Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Από την εμβληματική Notre Dame du Ronchamp του Le Corbusier μέχρι την αιθέρια Church of Light του Τadao Anto, αυτές οι εκκλησίες σπάνε την παράδοση της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής και προσφέρουν μια αλλιώτικη πνευματική εμπειρία.

Ο χώρος, οι καθαρές γραμμές, το φως και ο ήχος ενορχηστρώνονται τέλεια.  Το περίτεχνο, το υπερβολικό και το παραδοσιακό στοιχείο απομακρύνονται.  Έμφαση δίνεται στην κατάνυξη, την προσευχή, τον διαλογισμό.  «Αρχιτεκτονική είναι το επιδέξιο, σωστό και εντυπωσιακό παιχνίδι των όγκων κάτω από το φως…» είχε πει ο Le Corbusier και οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες ακολούθησαν τα βήματά του για να σχεδιάσουν μια θρησκευτική εμπειρία που βασίζεται στον στοχασμό, όπως αποδεικνύουν οι συγκεκριμένοι ναοί.

Νotre-Dame-du-Haut, Ronchamp, Γαλλία

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Το 1950 ανατέθηκε στον Γαλλο-Ελβετό αρχιτέκτονα Le Corbusier να σχεδιάσει μια καθολική εκκλησία στην Ronchamp, στη θέση του παρεκκλησίου του 4ου αιώνα που καταστράφηκε στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Το έργο ολοκληρώθηκε το 1954 και είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα του πρωτοπόρου του Μοντερνισμού, «ένα γλυπτικό αντικείμενο» όπως αναφέρει το Αrch Daily.  Με μια εντυπωσιακή καμπυλωτή oροφή που ανασηκώνεται προς τον ουρανό, και εσωτερικό με κατάλευκους τοίχους και ακανόνιστη διάταξη παράθυρων σε διάφορα μεγέθη, όταν το φως εισχωρεί στο παρεκκλήσι, προσφέρει μια μεταμορφωτική εμπειρία.

Chapel of the Holy Cross, Sedona, H.Π.Α.

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Εμπνευσμένο από τα γεωλογικά θαύματα της Αριζόνας, το παρεκκλήσι ολοκληρώθηκε το 1956 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Richard Hein κατά παραγγελία της γλύπτριας, ζωγράφου και φοιτήτριας του Frank Lloyd Wright, Marguerite Brunswig Staude που κατοικούσε στην περιοχή.  Με θεμέλια του πάνω στους κόκκινους βράχους της Σεντόνα, το παρεκκλήσι αγναντεύει μια κοιλάδα που εκτείνεται ως τον ορίζοντα.

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Η συμπαγής δομή του στηρίζεται πάνω σε ένα γιγάντιο σταυρό, ενώ στο εσωτερικό, η απουσία διακόσμησης και η απέραντη θέα στο συγκλονιστικό τοπίο ευνοούν την εσωτερικότητα και τον στοχασμό.

Church of Light, Ibaraki, Iαπωνία

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Η φιλοσοφία του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Tadao Ando παίρνει σάρκα και οστά σε αυτή την εκκλησία στη μικρή πόλη Ibaraki, κοντά στην Οσάκα.  Η τελική της μορφή ολοκληρώθηκε το 1999, και όπως επισημαίνει το Arch Daily, αποτελεί έκφραση μιας αρχιτεκτονικής της δυαδικότητας, ένα παιχνίδι ανάμεσα στους όγκους και τον χώρο, το φως και το σκοτάδι, την ένταση και την γαλήνη, το υλικό και το άυλο.  Στο κέλυφος της από τσιμέντο, εκτός από τον σταυρό στην ανατολική πρόσοψη που διοχετεύει φως στο εσωτερικό μετατρέποντας τον σκοτεινό όγκο σε ένα φωτεινό κουτί, τίποτε άλλο δεν θυμίζει την παραδοσιακή χριστιανική αισθητική.

