Οι 8 μεγάλες αδικίες του ασφαλιστικού

Συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων σε όρια ηλικίας και ποσά συντάξεων

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Πλήθος από αδικίες στο ασφαλιστικό σύστημα μένουν χωρίς αποκατάσταση και χωρίς διορθώσεις για τους συνταξιούχους. Η αδικία με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που κόβει τις αυξήσεις στις συντάξεις, είναι μία από αυτές που θα αποκατασταθεί, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις που στην πορεία εφαρμογής τους ή από κακή εφαρμογή τους καταλήγουν να είναι εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνταξιούχοι πολλών ταχυτήτων.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» εντόπισε τις οκτώ μεγαλύτερες αδικίες του ασφαλιστικού οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν.

Στις οκτώ μεγάλες αδικίες περιλαμβάνονται:

1_Η εξαίρεση του ποσού της προσωπικής διαφοράς από τις αυξήσεις συντάξεων. Η αύξηση υπολογίζεται μόνον σε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη, ενώ η προσωπική διαφορά μένει έξω, παρότι αποτελεί τμήμα της παλιάς σύνταξης που απομονώθηκε στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Η προσωπική διαφορά ως τμήμα σύνταξης για την οποία πληρώθηκαν εισφορές θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στην αύξηση και το ποσό της αύξησης να μειώνει ισόποσα την προσωπική διαφορά, ώστε έτσι να μηδενιστεί πιο γρήγορα.

2_Η διάκριση ασφαλισμένων γονέων στα όρια ηλικίας για σύνταξη με ανήλικο. Δικαίωμα για συνταξιοδότηση ανδρών με διατάξεις ανήλικου τέκνου έχουν μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι οι ιδιωτικοί , ούτε καν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, όπου η σύνταξη με ανήλικο προβλέπεται μόνον για τις γυναίκες μισθωτές με ασφάλιση πριν το 1993. Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τους γονείς με τρία και άνω παιδιά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ισχύει στο Δημόσιο (χωρίς αποκατάσταση) διάκριση στις συντάξεις γονέων με ανήλικο.

3_Ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν το νόμο Καττρούγκαλου (πριν τις 13/5/2016) για τον οποίο δεν ισχύει η προσαύξηση 0,075% που εφαρμόζεται για τους συνταξιούχους που αποχωρούν μετά τις 13/5/2016 και είχαν παράλληλη ασφάλιση. Οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016, που έτυχε να έχουν λόγω ιδιότητας ή και λόγω επαγγέλματος διπλή ασφάλιση, για να μη χάσουν τις εισφορές τους θα έπρεπε να συμπληρώσουν 16 έτη ασφάλισης και ηλικία 67 για να πάρουν σύνταξη από το δεύτερο Ταμείο. Πάρα πολλοί όμως δεν έφτασαν στα 16 χρόνια, με αποτέλεσμα οι εισφορές τους να μείνουν στα Ταμεία, καθώς οι ίδιοι δεν δικαιούνται ούτε επιστροφή εισφορών.

Ενώ λοιπόν όσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016 (μετά το νόμο Κατρούγκαλου) και είχαν δύο Ταμεία παίρνουν προσαύξηση σύνταξης 0,075% για τις επιπλέον εισφορές, οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 δεν δικαιούνται τίποτε παρά μόνον αν συμπλήρωσαν 16 χρόνια με παράλληλη ασφάλιση.

4_Η μείωση της ετήσιας προσαύξησης στα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων μετά τα 40 έτη. Από τα 36 ως και τα 40 έτη ασφάλισης τα ποσοστά αναπλήρωσης αυξάνονται με συντελεστή 2,55%. Για κάθε έτος μετά το 40ό όμως η ετήσια προσαύξηση στην αναπλήρωση από το 2,55% πέφτει απότομα στο 0,5% . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να παίρνουν ελάχιστα στη σύνταξη με εισφορές από τα 41 ως τα 44,10 έτη ασφάλισης, ενώ από τα 45 έτη και μετά το σύστημα επί της ουσίας παύει να είναι ανταποδοτικό, καθώς από έτος σε έτος το κέρδος δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.

