Οι επιθέσεις των Χούθι θα συνεχιστούν γιατί έχουν ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα όπλων

Οι Βρετανοί Πεζοναύτες επιβιβάστηκαν σε ένα ύποπτο dhow που είναι τύπος παραδοσιακού σκάφους, την περασμένη μήνα και ανακάλυψαν κρύπτη με πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς  και τμήματα πυραύλων που διακινούνταν λαθραία από το Ιράν. Ο διοικητής της κεντρικής αμερικανικής Διοίκησης  στρατηγός Μάικλ Κουρίλα σχολίασε:

«Ο περιορισμός της ελεύθερης ροής ιρανικών πυρομαχικών είναι κρίσιμος για την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Ήταν η πιο πρόσφατη από μια σειρά συμμαχικών ναυτικών επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο  του 2024 που έχουν αποτρέψει εκατοντάδες πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πάνω από 5.000 όπλα από το να εισέλθουν στο έδαφος των Χούθι μέσω καθιερωμένων οδών λαθρεμπορίου στην Υεμένη.

Το πρόβλημα είναι ότι για κάθε μία από αυτές τις κατασχέσεις που έγιναν τόσο δημόσια πανηγυρίστηκε ως χτύπημα κατά του βασιλείου τρόμου των Χούθι, δεκάδες άλλες dhows εξακολουθούν να περνούν.

Ο στρατηγός Κουρίλα δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθούν και  να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες  για να εμποδιστεί  τον ιρανικό ανεφοδιασμό των Χούθι  ώστε  να διασφαλιστεί η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αλλά η ενισχυμένη ναυτική δύναμη που προσπαθεί να προστατεύσει τη ναυσιπλοΐα από τους Χούθι επίθεση δεν έχει συσταθεί για να ψάχνει κάθε ύποπτο dhow. Ένα πιάνουν πολλά όμως περνάνε την ίδια ώρα και τα όπλα προστίθενται σε ένα σημαντικό υπάρχουσα κρύπτη όπλων που έχει συσσωρευτεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, 254 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 100 κινητήρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη οχήματα, σχεδόν 5 τόνοι πρόδρομων εκρηκτικών υλών χημικών ουσιών, δύο οχήματα προώθησης δυτών και διάφορα στρατιωτικού εξοπλισμού κατασχέθηκαν  από ό,τι έχει απομείνει από την αδύναμη κυβέρνηση της Υεμένης.

Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αρκετές χιλιάδες τουφέκια, μια μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα επιτήρησης και βαλλιστικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς και εξαρτήματα πυραύλων μικρού βεληνεκούς κατασχέθηκαν σε διεθνείς ύδατα.

Οι αναλυτές ασφαλείας επισημαίνουν ότι το λαθρεμπόριο όπλων στην Υεμένη παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τρέχουσες επιχειρήσεις.

Η τοπική κυκλοφορία των dhows και των αλιευτικών σκαφών, τα  οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά των όπλων, είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και οι Χούθι, με την ιρανική υποστήριξη, έχουν γίνει έμπειροι στο να παρακάμπτουν τις την περιορισμένη αντίσταση που αντιμετωπίζουν κατά τη μετακίνηση των φορτίων.

Ρωσικά και κινεζικά όπλα

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καταγράφει στοιχεία για ρωσικά και κινεζικά όπλα που ρέουν απευθείας στην Υεμένη εδώ και αρκετά χρόνια παράλληλα με τη γνωστή προμήθεια όπλων από το Ιράν.

Από τον Δεκέμβριο του 2017, 30.830 φορητά όπλα και ελαφρά όπλα έχουν κατασχεθεί, κυρίως στη θάλασσα.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι είχαν πραγματοποίησε έξι πλήγματα σε αυτοάμυνα κατά των Χούτι στόχους, αλλά την ίδια μέρα οι Χούθι προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο όγκος της κυκλοφορίας μέσω του Bab el Mandeb συνέχισε να μειώνεται, καθώς οι Χούτι ετοιμάζονται να εντείνουν τις επιθέσεις τους για το Ραμαζάνι.

Τα δεδομένα της Lloyd’s List Intelligence κατέγραψαν νέο χαμηλό επίπεδο αυτή την εβδομάδα με μόλις 218 πλοία να περνούν από το στενό, μειωμένο κατά 67% σε σύγκριση με τον κανονικό όγκο.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πύργος Πειραιά υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα και το γαλλικό ιστιοφόρο «Le Belem»

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι, η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία φωτίζει τις αξίες του αθλητισμού, της φιλίας και της ειρήνης. Ο Πύργος του Πειραιά, το εμβληματικό τοπόσημο του μεγαλύτερου επιβατικού λιμανιού της χώρας, συμμετέχει με υπερηφάνεια στο πολυήμερο ταξίδι της φλόγας από

Ιράν: «Το ιρανικό ΠΝ συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την πρώτη απ’ ευθείας ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, η

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Σχολής, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των σπουδαστών της 76ης

Κ. Κυρανάκης: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Our Ocean Confererce 2024», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παρατήρησης της

Μετάβαση στο περιεχόμενο