Jubilee Church, Ρώμη, Ιταλία

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Το πρώτο έργο του φημισμένου Αμερικανού αρχιτέκτονα Richard Meier στην ιταλική πρωτεύουσα ανατέθηκε από την Επισκοπή της Ρώμης για να αναβαθμίσει τα απομακρυσμένα ανατολικά προάστια αλλά και να τονίσει το βασικό ρόλο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στους θρησκευτικούς χώρους.

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Με μεγάλες λευκές επιφάνειες από σκυρόδεμα και τρία τεράστιους καμπυλωτούς τοίχους που θυμίζουν κοχύλια, και με μια γυάλινη οροφή που επιτρέπει στο φως του ήλιου να διεισδύσει στο χώρο δημιουργώντας ατμοσφαιρικά εφέ φωτισμού, η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 2003 και αποτελεί το καμάρι της περιοχής Τοr Tre Teste.

Northern Lights Cathedral, Αlta, Νορβηγία

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Εμπνευσμένος από τα κυματοειδή σχήματα που δημιουργεί το Bόρειο Σέλας στον νυχτερινό ουρανό, ο ναός εγκαινιάστηκε το 2003 και βρίσκεται στην πόλη Alta, 500 χλμ. βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.  Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο schmidt hammer lassen, έχει σπειροειδή μορφή που φτάνει τα 47 μέτρα ύψος, πρόσοψη ντυμένη με τιτάνιο που αντανακλά τα χρώματα του ουράνιου φαινομένου τις πολικές νύχτες και θεωρείται αρχιτεκτονικό ορόσημο της περιοχής.  «Ο καθεδρικός ναός αντανακλά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το βόρειο σέλας: αιθέριο, παροδικό, ποιητικό και όμορφο.  Εμφανίζεται ως ένα μοναχικό γλυπτό σε αλληλεπίδραση με τη θεαματική φύση» αναφέρει ο John F. Lassen, ένας από τους αρχιτέκτονες που τον σχεδίασαν.

San Paolo Apostolo, Φολίνιο, Ιταλία

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Σύμβολο αναγέννησης μετά τους φονικούς σεισμούς του 1997, η εκκλησία που σχεδίασαν οι Iταλοί αρχιτέκτονες Doriana και Massimiliano Fuksas είναι ένας μονόλιθος καθαρής, απόλυτης γεωμετρίας που ολοκληρώθηκε το 2009.  Tα γεωμετρικά ανοίγματα με την ακανόνιστη μορφή που είναι λαξευμένα στη βόρεια και τη νότια πλευρά του κτιρίου δημιουργούν ένα διάλογο με τον ουρανό και αφήνουν δέσμες φωτός να διεισδύσουν στο εσωτερικό, οι οποίες φωτίζουν σαν προβολείς διάφορα μέρη του ναού.  Τα έπιπλα και τα σύγχρονα κρεμαστά φωτιστικά σχεδιάστηκαν επίσης από το στούντιο Fuksas.

Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα Μετοχικών Ταμείων: Αυξήσεις και αναδρομικά σε απόστρατους–«Πράσινο φως» για 13ο μέρισμα ΜΤΣ

Επαναφορά των «Δώρων» (έκτακτων μερισμάτων) από το 2023 και στα μερίσματα των αποστράτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), μόνιμες αυξήσεις και αναδρομικά από την οριστική κατάργηση των μνημονιακών περικοπών 5% ως 20% στα μερίσματα όλων των αποστράτων και αύξηση

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Εγκρίθηκε από αρμόδια επιτροπή Βουλής–Πότε ψηφίζεται

Εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις αλλαγές που έγιναν δεκτές από

ΑΕΝ Σύρου: Μία μικρή σχολή με μεγάλη ιστορία

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου ιδρύθηκε πριν από έξι δεκαετίες ως Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με απόφαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας Γ. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και έκτοτε στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο που φιλοξενούσε από τον προπερασμένο αιώνα την Αγγλική

Το παρασκήνιο της ρύθμισης για το κόμμα Κασιδιάρη…

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες η τροπολογία της κυβέρνησης με στόχο το «φρένο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Η…   τροπολογία, που θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη, φέρει τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό κείμενο και είναι πιο συγκεκριμένη όσον