Όχι, εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι…;

Όχι, εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι…;

Η Ιταλία και η Μάλτα αντέδρασαν… και  κέρδισαν.

Η Ελλάδα θα παίρνει μετανάστες…. και από την Αφρική;;;

Ενημερωθήκαμε ότι παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Δημ. Αβραμόπουλου, υπεγράφη την περασμένη Δευτέρα 23-9-2019 στη Μάλτα μια ιστορική και πολύ σημαντική συμφωνία για την πορεία του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία αφενός και Ιταλία και Μάλτα, αφετέρου, δεσμεύτηκαν να μοιραστούν όσους μετανάστες διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, μέσα σε τέσσερεις εβδομάδες από την αποβίβασή τους στην Ιταλία και στη Μάλτα.

Το ποσοστό μεταναστών που θα αναλογεί σε κάθε συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, που θα παρουσιαστεί στις 8 Οκτωβρίου 2019 στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των κρατών μελών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν.

Η συμφωνία (ή αλλιώς ένα νέο σύστημα μετεγκατάστασης μεταναστών σε όλη την Ε.Ε.) θα καλύπτει τα πλοία που προβαίνουν σε διασώσεις μεταναστών στην κεντρική Μεσόγειο και, προφανώς, αποβλέπει στην ανακούφιση της Μάλτας και, ιδίως της Ιταλίας, που τον τελευταίο χρόνο είχε απαγορεύσει στα ναυαγοσωστκά σκάφη των Μ.Κ.Ο. να αποβιβάζουν διασωζόμενους στο έδαφός της.

Μέχρι εδώ όλα καλά… Υπάρχουν όμως και τα αλλά….

Δηλαδή η Ελλάδα ….θα παίρνει μετανάστες…. και από την Αφρική;;;

Αλλά, γεννώνται εύλογα ερωτήματα που μας βασανίζουν, όχι βέβαια τόσο όσο βασανίζονται οι πολύπαθες κοινωνίες των νησιών μας στο Ανατ. Αιγαίο.  Νησιά που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τη Μάλτα, τη Λαμπεντούζα, την Παντελερία, το Ποτζάλο κι άλλα σημεία των ενωσιακών ακτών της κεντρικής Μεσογείου, που χρόνια τώρα, όπως τα δικά μας στο Αιγαίο, αγκομαχούν κι αυτά από τις χιλιάδες μετανάστες που καταφθάνουν από την Αφρική (βόρεια και υποσαχάρια) αλλά κι από την Ασία.

Το νέο σύστημα που συμφωνήθηκε, είναι ή δεν είναι ουσιαστικά το διάδοχο εκείνου που ίσχυσε την περίοδο 2015-2017 για την Ελλάδα και που οδήγησε στη μετεγκατάσταση 21.710 μεταναστών από τη χώρα μας σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ;;;    

Απορούμε λοιπόν γιατί η μοναδική Ελληνική παρουσία στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν αυτή του κοινοτικού Επιτρόπου;

 Με ποιο σκεπτικό και με τίνος εισήγηση απείχαμε από την τελετή της περασμένης Δευτέρας;

 

Τι προτίθεται να κάνει η χώρα μας στο Συμβούλιο Υπουργών στις 8/10 στο Λουξεμβούργο; 

Θα δεσμευτεί να αναλάβει την παραλαβή διασωζόμενων της κεντρικής Μεσογείου;

Ή υπάρχει ακόμη περιθώριο να τροποποιηθεί η συμφωνία για να περιλάβει και την Ανατολική Μεσόγειο;

Δεν της φτάνουν οι διασωζόμενοι στο Αιγαίο, το Ιόνιο καθώς και τις άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου;

Όχι, εκεί που μας χρωστάγανε…. μας πήρανε και το βόδι…;

Πηγή:limenikanea.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδύσεις $4,1 δισ. στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές

Της Αναστασίας Βαμβακά Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, με τα στοιχεία της Allied Shipping Research να αναφέρουν πως έχουν επενδύσει μέσα στο 2022 ήδη 4,157 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 196

Αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για κορυφαία ναυτιλιακή συνάντηση στην Αθήνα

Το φετινό Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του International Propeller Club of the United States ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώπιον εκατοντάδων αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου συζητήσεων και κεντρικών ομιλιών από αξιωματούχους

Πόλεμος προσφορών στα σούπερ μάρκετ αλλά και νέο «τσουνάμι» ανατιμήσεων

Έως και το 50% των προϊόντων στα ράφια βγαίνουν σε προσφορά με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων, την ώρα που οι προμηθευτές και οι αλυσίδες παύουν να συγκρατούν τις αυξήσεις στις τιμές. Στο 3% εκτιμάται ότι θα φθάσει η μείωση

Βραζιλία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί, 14 τραυματίες, πολλοί αγνοούμενοι στην κατάρρευση γέφυρας

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε γέφυρα στην πολιτεία Αμαζόνας της Βραζιλίας, ανακοίνωσαν οι αρχές, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο απολογισμός των θυμάτων να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς αγνοούνται αρκετοί ακόμη.