Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Καθώς τα τέλη αποσκευών αυξάνονται σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, οι επιβάτες πρέπει να προνοούν για να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους.

Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines και Alaska Air, θα σας κοστίσει τουλάχιστον 35 δολάρια. Μια δεύτερη αποσκευή κοστίζει άλλα 45 δολάρια τουλάχιστον. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους χρεώνουν και τις χειραποσκευές.

Η Spirit Airlines και η Frontier χρησιμοποιούν εδώ και καιρό δυναμική τιμολόγηση στις χρεώσεις παραδοτέων αποσκευών, όπου το κόστος μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το δρομολόγιο και τον χρόνο κράτησης. Η JetBlue Airways κινήθηκε πρόσφατα προς αυτή την κατεύθυνση επίσης. Αναλυτές και σύμβουλοι αεροπορικών εταιρειών εκτιμούν ότι είναι πιθανό να τις μιμηθούν περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παικτών.

Η πολυπλοκότητα και το κόστος αυξάνονται καθώς όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες διαχωρίζουν τις χρεώσεις για διάφορα στοιχεία της πτήσης. Τα γεύματα έχουν εξαφανιστεί προ πολλού. Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον για να επιλέξετε θέση της αρεσκείας σας. Οι αεροπορικές εταιρείες λένε ότι αυτό επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επιλέγουν σε τι θέλουν να ξοδέψουν χρήματα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ταξιδιώτες που εστιάζουν υπερβολικά στο κόστος του ναύλου μπορεί να βρεθούν ζημιωμένοι, επειδή δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους το συνολικό κόστος.

«Κυνηγάμε το χαμηλότερο αεροπορικό εισιτήριο και μετά δίνουμε 50 δολάρια για ταξί για να πάμε στο αεροδρόμιο» λέει ο Samuel Engel, ανώτερος αντιπρόεδρος στην εταιρεία συμβούλων ICF.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αποφύγετε την παγίδα. Πληρώστε για τις αποσκευές σας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Οι επιβάτες της American, της United και της JetBlue θα πληρώσουν περισσότερα αν το κάνουν την τελευταία στιγμή.

Οι επιβάτες μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν χρήματα διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα. Οι πιστωτικές κάρτες των αεροπορικών εταιρειών και η συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα προνομίων συχνά παρέχουν απαλλαγή από τις χρεώσεις για την πρώτη παραδοτέα αποσκευή.

Γιατί οι εταιρείες χρεώνουν τις αποσκευές;

Οι παραδοτέες αποσκευές άλλοτε συμπεριλαμβάνονταν στην τιμή του εισιτηρίου. Οι εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η Spirit και η Allegiant, ήταν οι πρώτες που θέσπισαν τη χρέωση για τις παραδοτέες αποσκευές. Η Spirit θέσπισε ένα τέλος αποσκευών το 2007 και οι μεγάλοι αερομεταφορείς δεν μπόρεσαν να αντισταθούν και ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Τα τέλη αποσκευών είναι προσοδοφόρα: Το 2022, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν ομοσπονδιακά στοιχεία, απέφεραν στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έσοδα σχεδόν 7 δισ. δολαρίων, ποσό που αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερο το 2023.

Ορισμένες εταιρείες απέδωσαν τις πιο πρόσφατες αυξήσεις στην αύξηση των δικών τους εξόδων. Οι αερομεταφορείς καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα καύσιμα και υψηλότερους μισθούς. Και είναι δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τους ναύλους αν θέλουν να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό, εξηγεί ο Engel.

Τα τέλη αποσκευών έχουν επίσης κάποια φορολογικά πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση με τους ναύλους, τα τέλη αυτά δεν υπόκεινται στον ομοσπονδιακό φόρο εισιτηρίων 7,5%.

Η JetBlue παίζει με τα τέλη αποσκευών στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να γίνει και πάλι κερδοφόρα. Τον περασμένο μήνα άλλαξε την τιμολόγηση των αποσκευών για τρίτη φορά εφέτος, δοκιμάζοντας μια στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι χαμηλού κόστους ανταγωνιστές της: την τιμολόγηση αιχμής.