5_Η μικρή ανταπόδοση που δίνουν στη σύνταξη οι εισφορές που πληρώνουν οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να απασχολούνται. Για κάθε έτος ασφάλισης παίρνουν 0,77% του μισθού ως έξτρα ποσό στη σύνταξη. Η αδικία είναι διπλή διότι ακόμη και αυτό το πολύ χαμηλό ποσοστό δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, παρότι ο νόμος προβλέπει την εφαρμογή του από 1/1/2017!

6_Η τριπλή εισφορά ασθένειας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται με 6% στην κύρια σύνταξη, 6% στην επικουρική σύνταξη και 2,55% ως εργαζόμενοι. Αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τότε πληρώνουν 6% για ασθένεια στην κύρια σύνταξη, 6% στην επικουρική, 62 ευρώ το μήνα για περίθαλψη ως ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιπλέον ο νόμος τους υποχρεώνει να δίνουν και 10 ευρώ ως εισφορά… ανεργίας, παρότι οι ίδιοι είναι συνταξιούχοι!

7_Η διπλή περικοπή συντάξεων  στις περιπτώσεις συνταξιούχων γήρατος ΟΓΑ που λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος του ΟΓΑ, αν πάρουν και σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.), έχουν διπλή περικοπή! Τους κόβεται άμεσα το προνοιακό τμήμα από τη σύνταξη του ΟΓΑ και όταν κλείσουν την πρώτη τριετία κόβεται και η σύνταξη χηρείας από το 70% στο 35%.

8_Ο μη υπολογισμός των πρόσθετων αποδοχών των ναυτικών (Κυριακής και αδειών) στις συντάξιμες αποδοχές που ελήφθησαν υπόψη για τον επανυπολογισμό των συντάξεων του ΝΑΤ, παρότι σε αυτές τις πρόσθετες αποδοχές οι ναυτικοί είχαν κανονικές ασφαλιστικές κρατήσεις!

Ποιες αδικίες υπάρχουν στις εισφορές;

Μια μεγάλη αδικία στο θέμα των εισφορών είναι ότι ουδέποτε επιβραβεύτηκαν από τα Ταμεία οι συνεπείς ασφαλισμένοι στην πληρωμή των εισφορών τους. Δεν έχει θεσπιστεί κανένα μπόνους και καμία έκπτωση σε όσους τις πληρώνουν εμπρόθεσμα. Οι συνεπείς ασφαλισμένοι, είτε
πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες είτε για εργοδότες, δεν έχουν καμία έκπτωση όταν πληρώνουν τις εισφορές στην ώρα τους. Θα μπορούσε να ισχύει κάτι ανάλογο με την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, όπου δίδεται έκπτωση 3% στον φορολογούμενο. Η έλλειψη κινήτρων ωθεί αρκετούς στο να πάψουν να είναι συνεπείς και να καταλήγουν το τέλος με χρέη που θα μπορούσαν να τα γλιτώσουν αν το κράτος τους έδινε κίνητρο λόγω συνέπειας.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Το Γιβραλτάρ βάζει το… κερασάκι στην τούρτα του Brexit: Η συμφωνία οδηγός για να χαθούν στη συνέχεια η βόρεια Ιρλανδία και οι βάσεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρεται σε αυτό, οι βουλευτές προειδοποιούν πως η υπόσχεση του Brexit για ισχυρότερη κυριαρχία απέτυχε και, αντίθετα, οδηγεί σε απώλεια του ελέγχου των βρετανικών εδαφών. Ο ισχυρισμός έρχεται πριν από μια αντιπαράθεση τη Δευτέρα μεταξύ του David Cameron και

Ναυάγιο στην Πύλο: Ένταση έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα – Δύο τραυματίες και δύο προσαγωγές

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άτομα, ενώ έγιναν και δύο προσαγωγές. Να σημειωθεί ότι για τις 9 το πρωί, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις συλλογικοτήτων. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ του tharrosnews:

Μετάβαση στο περιεχόμενο