Ο θεσμός της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας είναι πραγματικότητα

Έτοιμο για εφαρμογή είναι το πρόγραμμα [email protected], που εκσυγχρονίζει το θεσμό της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, καθώς ήρθη και το τελευταίο «εμπόδιο» για την υλοποίηση του, με τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε «στο νήμα», πριν τις εκλογές, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που περιγράφει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας (ΚΟΝ).

Με το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, το οποίο ανέπτυξε ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καθίσταται πρακτικά δυνατή η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και ιατρικών πράξεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην οικία του ασθενούς, ενώ αφορά ενήλικες, εφήβους και παιδιά με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή/και χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Όπως είχε γράψει το News4Health, η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3396) για την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, που φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, προβλέπει την παροχή φροντίδας στον ασθενή στο σπίτι, «σε συνθήκες ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς».

Θυμίζουμε ότι Hospital at Home είναι ο διεθνής όρος που παραπέμπει στην παροχή νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι.

Παράλληλα, με το νέο πλαίσιο, εξασφαλίζεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη- προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή.

 

.com/img/a/

Όπως είχε αναφέρει στο News4Healthο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στηρίζοντας την δράση, πρόκειται για ένα καινοτόμο Εθνικό Πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, που ξεκινά «το 2023 προσφέροντας υπηρεσίες στο σπίτι σε ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα».

Ως εκ τούτου το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλευτικής φροντίδας στο σπίτι, αποτελείται από δύο λειτουργίες: α) την εξωνοσοκομειακή, δηλαδή την παροχή φροντίδας στο σπίτι και β) την ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.

ΠΗΓΗ: Ο θεσμός της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας είναι πραγματικότητα: Εκδόθηκε «στο νήμα» το ΦΕΚ – News4Health.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο Χίου – 23,68% αύξηση της επιβατικής κίνησης για τον Μάιο

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και  οχημάτων από και προς τους λιμένες Χίου και Μεστών, κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. Συνολικά στο νησί της Χίου αποβιβάστηκαν με πλοία της γραμμής 10.481 επιβάτες (αύξηση 

Σάμος: Δράση του Λιμεναρχείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του πολίτη σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου την Πέμπτη 01-06-2023 μίλησαν σε μαθητές του 2ου Πειραματικού Σχολείου Σάμου για θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με

Η Σουηδία εισάγει την «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής εορτής της 6ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson ανακοίνωσε την μεγάλη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.  «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μαζική μετανάστευση και η κακή ένταξη απλώς δεν λειτουργούν.  Αυτός είναι ο

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Μεγάλη Πέμπτη του 2021 ήταν που μπήκε και έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το δεύτερο νεότευκτο Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας». Λίγοι ήξεραν πως εκείνη την ώρα ξανασυναντιόταν δυο άγνωστοι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά των ναζί Γερμανών

Μετάβαση στο περιεχόμενο