Οι πειρατικές επιθέσεις μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών (πίνακες)

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών  βρίσκεται η θαλάσσια πειρατεία.

Τα στοιχεία της Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου για το εννέα μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι η πειρατεία και οι  ένοπλες ληστείες που στρέφονται κατά πλοίων είναι σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά το 1992.

Η τελευταία παγκόσμια έκθεση  για την πειρατεία περιλαμβάνει 58 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας κατά πλοίων – το χαμηλότερο  από το 1994 – από 68 περιστατικά κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας (PRC) του ΙΜΒ ανέφερε 55 επιβιβάσεις –ρεσάλτο σε πλοία, δύο απόπειρες επιθέσεων και ένα πλοίο που  πήραν τον έλεγχό του οι πειρατές .

“Δεν είναι μόνο καλά νέα για τους ναυτικούς και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και θετικά νέα για το εμπόριο που προάγει την οικονομική ανάπτυξη. Όμως οι τομείς κινδύνου μετατοπίζονται και η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση. Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις και τις ανταποκρινόμενες αρχές να συνεχίσουν τις περιπολίες τους, οι οποίες δημιουργούν αποτρεπτικό αποτέλεσμα” αναφέρεται στην έκθεση.

Ενώ η μείωση των αναφερόμενων περιστατικών είναι πράγματι ενθαρρυντική, το IMB PRC συνεχίζει να προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού – τα πλοία επιβιβάστηκαν στο 96% των αναφερόμενων περιστατικών. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε καμία απαγωγή πληρώματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βία κατά των πληρωμάτων και η απειλή τους συνεχίζεται με 23 ναυτικούς να έχουν τεθεί υπό ομηρία και άλλα πέντε πληρώματα να απειλούνται.

Από τα 58 περιστατικά, 12 αναφέρθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας, εκ των οποίων τα δέκα ορίστηκαν ως ένοπλες ληστείες και τα υπόλοιπα δύο ως πειρατεία.

Στις αρχές Απριλίου, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Panamax δέχθηκε επίθεση και επιβιβάστηκε σε αυτό  πειρατές 260 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Γκάνας. Αυτό καταδεικνύει ότι παρά τη μείωση των αναφερόμενων περιστατικών, η απειλή της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας και των απαγωγών πληρωμάτων παραμένει. Μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, η IMB PRC ειδοποίησε αμέσως και επικοινώνησε με τις περιφερειακές αρχές και τα διεθνή πολεμικά πλοία για να ζητήσει βοήθεια. Ένα πολεμικό πλοίο του ιταλικού ναυτικού και το ελικόπτερό του ανταποκρίθηκαν και επενέβησαν αμέσως, σώζοντας το πλήρωμα και επιτρέποντας στο πλοίο να μεταβεί σε ασφαλές λιμάνι υπό συνοδεία.

Τα πλοία συνεχίζουν να γίνονται στόχος  κατά τη διέλευση από τα Στενά της Σιγκαπούρης, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25% όλων των περιστατικών που αναφέρθηκαν παγκοσμίως από την αρχή του έτους.

Οι δράστες κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία και στα 16 περιστατικά που αναφέρθηκαν. Αν και θεωρούνται ευκαιριακά εγκλήματα χαμηλού επιπέδου, τα πληρώματα εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο, καθώς αναφέρθηκαν όπλς σε τουλάχιστον έξι περιστατικά.

Έξω από τα Στενά της Σιγκαπούρης, στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των αναφερόμενων περιστατικών για πρώτη φορά από το 2018, καθώς αναφέρθηκαν επτά περιστατικά έναντι πέντε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αν και δεν αναφέρθηκε κανένα περιστατικό από την αρχή του έτους, η απειλή της πειρατείας εξακολουθεί να υφίσταται στα ύδατα στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας και στον Κόλπο του Άντεν, που περιλαμβάνουν τις ακτές της Υεμένης και της Σομαλίας.

Αν και η πιθανότητα για περιστατικά έχει μειωθεί, οι Σομαλοί πειρατές εξακολουθούν να διαθέτουν την ικανότητα  να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και συνιστάται σε όλα τα εμπορικά πλοία να τηρούν τις συστάσεις των τελευταίων βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης, κατά τη διέλευσή τους στα νερά αυτά.

Οι πειρατικές επιθέσεις μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεαρός θα δικαστεί για τη μεταφορά επτά παράνομων αλλοδαπών στη Ρόδο

Για τη μεταφορά επτά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, κατηγορείται 21χρονος Σύριος που συνελήφθη από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και στις αρχές Δεκεμβρίου θα δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Ο 21χρονος (κατά δήλωσή

Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας: Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται δυναμικά στην καρδιά του χειμώνα

Πλησιάζοντας πλέον στην καρδιά του χειμώνα, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας (International School of the Sea) του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συνεχίζει δυναμικά, παρά τις συχνά αντίξοες καιρικές συνθήκες, τις δράσεις εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη έρευνα πεδίου για την προστασία των

Επίσκεψη Μαθητών του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης σε Μονάδες της ΠΑ

Την Παρασκευή 25 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Μειονοτικού Σχολείου Ασωμάτων Ροδόπης, επισκέφθηκαν την 123 Σμηναρχία Τεχνικής Εκπαίδευσης (123ΣΤΕ), το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και την 110 Πτέρυγα Μάχης (110ΠΜ),

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ – 22»

Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρακολούθησε την διεξαγωγή της τελικής φάσης της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την ονομασία «ΚΟΛΟΣΣΟΣ-22». Η άσκηση έλαβε χώρα από