O Υποναύαρχος (ΥΙ) Γεώργιος Κωνσταντέλλος ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ κρούει τον κώδωνα. Ακούει κανείς;

Ο εξαίρετος και απόλυτα πετυχημένος Διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ Υποναύαρχος (ΥΙ) Γεώργιος Κωνσταντέλλος   αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του παραθέτει απόψεις και ουσιαστικές προτάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας και μετατροπή της υγειονομικής υπηρεσίας ΛΣ σε μια σύγχρονη μονάδα ικανή να ανταπεξέλθει στην αποστολή του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Οι υγειονομικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την διοικητική μέριμνα αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης του ΛΣ για την εκπλήρωση της αποστολής του. Αυτό ας το κατανοήσουν όλοι, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

“Τα θέματα διοικητικής μέριμνας του στρατιωτικού προσωπικού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι πράγματι, κατά την άποψή μου, το κατ’ εξοχήν πεδίο για   χρήσιμο διάλογο με τον καλόπιστο  Συνδικαλισμό του Σώματος.  Προς τούτο προφανώς είναι αναγκαία η πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων.

Στα ζητήματα αυτά δεν συγχωρείται καμία διοικητική ή γραφειοκρατική καθυστέρηση γιατί συνδέονται άμεσα με το ηθικό, την ασφάλεια και την βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας των Στελεχών μας.

 

Συνοπτικά παρατίθενται τα καθυστερημένα και δυστυχώς εκκρεμή ακόμα ζητήματα:

 

  1. Η Υγειονομική ασφάλιση των μαθητών των παραγωγικών σχολών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .

 

  1. Ο έλεγχος και η έγκριση των υγειονομικών δαπανών των στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από Επιτροπή Αξιωματικών Ιατρών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και όχι από την ΑΝΥΕ για την αποφυγή των σημερινών καθυστερήσεων και την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση και αποζημίωση τους.

 

3 .  Η ενίσχυση του Σώματος με Ιατρούς και Νοσηλευτές και η ενδυνάμωση  της παρουσίας του ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ  με υγειονομικό προσωπικό υψηλής επιστημονικής  στάθμης  στο υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων. Πρόκειται για μείζον , άμεσης ενέργειας υποτιμημένο ζήτημα που αφορά εξίσου αν όχι και περισσότερο και τους Αποστράτους Συναδέλφους μας.

  1. Οι απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία περί αναρρωτικών αδειών και υπηρεσιακών καταστάσεων των Στελεχών μας έτσι ώστε η προβλεπόμενες διαδικασίες  χορήγησης να γίνουν περισσότερο φιλικές , δίκαιες  και λιγότερο χρονοβόρες.                                                                                                                                                   Οι αποσπασματικές και  αντιφατικές διατάξεις δεκαετιών έχουν καταλήξει σε έναν δυσλειτουργικό νομικό λαβύρινθο που τελικά δυσχεραίνει τους πάντες  ( τα Στελέχη, την ΥΥ, τη Διοίκηση και την ΑΝΥΕ).  Η ευθυγράμμιση μας με τις αντίστοιχες νομοθεσίες του ΠΝ και η δυνατότητα αποκέντρωσης της διεκπεραίωσης αυτών των θεμάτων και από Στρατιωτικές Υγειονομικές Επιτροπές του  Στρατού Ξηράς  σε όλη την Ελλάδα  είναι οι γενικές κατευθύνσεις  της προταθείσας μεταβολής.
  1. Η συνεχώς επιδιωκόμενη αλλά όχι ακόμη ικανή συμμετοχή του Σώματος με διοικητικό προσωπικό αυξημένων προσόντων στην ΑΝΥΕ μας δίνει τη δυνατότητα ταχείας διεκπεραίωσης ζητημάτων που ανακύπτουν στην ΑΝΥΕ κατά την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας μας που διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη του ΠΝ και δημιουργεί συχνά  περιττές  καθυστερήσεις ,τριβές  και αδικίες.
  1. Η Κωδικοποίηση της διάσπαρτης και μη επικαιροποιημένης, με βάση τις νέες ανάγκες του Σώματος, Νομοθεσίας για την Αποστολή, την Οργάνωση και τη λειτουργία  της Υγειονομικής Υπηρεσίας ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ Προεδρικό Διάταγμα ή Άρθρο Νόμου  θα επιλύσει εκτός των άλλων και τα  σοβαρά θέματα της κινητικότητας των υγειονομικών στελεχών, των  μεταθέσεων, αποσπάσεων , εξέλιξης , κατάταξης , συνεχιζόμενης εκπαίδευσης κλπ. και θα συμβάλλει στην αναχαίτιση των παραιτήσεων αλλά και στην ελκυστικότητα της σταδιοδρομίας στο ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ για τους Ιατρούς και τους Νοσηλευτές .  Η Νομοθεσία αυτή προφανώς  θα εφαρμόζεται από τη Διοίκηση, θα δίνει ευελιξία στην Υγειονομική Υπηρεσία και κίνητρα στο προσωπικό της με τελικό σκοπό πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των στελεχών μας. Θα είναι  διακριτή και διαφορετική για τα Υγειονομικά Στελέχη  λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του αντικειμένου τους, τις σύγχρονες ανάγκες του Σώματος και των Ναυτικών Νοσοκομείων και βεβαίως την πραγματικότητα της κατάταξής τους σε μεγάλες ηλικίες λόγω της μακράς  προ απαιτούμενης εκπαίδευσης τους .

