην το υπερψηφίσουν. Ηδη για παράδειγμα για την νυν πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου εδώ και καιρό υπάρχουν ενστάσεις με κάποιους να επιμένουν πως δεν θα ψηφίσουν μια δεύτερη θητεία της αν προταθεί.

Πάντως στον αντίποδα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως όποιο και να είναι το πρόσωπο που θα προταθεί στο τέλος οι βουλευτές της ΝΔ θα στηρίξουν την επιλογή του πρωθυπουργού.

Πέρα από αυτό όμως, οι θασιωτες αυτού του σεναρίου, δηλαδή το να πάει πιο πίσω ο ανασχηματισμός, υποστηρίζουν πως ο χρόνος των αλλαγών μπορεί να γίνει ακομα και στις αρχές του καλοκαιριού όταν η κυβέρνηση θα κλείνει τα δύο χρόνια θητείας και ουσιαστικά το νέο σχήμα θα πάει μέχρι της εκλογές του 2027.

Μεμονωμένες αλλαγές

Από εκεί και πέρα όμως δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ανεξάρτητα από τον χρόνο του ανασχηματισμού δεν μπορεί να προχωρήσει και σε μεμονωμένες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα το αμέσως επόμενο διάστημα ειδικά αν αποφασίσει να κρατήσει τις μεγάλες αλλαγές για πιο πίσω.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως τις επόμενες μέρες αναμένεται ο νυν υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας  Κώστας Φραγκογιάννης να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για προσωπικούς λόγους. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει νέα είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στον πρώτο μήνα του 2025, με πρώτη και την τελική απόφαση για το ποιο πρόσωπο θα προτείνει για την Ηρώδου Αττικού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τον χρόνο του ανασχηματισμού.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις