Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το όργιο αστυνομικής καταστολής εναντίον χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών, που διαμαρτυρήθηκαν χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση.
Εποχικοί πυροσβέστες προχώρησαν σε νέα διαμαρτυρία σήμερα έξω από τη Βουλή καταγγέλλοντας την υπέρμετρη χρήση βίας από τα ΜΑΤ και επιμένοντας στο δίκαιο αίτημά τους να παραμείνουν στην υπηρεσία τους, αφού βρίσκονται στη μάχη τις φλόγες τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι άνδρες και γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού και επέκριναν την «κυβέρνηση της καταστροφής» ευρύτερα για την πολιτική της. «Μην παίζεται με τις ζωές μας» έγραφε χαρακτηριστικά ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων, που φώναξαν συνθήματα, όπως «σΣτο πλάι σου πολίτη όταν με χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της πυροσβεστικής».
Την συμπαράστασή τους στους διαμαρτυρόμενους εξέφρασε αλληλέγγυοι πολίτες αλλά και ο τέως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Παρέμβαση Κουτσούμπα στον Χρυσοχοΐδη
Ο τελευταίος τόνισε πως οι εποχικοί πυροσβέστες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, 365 μέρες τον χρόνο, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες από την χθεσινή κινητοποίηση, μεταξύ των οποίων ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», Γιώργος Ανδρούτσος, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.
Ο γ.γ. και κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία των εποχικών και συμβασιούχων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Θάνο Ψαρόπουλο, και τον Πρόεδρο του Σωματείου Εποχικών Πυροσβεστών Ελλάδας, Βαγγέλη Τσουκαλά.
Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του κόμματος το άμεσο αίτημα για μετατροπή των συμβάσεών τους σε 12μηνης διάρκειας, αίτημα για το οποίο κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση κωφεύει, με συνεπακόλουθο τις χθεσινές εικόνες κυβερνητικής καταστολής κατά την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Ο κ. Παππάς επεσήμανε πως «οι πυροσβέστες δεν δίνουν έναν αγώνα απλώς για το δικό τους ψωμί, δίνουν έναν αγώνα για λογαριασμό όλων μας, για να έχει επάρκεια η Πυροσβεστική μας, για να μπορεί να προστατεύει τις οικογένειες και τις περιουσίες όλων. Είμαστε στο πλάι τους. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και να σταματήσει αυτό τον παραλογισμό. Είναι 2.500 άνθρωποι εκπαιδευμένοι, πεπειραμένοι, που πρέπει να μονιμοποιηθούν. Η πυροσβεστική έχει 3.500 οργανικά κενά. Δεν μπορεί απάντηση στο αυτονόητο αίτημα να είναι η βία» πρόσθεσε μετά από συνάντησή του με τραυματίες στον «Ευαγγελισμό».
«Όταν δίνουν μάχες με τις φλόγες, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, οι εποχικοί πυροσβέστες είναι “ήρωες”. Όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, είναι «προβοκάτορες», και τους στέλνουν τα ΜΑΤ. Αυτή είναι η ΝΔ. Επικοινωνιακά παιχνίδια, αυταρχισμός και καταστολή» σχολίασε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ράνια Σβίγκου.
Απαράδεκτη γραμμή άμυνας
Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μίλησε προκλητικά για προβοκάτσια «μερικών δεκάδων δήθεν αγανακτισμένων» εναντίον των 2500 συναδέλφων τους. «Προκάλεσαν εν γνώσει τους κρίση, γιατί δεν μπήκαν απλώς στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπήκαν στο Υπουργείο που είναι το ΕΣΚΕΔΙK (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων). Αυτή την ώρα είχαμε δύο φωτιές, μία στον Κίσσαμο στα Χανιά και μία στην Ικαρία. Αρνούνταν να αποχωρήσουν επί ώρες και όλο αυτό το έκαναν όχι για να λυθεί το πρόβλημα του κλάδου, αλλά για να μπορέσουν να ανεβάσουν δύο βίντεο και έναν τίτλο: “ΜΑΤ εναντίον Πυροσβεστών”» είπε ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3.
