Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ για την πυρκαγιά στο επικίνδυνο-επιβλαβές πλοίο «ΔΙΟΝ»

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στο χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο- επιβλαβές πλοίο Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» (Ν.Π. 9668), το οποίο είναι ελλιμενισμένο και εγκαταλελειμμένο από το 2004 στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε.) ΑΕ ανακοινώνει ότι έχει κινήσει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την εκποίηση και απομάκρυνση του εν λόγω σκάφους εκτός Λιμένα Ελευσίνας, περιοχής αρμοδιότητας του.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Ο.Λ.Ε. ΑΕ με πρόσφατη απόφαση του στις 29-4-2022 ενέκρινε την διακήρυξη του τρίτου κατά σειρά ανοικτού επαναληπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση και απομάκρυνση τεσσάρων επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων, ένα εκ των οποίων είναι και το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ». Ο διαγωνισμός πρόκειται να διεξαχθεί στις 26-5-2022.

Προηγήθηκαν δύο άγονοι ανοικτοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί το 2019και εν συνεχεία διενεργήθηκαν άλλοι δύο ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί, που επίσης κρίθηκαν άγονοι, κατά τα έτη 2020 και 2021.

Διευκρινίζεται ότι, το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» ελλιμενίστηκε για πρώτη φορά στην Ελευσίνα στις 28 Ιανουαρίου 2003, στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης όπου παραμένει μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένο. Το πλοίο κατέπλευσε στην Ελευσίνα ρυμουλκούμενο από την Καρβουνόσκαλα Κερατσινίου.

Το 2004 η πλοιοκτήτρια εταιρεία εγκατέλειψε το σκάφος και έκτοτε δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για εξόφληση των οφειλών της (τέλη ελλιμενισμού) και απομάκρυνση του σκάφους.

Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία διεξάγεται αυτοψία προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Δεν προκλήθηκε ρύπανση θαλασσίου χώρου, ενώ προληπτικά ποντίστηκε πλωτό φράγμα περιμετρικά του πλοίου.

Βασικός στόχος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ παραμένει η συνολική απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων- επιβλαβών πλοίων και ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήμνος: Απουσία ναυαγοσώστη στην αστική παραλία, Λιμενικος βούτηξε και ανέσυρε αγνοούμενο κολυμβητή

Νεαρή Λιμενικος σε υπηρεσία συνοδού στο Ναυαγοσωστικο σκάφος, σε αναζητήσεις τους νεαρού κολυμβητή, μολις τον εντόπισαν βούτηξε στα σκοτεινά νερά για να τον ανασύρει με ασφάλεια Ο 21χρονος κολυμπούσε το βραδυ της Δευτέρας (08/08) στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Ρωμεϊκός

VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής

Γράφτηκε από τον D-Mitch   VIKING Norsafe MUNIN S1200 Καμπίνα HCG Αυτό το άρθρο αφορά ένα νέο σκάφος που κατασκευάστηκε από τη VIKING Norsafe Hellas, το MUNIN S1200 Cabin HCG, το οποίο θα υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μέχρι τώρα, μεταξύ

Γιάννης Πλακιωτάκης : 175 εκατ. για λιμάνια και 80 εκατ. για άγονες

Nέα 255 εκατ. για την ακτοπλοΐαH χρηματοδότηση έργων, οι επιδοτήσεις γραμμών, τα οφέλη για τους νησιώτες και τον τουρισμό Ένας από τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους της ηγεσίας του YNANΠ και του Γιάννη Πλακιωτάκη είναι η διαρκής στήριξη της ελληνικής ακτοπλοΐας,