Οι νόμοι των συνόρων

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης

Η φύλαξη των συνόρων δεν αποτελεί ούτε εθελοντική ούτε προαιρετική δραστηριότητα.  Δεν είναι δηλαδή ζήτημα επιλογής.  Είναι εθνική υποχρέωση.

Η οποία ασκείται με κάθε τρόπο και κάθε μέσο στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης.

Φρούριο;  Φρούριο.  Με φράχτες;  Με φράχτες.  Και με όποιον άλλον μηχανισμό ή μέθοδο μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει για την προστασία του εθνικού χώρου.

Όχι μόνο επειδή έτσι προασπίζεται η ίδια η κυριαρχία και η κρατική υπόσταση μιας χώρας η οποία δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και θέλει να ελέγχει ποιοι την επισκέπτονται.

Αλλά και επειδή διαφυλάσσεται η ασφάλεια και η γεωπολιτική σταθερότητα σε μια περιοχή όπου οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν μηχανισμό αστάθειας και μέσο εκβιασμού.

Είναι προφανές, για παράδειγμα, ότι η (τουρκικής υποκίνησης) απόπειρα εισβολής το 2020 θα είχε μετατραπεί σε έναν μόνιμο μοχλό πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν δεν είχε αποτραπεί με αποφασιστικότητα στον Έβρο.

Η αποφασιστική αυτή στάση συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και απέδωσε καρπούς κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων επιτυγχάνοντας τη σαφή μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Ο Πρωθυπουργός μάλιστα διαβεβαίωσε προχθές πως ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκή είτε με εθνική χρηματοδότηση.  Τα σύνορα δηλαδή δεν θα μείνουν σε καμία περίπτωση αφύλαχτα και απροστάτευτα, όσο κι αν αντιδρούν οι εμπλεκόμενοι στην μπίζνα της «διακίνησης».

Αυτοί είναι οι νόμοι των συνόρων.

Ακόμη περισσότερο που εκτελώντας μια εθνική υποχρέωση, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους γνωστούς εξωτερικούς παράγοντες που αποβλέπουν στην αποσταθεροποίησή της.

Αλλά και ένα επικίνδυνο, όσο και ασυνείδητο, «μεταναστευτικό λόμπι» μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελείται από πανσπερμία πολιτικών, δημοσιογράφων, πρακτόρων, ακτιβιστών κ.λπ.

Είτε από ιδεολογική βλακεία είτε για οικονομική λοβιτούρα, με τη συνδρομή (δυστυχώς) και Ελλήνων ευρωβουλευτών, το λόμπι αυτό έχει έναν στόχο.  Να καταστήσει τη φρούρηση των συνόρων οικονομικά δυσβάσταχτη (εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή χρηματοδότησή της) και ηθικά επονείδιστη.

Αυτό φυσικά καμία σοβαρή χώρα δεν μπορεί να το επιτρέψει.  Και δεν θα γίνει.

Οι επερχόμενες εκλογές όμως θα ήταν ίσως μια καλή ευκαιρία αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στα προφανή και στα αυτονόητα της προστασίας του εθνικού χώρου.

Έτσι ώστε οι νόμοι των συνόρων να καταστούν εθνική πολιτική και όχι αντικείμενο μικροκομματικού καβγά.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προμήθεια αεροπλάνων ΛΣ: Συνεχίζονται οι συναντήσεις με προμηθευτές

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του, το Αρχηγείο ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στην ιστοσελίδα του μας ενημερώνει ότι, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων (ΔΕΜ) του Κλάδου Ασφαλείας & Αστυνόμευσης, πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι ενημερωτικές συναντήσεις για την προμήθεια δύο (02) αεροπλάνων θαλάσσιας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το ιστορικό Το 1972 θεωρείται το

Φετίχ ποδιών και φίλοι επί πληρωμή: Μερικά από τα πιο παράξενα κερδοφόρα «επαγγέλματα» στο διαδίκτυο

Ο νέος διαδικτυακός κόσμος είναι αναμφίβολα ένα παράξενο μέρος. Και ενώ η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ανησυχίες, στο χώρο του διαδικτύου έχουν ξεπηδήσει «επαγγέλματα» που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο για την

Θρίλερ με το αεροπλάνο που έπεσε στη Βιρτζίνια σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες

Τον γρίφο του Cessna που κατέπεσε στη Βιρτζίνια προσπαθούν να λύσουν οι αρχές στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται το αεροπλάνο πατούσε με τον αυτόματο πιλότο με τον χειριστή του να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Τα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για

Μετάβαση στο περιεχόμενο