Και υποστήριξε ότι τα επεισόδια συνέβησαν μετά από συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Θ. Βάγια και τον υφυπουργό Ευ. Τουρνά σε ήπιο και φιλικό κλίμα, και ενώ είχε οριστεί ραντεβού και με τον ίδιο την προσεχή Τετάρτη».
«Έσπασαν πόρτες, χτυπάγανε τζάμια. Ορμούσαν σε αίθουσες, υβρίζαν τους συναδέλφους τους και βιντεοσκοπούσαν με συγκεκριμένο σκοπό. Όταν, επαναλαμβάνω, οι εκπρόσωποί τους, τους καλούσαν να βγουν έξω, τους ζητούσαν να μην προχωρήσουν σε τέτοιες πράξεις αυτές οι μειοψηφίες. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη, εργαζόμενου, σωματείου και φορέα, η συγκέντρωση και η διεκδίκηση αιτημάτων» είπε ο υπουργός, χωρίς όμως να αναφερθεί στην βία των ΜΑΤ, στους τραυματίες και στις προσαγωγές.
Σε αυτό το σημείο επέλεξε να στρέψει τα βέλη του στην αντιπολίτευση λέγοντας τα εξής: «Η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Κασσελάκης και οι λοιποί ήταν εκεί όλη μέρα, είδαν συγκέντρωση και έτρεξαν, το αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά. Δεν είπαν τίποτα για το 2019, όταν με νόμο ΣΥΡΙΖΑ προσελήφθησαν ως εποχικοί αυτοί οι άνθρωποι, το “κάνανε γαργάρα” και τώρα είναι αυτοί οι οποίοι καπηλεύονται με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την αγωνία αυτών των ανθρώπων, αν θέλετε. Στους οποίους, όπως είχα δεσμευθεί, και θα το κάνω, θα μιλήσω μαζί τους, τίποτα δεν αλλάζει, για το νόμο ΣΥΡΙΖΑ, την εποχικότητά τους και αυτά τα οποία προβλέπονται”».
Ο κ. Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι το 2019 με νόμο ΣΥΡΙΖΑ προσελήφθησαν 2.500 εποχικοί πυροσβέστες με ετήσιες συμβάσεις 6μηνης διάρκειας- από 1η Μαΐου ως 31 Οκτωβρίου- δηλαδή στο χρόνο της αντιπυρικής περιόδου. “Αυτός ο νόμος ισχύει και σήμερα. Τελείωσε η σύμβασή τους και είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύξουμε νέο διαγωνισμό, με αυξημένη μοριοδότηση βέβαια για αυτούς οι οποίοι έχουν εμπειρία, ώστε να επαναπροσληφθούν” επισήμανε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 13.100 πυροσβέστες, τώρα το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 14.900, με τις προσλήψεις του 2025 θα φτάσουν τις 15.500, ενώ μαζί με τους 2500 εποχικούς την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα είναι συνολικά 18.000 πυροσβέστες.
Π. Μαρινάκης: Δε θα γίνουμε Ουγκάντα
Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μικρή μερίδα με σκοπό προβοκάτσια και παραβίαση του νόμου. «Αν δει κανείς πόσοι λιγότεροι μείναν στο τέλος, με τι διαθέσεις, θα καταλάβει. Δε νομίζω ότι οι περισσότεροι, το 80%, θέλαν να σπάσουν τίποτα» είπε μιλώντας στο Open έβαλλε και κατά πολιτικών δυνάμεων, χωρίς να τις κατονομάσει.
Μάλιστα ο Παύλος Μαρινάκης υπεραμύνθηκε τη στάση της αστυνομίας λέγοντας ότι «οι αστυνομικοί έχουν καθήκον να εφαρμόζουν το νόμο. Κανένας υπουργός δεν θέλει να εκδικηθεί κάποιον. Δεν είναι θέμα πολιτικής εντολής. Όταν σπάει μία πόρτα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Δε θα γίνουμε Ουγκάντα».