Οι ασιατικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο

Παρά την πώληση πετρελαίου από τη Ρωσία με τεράστια έκπτωση η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη μειώνουν σταθερά την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, αντικαθιστώντας το με άλλες πηγές.

Η Ιαπωνία μείωσε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου κατά 85% σε ετήσια βάση, από 141.324 βαρέλια την ημέρα σε 20.993. Η Ταϊλάνδη δεν αγόρασε ρωσικό αργό τον Μάιο και τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εισαγωγές από τη Ρωσία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν μόνο 16.546 βαρέλια ημερησίως, σχεδόν 60% χαμηλότερες από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι εισαγωγές αργού της Νότιας Κορέας από τη Ρωσία τον Μάιο σημείωσε βουτιά 84,2% από πέρυσι σε μόλις 703.000 βαρέλια, σημειώνοντας τις μικρότερες μηνιαίες αποστολές από παραγωγό εκτός ΟΠΕΚ από τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι ασιατικές χώρες που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το ρωσικό αργό – παρά τις εκπτώσεις – εξασφαλίζουν προμήθεια κυρίως από τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία σχεδιάζει να βασιστεί σε παραγωγούς της Μέσης Ανατολής για σχεδόν το 90% της προσφοράς αργού πετρελαίου της, ενώ η Ταϊλάνδη αγοράζει κυρίως από τα ΗΑΕ και τις ΗΠΑ.

Τέλος, η Νότια Κορέα καλύπτει τα κενά που έχουν απομείνει από τη διακοπή του ρωσικού αργού με εισαγωγές αργού πετρελαίου WTI από τις ΗΠΑ.

«Η στροφή προς άλλους προμηθευτές δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση για δεξαμενόπλοια και προσθέτει περισσότερα τονικά μίλια στις εμπορικές συναλλαγές πετρελαίου που υποστηρίζουν σημαντικά τη ναυλαγορά υγρών φορτίων» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers.

Για τις ναυλαγορές επισημαίνουν:

«Αυτή ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου , καθώς όλοι οι επιμέρους δείκτες έκαναν βουτιά. Ο BDI έκλεισε την εβδομάδα στις 2.067 μονάδες, μειωμένος κατά 6,64% σε εβδομαδιαία βάση. Η BCI έκλεισε την εβδομάδα στις 2.270 μονάδες, μειωμένη κατά 4,66%, η BPI έκλεισε στις 2.223 μονάδες, μειωμένη κατά 10,25%, η BSI έκλεισε στις 2.163 μονάδες, μειωμένη κατά 5,55% και η BHSI έκλεισε στις 1.185 μονάδες, μειωμένη κατά 7,13%. Στη ναυλαγορά δεξαμενόπλοιων ο BDTI έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 8,91% στις 1.333 μονάδες και σημειώνει σειρά 4 θετικών κλεισίματος, αλλά η BCTI έκλεισε την εβδομάδα με σταθερή πτώση 9,35% στις 1.406 μονάδες με 11 αρνητικές συνεδριάσεις χωρίς διακοπή».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Οι ασιατικές χώρες γυρίζουν την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Έρευνα & Διάσωση δεν είναι ευκαιρία για…προβολή!!!

Διαβάσαμε προχτές στο tweeter του ΥΦΕΘΑ (link: https://www.mod.mil.gr/10135639-2/) την ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε, σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ), όπου ενημερώθηκε

Η πρώτη γυναίκα Α’ μηχανικός σε φρεγάτα του ΠΝ: Η προσφορά στην πατρίδα

Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά, με την αρωγή και την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η τελετή απονομής έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο της Σχολής

Βυθίστηκε σκάφος στον Ωρωπό – Εντοπίστηκαν οι δύο επιβαίνοντες

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Ωρωπού από ιδιώτη, για ανατροπή σκάφους και ύπαρξη ατόμων στη θάλασσα, στην περιοχή Χαλκουτσίου Ωρωπού Αττικής και σε απόσταση περίπου διακοσίων (200) μέτρων από το αλιευτικό καταφύγιο της ανωτέρω περιοχής. Άμεσα στην περιοχή μετέβη

Οριστικοί Πίνακες Συμμετεχόντων & Απορριφθέντων διαγωνισμού Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού (Ιατρών) έτους 2022 – Πίνακες κατά φθίνουσα σειρά συνολικού αριθμού μορίων

Ανακοίνωση του Λιμενικού 1. Ανακοινώνεται ότι, την 12-08-2022, ημέρα Παρασκευή, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (www.hcg.gr), καθώς και στο κτίριο του Αρχηγείου Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, στην Ακτή Βασιλειάδη, Πύλες Ε1-Ε2, οι κάτωθι Πίνακες του διαγωνισμού απευθείας Κατάταξης Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού έτους 2022,