Τώρα, οι επιβάτες της JetBlue θα πληρώνουν ακριβότερα τις αποσκευές κατά τη διάρκεια των περιόδων υψηλής ζήτησης, όπως το καλοκαίρι, οι ανοιξιάτικες και οι χειμερινές διακοπές. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων μεγάλης κίνησης, η παράδοση μιας αποσκευής στο αεροδρόμιο για μια πτήση εσωτερικού θα κοστίζει έως και 50 δολάρια, δηλαδή 5 δολάρια περισσότερα από την τιμή εκτός περιόδων αιχμής. Πληρώνοντας εκ των προτέρων εξοικονομείτε 10 δολάρια.

Μέχρι στιγμής, δεν την έχουν μιμηθεί άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, αλλά ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα η δυναμική τιμολόγηση θα γίνει ο κανόνας για τα τέλη αποσκευών.

«Θα είναι η συνήθης πρακτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των αεροπορικών εταιρειών μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια» εκτιμά ο Jay Sorensen, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων IdeaWorksCompany.

Τι προσφέρει το τέλος αποσκευών;

Σε πολλές περιπτώσεις οι αεροπορικές εταιρείες παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού, που επιτρέπει στους επιβάτες να παρακολουθούν την πορεία της βαλίτσας τους και να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Και οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες είναι πλέον λιγότερο πιθανό να χάσουν ή να χειριστούν εσφαλμένα την αποσκευή σας από ό,τι παλαιότερα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, πέρυσι οι μεγάλες αεροπορικές αεροπορικές εταιρείες χειρίστηκαν εσφαλμένα περίπου 5,8 στις 1.000 παραδοτέες αποσκευές. Το 2022, το ποσοστό αυτό ήταν 6,4 ανά 1.000 αποσκευές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι.

Η Kaitlin King, μια 35χρονη γραμματέας διοίκησης από τη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας, αντιμετώπισε προβλήματα με τις αποσκευές της με δύο διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες πέρυσι. Και τις δύο φορές οι αποσκευές της τελικά της επιστράφηκαν και δήλωσε ότι δεν έχει παραιτηθεί από την υπηρεσία παράδοσης των αποσκευών.

«Θα είμαι ειλικρινής. Οταν διασχίζεις το αεροδρόμιο, είναι χάλια να σέρνεις τη βαλίτσα σου μαζί σου» λέει. «Αν μπορώ να πληρώσω κάποιον να το κάνει για εμένα, πιθανότατα θα το κάνω».

Πώς να αποφύγετε τη χρέωση

Λιγότεροι από τους μισούς επιβάτες της American Airlines παραδίδουν αποσκευές και από αυτούς λιγότεροι από τους μισούς πληρώνουν τελικά για αυτό, λέει ο Scott Chandler, ανώτερος αντιπρόεδρος της American Airlines, αρμόδιος για τη διαχείριση πιστότητας και εσόδων.

Οι επιβάτες με προνόμια και όσοι κάνουν κράτηση σε ορισμένες premium καμπίνες δικαιούνται τουλάχιστον μία δωρεάν αποσκευή. Στην American και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες, αν έχετε πιστωτική κάρτα της εταιρείας, συνήθως μπορείτε να απαλλαγείτε από τα τέλη αποσκευών.

«Προσφέρουμε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να απαλλαγείτε από τα τέλη αποσκευών» δήλωσε ο Chandler νωρίτερα εφέτος.

Η Southwest Airlines προσφέρει δύο δωρεάν παραδοτέες αποσκευές. Η εταιρεία έχει πει ότι αυτό της δίνει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και τα στελέχη της έχουν δηλώσει επανειλημμένως, εδώ και χρόνια, ότι δεν σχεδιάζουν να αλλάξουν την πολιτική αυτή.

Η ώρα της κρίσης για τις χειραποσκευές

Μια παρενέργεια των χρεώσεων για τις αποσκευές είναι η ιδιαίτερη αγάπη για τις χειραποσκευές.

Ορισμένοι ταξιδιώτες αναρωτιούνται αν θα ήταν πιο λογικό να χρεώνονται οι χειραποσκευές, ώστε να μειωθεί ο χρόνος που είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τους άλλους επιβάτες που προσπαθούν να τοποθετήσουν τις ογκώδεις βαλίτσες στα ντουλαπάκια.

Ορισμένες εταιρείες χαμηλού κόστους, ωστόσο, χρεώνουν το ίδιο ή και περισσότερο τη μεταφορά μιας αποσκευής καμπίνας όσο και τις παραδοτέες αποσκευές. Το 2010, όταν η Spirit ανακοίνωσε για πρώτη φορά αυτή την πολιτική, υπήρξαν αντιδράσεις. Ο Ben Baldanza, ο οποίος ήταν τότε διευθύνων σύμβουλος της Spirit, υπερασπίστηκε την πολιτική και δήλωσε ότι συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επιβίβασης και αποβίβασης από το αεροπλάνο.

Η American, η United και άλλες εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου πάνω από τα καθίσματα για να χωρέσουν περισσότερες χειραποσκευές, αν και οι πιο ευρύχωροι αποθηκευτικοί χώροι δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι σε όλα τα αεροσκάφη.

Τρεις τελευταίες συμβουλές

Ελέγξτε αν δικαιούστε προνόμια ως επιβάτης – εσείς και οι άλλοι. Οι επιβάτες με προνόμια συχνά δικαιούνται δωρεάν παραδοτέες αποσκευές για τους ίδιους και για άλλους, εφόσον όλοι οι ταξιδιώτες είναι στην ίδια κράτηση. Ενημερωθείτε για τις εξαιρέσεις στα όρια που αφορούν τις χειραποσκευές. Τα μαξιλάρια αυχένα, τα τρόφιμα και οι ομπρέλες εξαιρούνται από το όριο των δύο χειραποσκευών που θέτουν ορισμένες αεροπορικές εταιρείες.

Η εξοικείωση με τους κανόνες μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις αποσκευές σας και έτσι ίσως να παραδώσετε λιγότερες. Δοκιμάστε την τύχη σας στην πύλη επιβίβασης. Οι αεροπορικές εταιρείες συχνά δέχονται ευχαρίστως να παραλάβουν δωρεάν την (λογικού μεγέθους) αποσκευή σας στην πύλη επιβίβασης, αν είστε διατεθειμένοι να την περάσετε από τον έλεγχο ασφαλείας, αλλά δεν θέλετε να πασχίσετε να τη χωρέσετε στον χώρο αποθήκευσης της καμπίνας. Προσοχή, αυτό δεν ισχύει για τις εταιρείες χαμηλού κόστους ή για τα βασικά οικονομικά εισιτήρια ορισμένων αεροπορικών εταιρειών – θα χρεωθείτε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Ρωσικό το 86% του πετρελαίου μέσω Σουέζ, με ροή προς νότο

Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο με κατεύθυνση την Ασία κυριαρχούν στις διελεύσεις της εμπορικής ναυτιλίας από την Ερυθρά Θάλασσα. Την ίδια ώρα, ελαφρά άνοδο σημείωσαν τις τελευταίες ημέρες οι διελεύσεις συνολικά των crude tankers, αλλά και των LPG carriers από τη Διώρυγα του

Γάζα: Έφθασαν πάνω από 569 τόνοι βοήθειας μέσω της τεχνητής προβλήτας των ΗΠΑ

Πάνω από 569 μετρικοί τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί μέσω της τεχνητής προβλήτας που έστησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»),

Σοκ σε παραλία της Λάρισας: Φίδι έκανε βόλτες – Τρομάξαν οι λουόμενοι [εικόνες]

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κάποιοι φοβήθηκαν αρκετά καθώς θυμήθηκαν ότι προ ημερών στην παραλία Σουτραλί της Αγριάς Βόλου, μια 40χρονη δέχθηκε δάγκωμα από φίδι την ώρα που κολυμπούσε, με αποτέλεσμα να μελανιάσει το πόδι της.

Συνελήφθη ανήλικος με γεμάτο περίστροφο στον Κολωνό

Συνεχείς περιπολίες πραγματοποιούνται από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν άμεσα τα αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, από αστυνομικούς της

Μετάβαση στο περιεχόμενο