Οι ασιατικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο

Παρά την πώληση πετρελαίου από τη Ρωσία με τεράστια έκπτωση η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη μειώνουν σταθερά την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, αντικαθιστώντας το με άλλες πηγές.

Η Ιαπωνία μείωσε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου κατά 85% σε ετήσια βάση, από 141.324 βαρέλια την ημέρα σε 20.993. Η Ταϊλάνδη δεν αγόρασε ρωσικό αργό τον Μάιο και τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μόνο 16.546 βαρέλια ημερησίως, σχεδόν 60% χαμηλότερες από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι εισαγωγές αργού της Νότιας Κορέας από τη Ρωσία τον Μάιο σημείωσε βουτιά 84,2% από πέρυσι σε μόλις 703.000 βαρέλια, σημειώνοντας τις μικρότερες μηνιαίες αποστολές από παραγωγό εκτός ΟΠΕΚ από τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι ασιατικές χώρες που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το ρωσικό αργό – παρά τις εκπτώσεις – εξασφαλίζουν προμήθεια κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία σχεδιάζει να βασιστεί σε παραγωγούς της Μέσης Ανατολής για σχεδόν το 90% της προσφοράς αργού πετρελαίου της, ενώ η Ταϊλάνδη αγοράζει κυρίως από τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ.

Τέλος, η Νότια Κορέα καλύπτει τα κενά που έχουν απομείνει από τη διακοπή του ρωσικού αργού με εισαγωγές αργού πετρελαίου WTI από τις ΗΠΑ.

«Η στροφή προς άλλους προμηθευτές δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση για δεξαμενόπλοια και προσθέτει περισσότερα τονικά μίλια στις εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου που υποστηρίζουν σημαντικά τη ναυλαγορά υγρών φορτίων» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Για τις ναυλαγορές επισημαίνουν:

«Αυτή ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου , καθώς όλοι οι επιμέρους δείκτες έκαναν βουτιά. Ο BDI έκλεισε την εβδομάδα στις 2.067 μονάδες, μειωμένος κατά 6,64% σε εβδομαδιαία βάση. Η BCI έκλεισε την εβδομάδα στις 2.270 μονάδες, μειωμένη κατά 4,66%, η BPI έκλεισε στις 2.223 μονάδες, μειωμένη κατά 10,25%, η BSI έκλεισε στις 2.163 μονάδες, μειωμένη κατά 5,55% και η BHSI έκλεισε στις 1.185 μονάδες, μειωμένη κατά 7,13%. Στη ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων ο BDTI έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 8,91% στις 1.333 μονάδες και σημειώνει σειρά 4 θετικών κλεισίματος, αλλά η BCTI έκλεισε την εβδομάδα με σταθερή πτώση 9,35% στις 1.406 μονάδες με 11 αρνητικές συνεδριάσεις χωρίς διακοπή».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Οι ασιατικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Βίντεο από την στιγμή που διακινητές πετούν μετανάστες στη θάλασσα – Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις μετανάστες που επέβαιναν σε ταχύπλοο πνίγηκαν όταν διακινητές τους έριξαν στη θάλασσα λίγα μέτρα από παραλία της Κάντιθ, στη νότια Ισπανία. Στο ταχύπλοο επέβαιναν 27 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων 23 διασώθηκαν. Βίντεο που μεταδίδουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν

Παναγιώτης Tσάκος: Eπίτιμος Διδάκτορας του EAΠ – H αναγνώρισή του ως Πρεσβευτής της Eλληνικής Nαυτιλίας και του Eλληνισμού

Σε Eπίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Aνθρωπιστικών Eπιστημών του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Πάτρα αναγορεύτηκε το περασμένο Σάββατο (18 Nοεμβρίου) ο καπετάν Παναγιώτης Tσάκος. O καπετάνιος, ως ιδρυτής του Iδρύματος «Mαρία Tσάκος», στο Mοντεβιδέο της Oυρουγουάης, με κύριο σκοπό

Σε δημόσια διαβούλευση οι νέοι Ποινικοί Κώδικες: ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, οι βασικοί άξονες του οποίου παρουσιάστηκαν όπως έγραψε το dikastiko.gr, από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023. Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα

Capital: Στο νηολόγιο του LR θα ενταχθούν τα νεότευκτα πλοία LCO2

Η Capital Gas Ship Management ανακοίνωσε ότι τα πρώτα πλοία μεταφοράς LCO2 (υγρού διοξειδίου άνθρακα) μεσαίου μεγέθους, χαμηλής πίεσης (με δυνατότητα υποστήριξης διπλού καυσίμου αμμωνίας) που παρήγγειλε στο ναυπηγείο της Hyundai Mipo Dockyard θα νηολογηθούν από τον LR. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Capital, την

Μετάβαση στο περιεχόμενο