Οι απειλές της Τουρκίας, η γεώτρηση και ο ρόλος του Κατάρ

Το θέμα της συνδιαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ρόλο που θέλει να έχει η Τουρκία στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου επαναφέρει με νέες εμπρηστικές δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο Τεμάχιο 10. Ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος επιβεβαιώνει – εμμέσως – ότι η Τουρκία δεν προτίθεται, προς το παρόν, να παρενοχλήσει την αμερικανική γεώτρηση, αλλά θα διατηρήσει το τεχνητό κλίμα έντασης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για την αμερικανική γεώτρηση στην Κύπρο είπε ότι «σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ελληνοκυπρίους. Και οι Αμερικανοί έχουν έναν αέρα που λέει «εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε»». Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι σχεδιάζει δύο γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας ότι τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται και «για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε «μη μας αναγκάζετε»».

Την ίδια στιγμή διατύπωσε την πραγματική απαίτηση της Τουρκίας, που είναι να λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις των συμφωνιών με τις εταιρείες, κατά τις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, θα πρέπει να είναι παρόντες αξιωματούχοι των Κατεχομένων, καθώς και οι εγγυήτριες δυνάμεις και όχι απλά να μοιράζονται τα κέρδη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν τόνισε: «Οι εγγυήτριες δυνάμεις τι ρόλο έχουν με την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία; Είναι κυριαρχικά δικαιώματα ανεξάρτητου κράτους. Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν τον ρόλο της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας, κάτι που ήδη η Τουρκία έχει παραβιάσει».

Το «BARBAROS»

Προς διατήρηση της έντασης, στο Τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει εδώ και καιρό και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο συνοδεύεται από πολεμικά πλοία. Το «Barbaros» παρακολουθεί σταθερά φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται ότι το Τεμάχιο 4 όπως και το 7 – για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Total και ENI – είναι μεταξύ των διεκδικήσεων της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το αν η Τουρκία θα εμποδίσει τη γεώτρηση της ExxonMobil αμφισβητείται και από τουρκικά ΜΜΕ, με τον αρθρογράφο της ιστοσελίδας T24 Μετίν Μουνίρ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα νερά στη Μεσόγειο δεν θερμαίνονται, κρυώνουν».

Επικαλούμενος μάλιστα πληροφορίες, υποστηρίζει πως ο Νίκος Αναστασιάδης είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είναι έτοιμος για συμφωνία με την Αγκυρα ώστε το φυσικό αέριο να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, σημειώνοντας πως οι Ελληνοκύπριοι γνωρίζουν ότι «δεν θα μπορέσουν να φάνε με την ησυχία τους τα λεφτά που θα κερδίσουν από το φυσικό αέριο χωρίς να ικανοποιήσουν την Αγκυρα».

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να ξεκινήσει πάλι καβγά με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αναρωτιέται γιατί αν θέλει να σταματήσει τη γεώτρηση δεν ζητά απλά από το Κατάρ να αποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε ευθέως για δωροδοκία από το Κατάρ τον Ερντογάν, προκειμένου «να μη βγάλει άχνα» για τη γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αντάλλαγμα ένα αεροπλάνο.

Προχωρά η ExxonMobil

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες του στον στόχο «Δελφίνος» και αναμένεται να προχωρήσει στη γεώτρηση την Παρασκευή ή το Σάββατο σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ. Σημειώνεται ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται υπό τη διακριτική παρακολούθηση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο 16 μετανάστες μεταφέρει στην Αλβανία το ιταλικό πλοίο Libra

Με το πρώτο ταξίδι πλοίου Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού προς τα δυο κλειστά κέντρα για αιτούντες άσυλο στην βόρεια Αλβανία, μεταφέρονται μόνον δεκαέξι μετανάστες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη. Πρόκειται για δέκα Αιγύπτιους και έξι άνδρες με καταγωγή

ΜΤΝ: Γιατί επιβάλλεται να δίνει δύο Έκτακτα Επιδόματα στους Μερισματούχους του;

Το Δεκέμβριο 2023 ο ΥφΕΘΑ κ. Ι. Κεφαλογιάννης ενέκρινε τη χορήγηση από το ΜΤΝ ενός έκτακτου επιδόματος (ισόποσου με ένα μεικτό μέρισμα ΜΤΝ) στους μερισματούχους του, συνολικού ύψους 3,3 εκ. ευρώ. Με απογοήτευση πληροφορούμαστε ότι ο κ. ΥφΕΘΑ θα πράξει

Προειδοποιήσεις ΕΥΠ: Τα σημάδια ότι το κινητό σας έχει παραβιαστεί και πώς να προφυλαχθείτε

Ένα οδηγό για την παραβίαση κινητών τηλεφώνων, αλλά και υπολογιστών, εξέδωσε η ΕΥΠ. Στα εν λόγω εγχειρίδια παρουσιάζονται τα σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο χρήστης για να καταλάβει πως η συσκευή του έχει παραβιαστεί. Παράλληλα επισημαίνονται και κάποιες ενέργειες που

Γερμανικά μέσα: Σταθερός προορισμός για συμμορίες διακινητών η Κρήτη – “Άσχημη κατάσταση στη Γαύδο”

“Από την αρχή της χρονιάς έχουν έρθει πάνω από 3.500 άτομα” Για τη νέα μεταναστευτική οδό από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Κρήτη και τη Γαύδο γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες κάνουν τη συγκεκριμένη διαδρομή,

Μετάβαση στο περιεχόμενο