 

  1. Η διαλειτουργικότητα με την Υγειονομική Υπηρεσία του ΠΝ και του ΓΕΕΘΑ πρέπει να προβλέπεται  και να περιγράφεται με ακρίβεια  δεδομένου ότι η  Διακλαδικότητα είναι πλέον η γενική κατεύθυνση της οργάνωσης των ΥΥ των κλάδων των ΕΔ και του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. για την οποία οφείλουμε έγκαιρα να προετοιμαστούμε.

Η ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχει εξαντλήσει την προβλεπόμενη Διοικητική  προώθηση όλων των παραπάνω και αρκετών ακόμη  στην Ιεραρχία μας  την τελευταία τριετία με την υποβολή ολοκληρωμένων και αιτιολογημένων προτάσεων για τροποποιήσεις  των σχετικών ΠΔ και άρθρων Νόμων καθώς και σχέδια για νέα ΠΔ ή άρθρα Νόμων .

Αναγνωρίζοντας το βάθος και το εύρος των αναγκαίων μεταβολών που έχουμε  εισηγηθεί  αντιλαμβανόμαστε και τις εύλογες διοικητικές και νομοθετικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση τους. Πέραν  ενός χρονικού ορίου όμως κατά την άποψη μας η καθυστέρηση  συνιστά άρνηση ή αδράνεια , δημιουργεί συνεχή συγκρουσιακή κατάσταση της ΥΥ με τη Διοίκηση  και αποτελεί  τροχοπέδη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της ΥΥ προς τα Στελέχη μας στα πλαίσια της οφειλόμενης προς αυτά διοικητικής μέριμνας σήμερα και στο άμεσο μέλλον.

Σε ότι με αφορά,  αντιλαμβάνομαι ως προσωπική  μου αποτυχία την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εισηγήσεων της ΥΥ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ  και της επιδιωκόμενης με αυτές αναγκαίας μεταρρύθμισης σε σημαντικά θέματα Διοικητικής Μέριμνας του Προσωπικού μας.

Ως  Διευθυντής της ΥΥ αναλαμβάνω  ακέραιη την ευθύνη μου και δεσμεύομαι να συνεχίσω την δύσκολη προσπάθειά που ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια με τους συνεργάτες μου  με οποιοδήποτε κόστος .”

02/03/2025

Υποναύαρχος (ΥΙ) Γεώργιος Κωνσταντέλλος

Διευθυντής Υγειονομικής Υπηρεσίας ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Υποναύαρχος (ΥΙ) Γεώργιος Κωνσταντέλλος ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ κρούει τον κώδωνα. Ακούει κανείς;

“Τα θέματα διοικητικής μέριμνας του στρατιωτικού προσωπικού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι πράγματι, κατά την άποψή μου, το κατ’ εξοχήν πεδίο για   χρήσιμο διάλογο με τον καλόπιστο  Συνδικαλισμό του Σώματος.  Προς τούτο προφανώς είναι αναγκαία η πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων.

Eurobank: Δωρεά ύψους 40.000 ευρώ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας

Η δωρεά θα αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία του διαβητολογικού ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας. Αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας με την οποία γίνεται αποδεκτή η δωρεά σε είδος της εταιρείας με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρεία» και

Πρόταση Κομισιόν για δαπάνες 800 δισ. στην ευρωπαϊκή άμυνα

Το σχέδιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ. Πακέτο μέτρων προκειμένου να ενισχύσει άμυνά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αυξήσει τις δαπάνες της στον εν λόγω τομέα κατέθεσε η

Πρόγραμμα Oμιλιών Υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της  Ε.Α.Α.Ν Αντιναυάρχου ε.α. ΠΝ  Ιωάννη Σαμαρά

Υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. της  Ε.Α.Α.Ν                      Αντιναυάρχου ε.α. ΠΝ  Ιωάννη Σαμαρά Διατελέσας εκλεγμένος Πρόεδρος ΟΣΜΑΝ, Διατελέσας Πρόεδρος Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, ΜΤΝ   Πρόγραμμα Oμιλιών Στο πλαίσιο της επικείμενης διενέργειας αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των μελών

Μετάβαση στο περιεχόμενο