Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ για την πυρκαγιά στο επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο «ΔΙΟΝ»

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο- επιβλαβές πλοίο Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» (Ν.Π. 9668), το οποίο είναι ελλιμενισμένο και εγκαταλελειμμένο από το 2004 στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ ανακοινώνει ότι έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκποίηση και απομάκρυνση του εν λόγω σκάφους εκτός Λιμένα Ελευσίνας, περιοχής αρμοδιότητας του.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με πρόσφατη απόφαση του στις 29-4-2022 ενέκρινε την διακήρυξη του τρίτου κατά σειρά ανοικτού επαναληπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση και απομάκρυνση τεσσάρων επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων, ένα εκ των οποίων είναι και το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ». Ο διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί στις 26-5-2022.

Προηγήθηκαν δύο άγονοι ανοικτοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί το 2019και εν συνεχεία διενεργήθηκαν άλλοι δύο ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί, που επίσης κρίθηκαν άγονοι, κατά τα έτη 2020 και 2021.

Διευκρινίζεται ότι, το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» ελλιμενίστηκε για πρώτη φορά στην Ελευσίνα στις 28 Ιανουαρίου 2003, στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης όπου παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο. Το πλοίο κατέπλευσε στην Ελευσίνα ρυμουλκούμενο από την Καρβουνόσκαλα Κερατσινίου.

Το 2004 η πλοιοκτήτρια εταιρεία εγκατέλειψε το σκάφος και έκτοτε δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για εξόφληση των οφειλών της (τέλη ελλιμενισμού) και απομάκρυνση του σκάφους.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διεξάγεται αυτοψία προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Δεν προκλήθηκε ρύπανση θαλασσίου χώρου, ενώ προληπτικά ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου.

Βασικός στόχος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ παραμένει η συνολική απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο