Ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία – Πόσο μπορεί να του κοστίσει

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη στρατηγική προσθήκη στην επικράτεια των ΗΠΑ. Η ιδέα μπορεί να ακούγεται πολύ τολμηρή, ωστόσο έχει ανοίξει αρκετές συζητήσεις γύρω από την αξία του νησιού, τη στρατηγική σημασία και τη σκοπιμότητα της αγοράς του.

Το ενδιαφέρον του Τραμπ για  τη Γροιλανδία δεν είναι χωρίς προηγούμενο. Το 1946, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν είχε προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό – που ισοδυναμεί με 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα – για να αγοράσει την Γροιλανδία αλλά οι Δανοί και οι Γροιλανδοί την απέρριψαν.

Ωστόσο, οι σύγχρονες εκτιμήσεις δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο ορυκτός πλούτος της Γροιλανδίας, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών, του χαλκού και του κοβαλτίου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της θέση στην Αρκτική, τοποθετεί την τρέχουσα αποτίμησή της σε επίπεδα που ξεκινούν από τα 230 εκατομμύρια δολάρια (με βάση την τιμή της Αλάσκας του 1867) έως και πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν στην εκτίμησή αυτή, συμπεριληφθούν και οι υποδομές και η οικονομική ολοκλήρωση, το συνολικό κόστος για την απόκτηση της Γροιλανδίας μπορεί να φτάσει στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, οι αποζημιώσεις των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας για μια τέτοια μετάβαση μπορεί να προσθέσει άλλα 5,7 έως 57 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό ποσό, ανάλογα με τα προγράμματα πληρωμών.

Η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ εστίασε ιδιαίτερα στη στρατηγική αξία της Γροιλανδίας, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της στις εμπορικές οδούς της Αρκτικής και την εγγύτητά της με τους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, οι ηγέτες της Γροιλανδίας και της Δανίας έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα. Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε δήλωσε: “Η Γροιλανδία ανήκει στον λαό της Γροιλανδίας. Είναι δική μας δουλειά να διαμορφώσουμε το μέλλον μας”, ενώ η Δανή πρωθυπουργός Πέτε Φρεντερικσέν  τόνισε τον σεβασμό της για την αυτονομία του νησιού.

Η απόκτηση της Γροιλανδίας θα απαιτούσε την εξεύρεση ειδικών όρων για να υπερκερασθούν οι δυσκολίες της διεθνούς νομοθεσίας που δίνει προτεραιότητα στην αυτοδιάθεση, την έγκριση της Γροιλανδίας και της Δανίας και μια ισχυρή διαδικασία διαπραγμάτευσης συνθήκης.

Αν και το όραμα του Ντ. Τραμπ μπορεί να παραμείνει ένα φιλόδοξο όνειρο, η σημασία της Γροιλανδίας ως νησιού πλούσιου σε πόρους και με ιδιαίτερη στρατηγική θέση υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του στην παγκόσμια σκηνή. Είτε για τα ορυκτά της είτε για τη θέση της στο εμπόριο της Αρκτικής, η Γροιλανδία είναι πόλος έλξης αλλά το μέλλον της παραμένει σταθερά στα χέρια του λαού της.

Με πληροφορίες από Business Today

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα Bulk Carriers των Ελλήνων»: Η νέα θεματική έκθεση της Isalos.net

Η Isalos.net παρουσιάζει τη θεματική έκθεση «Τα Bulk Carriers των Ελλήνων: Ηγέτες της παγκόσμιας ανάπτυξης». Η εν λόγω έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό σημασία του συγκεκριμένου τύπου πλοίου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την πρωταγωνιστική πορεία της

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:«Όχι στις επικείμενες αλλαγές στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου»

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, 14 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για την δρομολογούμενη αντικατάσταση των τριών εβδομαδιαίων συνδέσεων της Λήμνου με το λιμάνι της Καβάλας, με δυο

Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας : Διήμερο αγάπης για την ΦΛΟΓΑ

Η ΦΛΟΓΑ, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια με την βοήθεια του γυμναστηρίου  GRE.A.T. και της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας, για ακόμη μια φορά και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου παιδικής ηλικίας δίνουν ηχηρό

Οι Συμφωνίες που «όπλισαν» τους Τούρκους για να εισβάλλουν το 1974 στην Κύπρο υπογράφτηκαν 15 χρόνια πριν

Δυο Συμφωνίες εκμεταλλεύτηκαν οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουν την εισβολή στην Κύπρο το 1974.   Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 11 Φεβρουαρίου του 1959, όταν η Ελλάδα με την Τουρκία υπέγραψαν τη Συμφωνία της Ζυρίχης (στο ξενοδοχείο Ντόλτερ) με την οποία (οκτώ ημέρες μετά θα υπέγραφαν και

Μετάβαση στο περιεχόμενο