Οι μεταναστευτικές ροές στο επίκεντρο της συνάντησης Κουβέλη με την Πρέσβη της Αυστρίας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φ. Κουβέλης συναντήθηκε την 09.10.2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, κα Andrea Ikic-Böhm, κατόπιν πρωτοβουλίας της αυστριακής πλευράς.

austr_c.jpg

Η Πρέσβης της Αυστρίας απέδωσε έμφαση στις προτεραιότητες της χώρας ως προεδρεύουσας στο Συμβούλιο της ΕΕ (Β΄ εξάμηνο 2018), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων και τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα σύνορα της Ε.Ε. Υπογράμμισε, παράλληλα, το σημαντικό ρόλο του FRONTEX στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, επισημαίνοντας την ανάγκη συνολικής αξιολόγησης του ζητήματος σε επίπεδο Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η κ. Πρέσβης υποστήριξε την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής με τις όμορες ευρωπαϊκές ακτοφυλακές, τόσο στον τομέα της δια θαλάσσης μετανάστευσης όσο και επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε από Αυστριακής πλευράς σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, κυρίως επί Ε/Γ-Ο/Γ σκαφών καθώς και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ετησίως επισκέπτονται την Ελλάδα πλέον των 400 χιλιάδων Αυστριακών υπηκόων.

austr_a.jpg

Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του επέδωσε έμφαση στις υφιστάμενες προτεραιότητες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφορικά με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην ελληνική επικράτεια, σημειώνοντας τις απορρέουσες σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Συναφώς επιβεβαιώθηκε η έμπρακτη στήριξη των δράσεων και η στενή συνεργασία με τον FRONTEX από πλευράς ΑΛΣ-ΕΛΑΚΤ και την ενίσχυση της υφιστάμενης διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Αυστρίας, ως προεδρεύουσας στο συμβούλιο της Ε.Ε., προς το σκοπό αυτό. Έμφαση αποδόθηκε στην υιοθέτηση ενιαίων πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να καταστεί εφικτή η λειτουργική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. ΥΝΑΝΠ επιβεβαίωσε την σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην εφαρμογή του Ενωσιακού κεκτημένου αλλά και των συναφών συμβάσεων του ΙΜΟ μεταξύ άλλων και για θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας και προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος. Ολοκληρώνοντας, ο κ. ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε με τη σειρά του στη προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα στο πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση στις προτεραιότητες που θα τεθούν στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ επί θεμάτων ναυτιλιακών μεταφορών (03.12.2018).

austr_b.jpg

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να προσβλέπουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους, με στόχο την επιτυχή περάτωση της αυστριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο