Σε έλλειψη 180 φάρμακα, 700 σε ελεγχόμενη διαθεσιμότητα

Κατά πόσο τα διαθέσιμα σκευάσματα είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Μπορεί να έχει «ψιλοξεχαστεί» το θέμα των ελλείψεων που υπάρχουν στα ευρείας κινήσεως φάρμακα της κοινότητας (ιδιωτικά φαρμακεία), όμως είναι εδώ και ταλαιπωρεί τον κόσμο και τις επιχειρήσεις, μας λένε οι πηγές μας.

Στο μεταξύ, πριν μερικές μέρες, παρότι δεν υπήρχε ουσιαστικό πρόβλημα, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, βγήκε «φιρμάνι» από τον ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε εμβόλια και συγκεκριμένα σε 26 κωδικούς με έναρξη ισχύος από 14/5/2023.

Τι πραγματικά ισχύει με τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων; Τα διαθέσιμα σκευάσματα είναι ικανά να καλύψουν τη ζήτηση;

Παράγοντες από φαρμακαποθήκες μάς τόνισαν ότι συγκριτικά με τα τέλη του 2022, όταν η κατάσταση ήταν τραγική όσον αφορά τις ελλείψεις, σήμερα η αγορά έχει ομαλοποιηθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αφού σταθερά απουσιάζουν οι αντιβιώσεις.

Συνολικά: Τα ελλείποντα ανέρχονται σε 180, ενώ τα φάρμακα που είναι σε ελεγχόμενη διαθεσιμότητα -διατίθενται μικρότερες ποσότητες από τις ζητούμενες- φτάνουν τα 700. Τα τελευταία αποφέρουν περίπου το 40% των εσόδων της φαρμακαποθήκης, ενώ η μέση τιμή τους διαμορφώνεται ως εξής: 17 ευρώ στα 300, 18 ευρώ στα 400, 23 ευρώ στα 500, 32 ευρώ στα 600 και 56 ευρώ στα 700 (χονδρικές τιμές).

Απόρροια δε των απαγορεύσεων που ισχύουν για τις παράλληλες εξαγωγές, οι τελευταίες γράφουν αρνητικό πρόσημο της τάξεως του 60%. Κυριολεκτικά, μας λένε στελέχη από φαρμακαποθήκες, έχουν «φρακάρει» από φάρμακα που είναι στα αζήτητα, επιβεβαιώνοντας «την τεχνητή ζήτηση που δημιουργείται».

Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα

Στον κατάλογο που εξέδωσε ο ΕΟΦ, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται 26 κωδικοί εμβολίων, μεταξύ των οποίων είναι αυτά για την ηπατίτιδα Α και Β, για λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο, τον κοκκύτη, την ερυθρά, την ανεμευλογιά, τον έρπητα ζωστήρα κ.λπ.

Πηγές από φαρμακαποθήκες μάς ανέφεραν ότι -και πριν την απαγόρευση- δεν είχαν πρόβλημα στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και μόνο το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα εμφανίζει σημάδια περιορισμένης διάθεσης.

Ήδη, ο ΕΟΦ έχει ενημερωθεί σχετικά για την πορεία των εμβολίων, καθώς είχε ζητήσει με επιστολή του, όλες οι φαρμακαποθήκες να του καταθέσουν τα αποθέματα που έχουν σε εμβόλια.

Εισαγωγές του ΙΦΕΤ

Σημαντικές ελλείψεις, σε ποσοστό άνω του 50% καταγράφουν, όπως μας μεταφέρεται, και οι κωδικοί που διανέμει ο ΙΦΕΤ. Όσον αφορά τα φάρμακα της κοινότητας, από τους 135 κωδικούς, οι 54 είναι σε σχετική επάρκεια -όταν βρεθούν τα σκευάσματα, οι φαρμακαποθήκες επιλέγουν να τα στοκάρουν- και οι 81 σε γενική έλλειψη ή στέλνει ελάχιστα τεμάχια (και στις δύο περιπτώσεις δεν καλύπτεται η ζήτηση).

Την ίδια στιγμή, στην πλατφόρμα του ΙΦΕΤ στην οποία εμείς δεν έχουμε πρόσβαση αλλά οι φαρμακαποθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται συνολικά 367 κωδικοί (περιλαμβάνονται και νοσοκομειακά), εκ των οποίων εξαντλημένοι είναι 178 κωδικοί και με απόθεμα 187.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κίνηση – «ματ» του Λιμενικού μετά τη σύγκρουση πλοίων στη Χίο – Πώς εκτονώθηκε η κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων ανοιχτά της Χίου. Μετά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, που ήταν κενά φορτίου, στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές

H οικογένεια Δράγνη και η «αυτοκρατορία» με τα yachts

H KYPIAPXIA THΣ GOLDEN YACHTS ΣTHN AΓOPA YΠEPΠO   ΛYTEΛΩN ΣKAΦΩN H ναυπηγική μονάδα στο Πέραμα και το περίφημο Project X. Tα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού Eπιλέγοντας ως μέσον για να κάνουν τις διακοπές τους υπερπολυτελείς θαλαμηγούς και mega yachts απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες και αφήνονται

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη αστυνομικός για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων -2- πλαστά διαβατήρια, -2- κάρτες επιβίβασης και -3- κινητά τηλέφωνα Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη χθες, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται ότι διευκόλυνε την

Πάμπτωχη στα 97 της “έφυγε” η γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι η μητέρα του Πούτιν

Η Βέρα Πούτινα επί δεκαετίες ισχυριζόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήταν γιος της, και γεννήθηκε από «παράνομη» σχέση που η ίδια είχε συνάψει με παντρεμένο άνδρα. Επί δεκαετίες η ηλικιωμένη γυναίκα προσπαθούσε να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι

Μετάβαση στο περιεχόμενο