Σε έλλειψη 180 φάρμακα, 700 σε ελεγχόμενη διαθεσιμότητα

Κατά πόσο τα διαθέσιμα σκευάσματα είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Μπορεί να έχει «ψιλοξεχαστεί» το θέμα των ελλείψεων που υπάρχουν στα ευρείας κινήσεως φάρμακα της κοινότητας (ιδιωτικά φαρμακεία), όμως είναι εδώ και ταλαιπωρεί τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, μας λένε οι πηγές μας.

Στο μεταξύ, πριν μερικές μέρες, παρότι δεν υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, βγήκε «φιρμάνι» από τον ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε εμβόλια και συγκεκριμένα σε 26 κωδικούς με έναρξη ισχύος από 14/5/2023.

Τι πραγματικά ισχύει με τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων; Τα διαθέσιμα σκευάσματα είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση;

Παράγοντες από φαρμακαποθήκες μάς τόνισαν ότι συγκριτικά με τα τέλη του 2022, όταν η κατάσταση ήταν τραγική όσον αφορά τις ελλείψεις, σήμερα η αγορά έχει ομαλοποιηθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αφού σταθερά απουσιάζουν οι αντιβιώσεις.

Συνολικά: Τα ελλείποντα ανέρχονται σε 180, ενώ τα φάρμακα που είναι σε ελεγχόμενη διαθεσιμότητα -διατίθενται μικρότερες ποσότητες από τις ζητούμενες- φτάνουν τα 700. Τα τελευταία αποφέρουν περίπου το 40% των εσόδων της φαρμακαποθήκης, ενώ η μέση τιμή τους διαμορφώνεται ως εξής: 17 ευρώ στα 300, 18 ευρώ στα 400, 23 ευρώ στα 500, 32 ευρώ στα 600 και 56 ευρώ στα 700 (χονδρικές τιμές).

Απόρροια δε των απαγορεύσεων που ισχύουν για τις παράλληλες εξαγωγές, οι τελευταίες γράφουν αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 60%. Κυριολεκτικά, μας λένε στελέχη από φαρμακαποθήκες, έχουν «φρακάρει» από φάρμακα που είναι στα αζήτητα, επιβεβαιώνοντας «την τεχνητή ζήτηση που δημιουργείται».

Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα

Στον κατάλογο που εξέδωσε ο ΕΟΦ, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται 26 κωδικοί εμβολίων, μεταξύ των οποίων είναι αυτά για την ηπατίτιδα Α και Β, για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την ερυθρά, την ανεμευλογιά, τον έρπητα ζωστήρα κ.λπ.

Πηγές από φαρμακαποθήκες μάς ανέφεραν ότι -και πριν την απαγόρευση- δεν είχαν πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και μόνο το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζει σημάδια περιορισμένης διάθεσης.

Ήδη, ο ΕΟΦ έχει ενημερωθεί σχετικά για την πορεία των εμβολίων, καθώς είχε ζητήσει με επιστολή του, όλες οι φαρμακαποθήκες να του καταθέσουν τα αποθέματα που έχουν σε εμβόλια.

Εισαγωγές του ΙΦΕΤ

Σημαντικές ελλείψεις, σε ποσοστό άνω του 50% καταγράφουν, όπως μας μεταφέρεται, και οι κωδικοί που διανέμει ο ΙΦΕΤ. Όσον αφορά τα φάρμακα της κοινότητας, από τους 135 κωδικούς, οι 54 είναι σε σχετική επάρκεια -όταν βρεθούν τα σκευάσματα, οι φαρμακαποθήκες επιλέγουν να τα στοκάρουν- και οι 81 σε γενική έλλειψη ή στέλνει ελάχιστα τεμάχια (και στις δύο περιπτώσεις δεν καλύπτεται η ζήτηση).

Την ίδια στιγμή, στην πλατφόρμα του ΙΦΕΤ στην οποία εμείς δεν έχουμε πρόσβαση αλλά οι φαρμακαποθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται συνολικά 367 κωδικοί (περιλαμβάνονται και νοσοκομειακά), εκ των οποίων εξαντλημένοι είναι 178 κωδικοί και με απόθεμα 187.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο