Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 51,4% τον Μάιο

Τι αναφέρει η έρευνα της ΒΙΜCO, τη μεγαλύτερης ναυτιλιακής ένωσης παγκοσμίως

Ας αρχίσουμε από τη γενική εικόνα. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας έχουν διπλασιαστεί από το 2011 έως το 2021 και πλέον αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων όγκων αργού πετρελαίου που διακινούνται μέσω θαλάσσης.

Τα στοιχεία τα αντλούμε από την ΒΙΜCO, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή ένωση παγκοσμίως στην εβδομαδιαία της ανάλυση.

Όμως οι θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2022 μειώθηκαν κατά 2,2% ετησίως. Με την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η εικόνα άλλαξε.

Η ώθηση κατά 51,4% από μήνα σε μήνα στις εισαγωγές από τη Ρωσία βοήθησε να αυξηθούν οι θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας στους 42,6 εκατομμύρια τόνους τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 8,7% και 13% ετησίως.

«Το ρωσικό αργό πετρέλαιο αντιπροσώπευε το 13% των θαλάσσιων εισαγωγών αργού της Κίνας τον Μάιο, από 9% νωρίτερα το έτος», λέει ο Niels Rasmussen, Chief Shipping Analyst της BIMCO και προσθέτει: «Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ μειώθηκαν, σε σύγκριση με τον Απρίλιο».

Ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι συνολικές θαλάσσιες εισαγωγές αργού μειώθηκαν κατά 2,2% ετησίως, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) εκτιμά ότι η τοπική κινεζική παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 3,4% ετησίως, ενώ η κατανάλωση εκτιμάται ότι έχει πτώση 0,9% σε ετήσια βάση.

Οι εργασίες των διυλιστηρίων ήταν επίσης χαμηλές καθώς η τοπική ζήτηση έχει υποχωρήσει και η ποσόστωση εξαγωγών το 2022 είναι 37% χαμηλότερη από το 2021.

Συνολικά, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν και έφθασαν σε υψηλό 10 μηνών τον Μάιο.

Η US Energy Information Administration (EIA) εξακολουθεί να εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα θα ανακάμψει και θα αυξηθεί 2,7% ετησίως από τον Ιούνιο έως το τέλος Δεκεμβρίου. Προβλέπει επίσης άνοδο 1,2% για ολόκληρο το έτος σε σύγκριση με το 2021.

Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων αλλά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη παραμένουν.

Οι αλλαγές στα πρότυπα εμπορίου αργού πετρελαίου αναμένεται να επιταχυνθούν κατά το υπόλοιπο του 2022, ιδιαίτερα προς το τέλος, καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου.

«Η Ρωσία θα επιδιώξει να αυξήσει τους όγκους στην Ινδία και την Κίνα και είναι πιθανό να αντικαταστήσουν τους όγκους από τον Περσικό Κόλπο, τη Βραζιλία και τη Δυτική Αφρική. Αυτοί οι όγκοι αντίθετα θα κινηθούν προς την Ευρώπη», λέει ο Rasmussen και προσθέτει ότι «ανάλογα με τα τελικά πρότυπα συναλλαγών, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις μέσες αποστάσεις πλεύσης και τη ζήτηση για πλοία Aframax και Suezmax ειδικότερα. Αυτό οφείλεται στο ότι μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας καθώς και μεγαλύτερο μερίδιο όγκων από τον Περσικό Κόλπο, τη Βραζιλία και τη Δυτική Αφρική στην Ευρώπη από ό,τι στην Ινδία και την Κίνα».

Μηνάς Τσαμόπουλος

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 51,4% τον Μάιο (πίνακας) 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στιγμές τρόμου για τους επιβάτες πτήσης – 14 τραυματίες λόγω σφοδρών αναταράξεων

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών που πραγματοποίησαν αναρτήσεις με φωτογραφίες από την «πτήση του τρόμου» στην πλατφόμρμα Χ, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους προειδοποίησε για ενδεχόμενες αναταράξεις και προέτρεψε τους επιβάτες να βάλους τις ζώνες τους. Δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση οι σφοδρές

Ζήτησε συγνώμη η παρουσιάστρια του BBC που ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο «στον αέρα»

Την Τετάρτη (6/12/23), η Μάριαμ Μοσίρι, μία από τις βασικές παρουσιάστριες του BBC News, εμφανίστηκε στην έναρξη του μεσημεριανού δελτίου του BBC News, με σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο και με τα φρύδια της ανασηκωμένα, αμέσως μετά το τέλος του σήματος για την

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι αναφέρει η Κοινή Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας

Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς

Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων για την παράτυπη μετανάστευση

Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά. Ο κ. Γερλικαγιά φέρεται να είπε στους Ελληνες υπουργούς ότι

Μετάβαση στο περιεχόμενο