Ο μικρότερος αριθμός γεννήσεων εδώ και 91 χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 οι γεννήσεις έφτασαν τις 76.541, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν για άλλη μία χρονιά τις 140.000

Μαύρο ρεκόρ υπογεννητικότητας σημειώθηκε στη χώρα το 2022, με λιγότερο από 80 χιλιάδες γεννήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πέρσι οι γεννήσεις έφτασαν τις 76.541, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν για άλλη μία χρονιά τις 140 χιλιάδες.

Σημειωτέον ότι το 2021, εν μέσω και της κρίσης του κορονοϊού, είχε σημειωθεί ρεκόρ θανάτων στη χώρα, καθώς απεβίωσαν 143.923 άτομα. Στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων και των θανάτων στη χώρα, καθώς και το σύνολο της φυσικής κίνησης του πληθυσμού. Από πλευράς φυσικής κίνησης η κατάσταση φαίνεται ιδιαίτερα ζοφερή, καθώς το 2022 ο φυσικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 60 χιλιάδες ανθρώπους.

Η πορεία των γεννήσεων από το 1932

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και με αφετηρία το 1932 οι γεννήσεις στη χώρα κυμαίνονταν γύρω στις 180-190 χιλιάδες, έως την έναρξη του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Από το 1955 και ύστερα ο αριθμός περιορίζεται στις 150 χιλιάδες, ενώ τη δεκαετία του 1980 σημειώνονται ακόμα μεγαλύτερη μείωση, και οι ετήσιες γεννήσεις κυμαίνονταν στις 100 χιλιάδες για τις επόμενες δύο δεκαετίες, με μία μικρή ανάκαμψη να σημειώνεται από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έως και την έναρξη περίπου της οικονομικής κρίσης. Οι γεννήσεις έπεσαν κάτω από τις 100 χιλιάδες το 2013, και κάτω των 90 χιλιάδων το 2017.

Η φυσική κίνηση του πληθυσμού, ο αριθμός δηλαδή της αύξησης ή μείωσης του, όπως διαμορφώθηκε από τον αριθμό των γεννήσεων και των θανάτων, ακολούθησε πτωτική τάση στα μέσα της δεκαετίας του 1970, σταθεροποιήθηκε μετά το 1990 και απέκτησε έντονα αρνητικό πρόσημο στα χρόνια την οικονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των θανάτων από την άλλη από το 1955 έως και σήμερα με μικρές διακυμάνσεις αυξάνεται σταθερά. Μάλιστα η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της θνησιμότητας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο για την απώλεια του Γιώργου Σουφλιά

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την απώλεια του Γιώργου Σουφλιά: «Ο Γιώργος Σουφλιάς, ξεκινώντας απ’ το χωριό του στη Λάρισα, πορεύτηκε σ΄ένα δρόμο ξεχωριστό και άξιο υπογράμμισης στην πολιτική

Γκίκας: Σταθεροί διεθνείς κανόνες για τη ναυτιλία χωρίς πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά της

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίων παγκόσμιων κανόνων για τη διεθνή ναυτιλία, που θα διασφαλίζουν την περιβαλλοντική μετάβαση χωρίς να υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Κινεζικής