Ο.Λ.Ε. ΑΕ :Τέλος οι παράνομες επιχωματώσεις στον όρμο της Βλύχας – Ολοκληρώθηκαν τα έργα καθαρισμού

Οριστικό τέλος στις επιχωματώσεις από παράνομες ρίψεις μπάζων στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα του όρμου της Βλύχας έβαλε ο ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και στόχο την εξυγίανση από παθογένειες του παρελθόντος μίας απομονωμένης και υποβαθμισμένης παράκτιας περιοχής της Ελευσίνας, που υπήρξε κατ’ επανάληψη τόπος ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων εκσκαφών και οικοδομικών υλικών.

Συγκεκριμένα, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ ολοκλήρωσε, με δική του δαπάνη χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, σειρά τεχνικών έργων καθαρισμού και αποκομιδής αποβλήτων στην Βλύχα.

Κατά τις εργασίες απομακρύνθηκαν εκατοντάδες τόνοι από μπάζα (απόβλητα εκσκαφών, οικοδομικά υλικά κατασκευών και κατεδαφίσεων, αστικά στερεά απόβλητα, αποξηλωμένα υλικά οδοστρωσίας, τμήματα ασφαλτοτάπητα, θραυσμάτων άοπλου και οπλισμένου σκυροδέματος, παλαιά ελαστικά οχημάτων, απόβλητα συσκευασίας οικοδομικών υλικών, κ.α), τα οποία ήταν σε επάλληλους σωρούς στο ρέμα “Σούρες” σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το στόμιο εκβολής του στη θάλασσα έως και το νότιο άκρο του προβλήτα σε ζώνη 30-40 μέτρων από την ακτογραμμή, καθώς και διάσπαρτα καθ’ όλο το μήκος της δυτικής πλευράς του όρμου.

Από τις αυτοψίες των στελεχών του Ο.Λ.Ε. ΑΕ προκύπτει ότι το φαινόμενο της παράνομη ρίψης μπάζων στην Βλύχα ήταν συστηματικό και τελούνταν κατ’ εξακολούθηση από άγνωστους δράστες επί σειρά ετών κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Οι εργασίες καθαρισμού της περιοχής από τα μπάζα υλοποιήθηκαν από τον Ο.Λ.Ε. ΑΕ σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια ως εξής:

  • Τον Μάιο του 2020 απομακρύνθηκαν συνολικά 845 κυβικά μέτρα απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων βάρους 1167.54 τόνων.
  • Τον Απρίλιο του 2021 απομακρύνθηκαν συνολικά 1100 κυβικά μέτρα αποθέσεων βάρους 1380 τόνων.
  • Τον Οκτώβριο του 2021 απομακρύνθηκαν συνολικά 530 κυβικά μέτρα αποθέσεων βάρους 660 τόνων.
  • Τον Ιούλιο του 2022 απομακρύνθηκαν 50 φορτία με μπάζα οικοδομικών υλικών όγκου 500 κυβικών μέτρων καθώς και σωροί στερεοποιημένων σακιών τσιμέντου όγκου 126 φορτίων περίπου 1050 κυβικών.

Όλα τα παραπάνω υλικά απομακρύνθηκαν με μηχανικά μέσα και μεταφέρθηκαν σε κατάλληλα εγκεκριμένη μονάδα υποδοχής και ανακύκλωσης προϊόντων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Το έργο της συλλογής, φόρτωσης, μεταφοράς και απομάκρυνσης τους υλοποιήθηκε στο σύνολό του υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Οργανισμού.

Ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ θα συνεχίσει τις τεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή, σύμφωνα με την μελέτη Λειτουργικής Οργάνωσης του όρμου της Βλύχας που εκπόνησε μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο μάστερ πλαν του Λιμένα Ελευσίνας. Θα ακολουθήσουν έργα για την βελτίωση του φωτισμού, περίφραξη του χώρου, φυλάκιο ελέγχου, μπάρα ελεγχόμενης διέλευσης τροχοφόρων κ.α προκειμένου να οργανωθεί και να λειτουργήσει πληρέστερα ο χώρος όπου πραγματοποιούνται σήμερα λιμενικές εργασίες και συγκεκριμένα εξυπηρέτηση φορτηγών πλοίων εσωτερικών πλόων, μεταφοράς χύδην φορτίου κατ’ εξοχήν αδρανών υλικών.

Παράλληλα η Διοίκηση του Οργανισμού ενισχύει το έργο της για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες αξιοποίησης πόρων χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Γαλάζιο Ταμείο», ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το χρόνιο πρόβλημα της απομάκρυνσης όλων των ναυαγίων και επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην Βλύχα εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ελευσίνας προβλέπεται η προέκταση του Λιμένα Ελευσίνας στον όρμο της Βλύχας, στοιχείο που μελετάται στο υπό εκπόνηση μάστερ πλαν.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργασία αποστράτων: Οι απόψεις ΕΑΑΛΣ αναρτήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση

Στο άρθρο 114 με τίτλο «Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016» επικεντρώθηκε ο σχολιασμός του ΔΣ της ΕΑΑΛΣ, που περιλαμβάνεται στην παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που δημοσιεύεται για την πληρότητα της

Υπόθεση Καργιώτη: Ταυτοποιούν τα πρόσωπα που μιλούσαν στον ασύρματο

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Νέο κύκλο ερευνών στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Αντώνη Καργιώτη, που βρήκε φρικτό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον έσπρωξαν και τον έριξαν στη θάλασσα, σηματοδοτεί το υπόμνημα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη

Κίσινγκερ: «Μακαριότατε, παραείστε μεγάλος για το νησί σας» – Οι χειρισμοί στο Κυπριακό

Ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν σύμβολο νίκης για τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους και αναξιόπιστος για τους Ελληνοκύπριους. Ηταν μισητός στην Κύπρο ο Χένρι Κίσινγκερ, όχι μόνο επειδή ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν εμπόδισε, ενώ μπορούσε, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974,

Ένοπλες Δυνάμεις: Η εξομολόγηση μιας 27χρονης υπολοχαγού καταδρομέα

Για την απόφασή της να γίνει στρατιωτικός και να υπηρετήσει στους καταδρομείς, τους στόχους της αλλά και τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει στην καριέρα της στις Ένοπλες Δυνάμεις μίλησε στον Σταύρο Θεοδωράκη μια 27χρονη υπολογαχός, η οποία είναι αλεξιπτωτίστρια-καταδρομέας. Όπως είπε μάλιστα, «θεωρητικά μπορεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο