«Από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού διαπιστώθηκε ότι για κάποιο χρονικό διάστημα κάμερες επιτηρούσες τον γενικότερο χώρο του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στρέφονται σε σημεία που δεν υπάρχει εικόνα του σημείου εναπόθεσης αυτών».
Πρόκειται για απόσπασμα εγγράφου που απέστειλε το ΣΔΟΕ στην Εισαγγελία Πειραιά, τον Δεκέμβριο του 2023 και αφορά έρευνα για την κατάσχεση 1,2 κιλών κοκαΐνης μέσα στο σύστημα ψύξης ενός κοντέινερ από το Εκουαδόρ.
Με αφορμή τη σύλληψη (την Τρίτη από το Λιμενικό) δύο υπαλλήλων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, η «Κ» φέρνει στο φως άγνωστες υποθέσεις που αποκαλύπτουν την ύπαρξη κενών ασφαλείας αλλά και «ποντικών» μεταξύ των υπαλλήλων του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Μέσα στις μπανάνες
Στην υπόθεση του 1,2 κιλού κοκαΐνης, από επίσημα δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι το επίμαχο κοντέινερ είχε φτάσει στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2023. Είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι Γκουαγιακίλ του Εκουαδόρ φορτωμένο με πάνω από 1.000 μεγάλα χαρτοκιβώτια με μπανάνες συνολικού βάρους 23 τόνων. Κατόπιν ανάλυσης κινδύνου, το ΣΔΟΕ και το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά προχώρησαν στη δέσμευση και μεταφορά τους σε ειδικό χώρο για περαιτέρω έλεγχο.
Ήταν όμως ήδη αργά… Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Τελωνείου, άγνωστοι είχαν ήδη ανοίξει τα εξωτερικά πορτάκια του συστήματος ψύξης και είχαν αφαιρέσει απροσδιόριστη ποσότητα κοκαΐνης που υπήρχε κρυμμένη στο εσωτερικό. Άγνωστο γιατί δεν είχαν καταφέρει να πάρουν την τελευταία συσκευασία με κοκαΐνη βάρους 1,2 κιλού που κατασχέθηκε από τις αρχές. «Η διαπίστωση ότι και οι δύο εξωτερικές πόρτες του μηχανισμού ψύξης ήταν ήδη ανοιγμένες και η ανακάλυψη μιας και μόνης συσκευασίας κοκαΐνης οδηγούν συμπερασματικά στην υπόθεση περί ύπαρξης μεγαλύτερης άγνωστης ποσότητας συσκευασιών κοκαΐνης, η οποία ανακτήθηκε από εγκληματική ομάδα», αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο, που τέθηκε υπόψη της «Κ».
Όταν τα στελέχη του ΣΔΟΕ και του Γ΄ Τελωνείου έλεγξαν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας για να δουν ποιοι είχαν αφαιρέσει τα ναρκωτικά, ήρθαν αντιμέτωπα με μια άκρως ενδιαφέρουσα διαπίστωση: τα δύο σημεία εντός του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων όπου είχε τοποθετηθεί διαδοχικά το κοντέινερ για περαιτέρω έλεγχο ήταν «τυφλά», οι κάμερες δηλαδή δεν είχαν εικόνα! Στα επίσημα έγγραφά τους σημείωσαν επί λέξει ότι «από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση του σημείου και του χρόνου που πιθανόν να έλαβε χώρα η διάνοιξη των εξωτερικών θυρών του μηχανισμού ψύξης του εμπορευματοκιβωτίου καθώς στο σημείο εναπόθεσής του δεν υπήρχαν κάμερες επιτήρησης».
Προχώρησαν μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας προς την Εισαγγελία του Πειραιά ότι για τον χειρισμό των καμερών την ευθύνη έχει το επιχειρησιακό κέντρο του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2023 μια ακόμα υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών μέσω του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της χώρας είχε απασχολήσει τις ελεγκτικές και δικαστικές αρχές του Πειραιά. Στο επίκεντρο είχε βρεθεί κοντέινερ προερχόμενο από τον Καναδά με νόμιμο φορτίο επίπλων. Αρκετές ημέρες μετά την εκφόρτωσή του στο Νέο Ικόνιο και καθώς δεν είχε υπάρξει ενδιαφέρον για τον εκτελωνισμό του κατασχέθηκε από τους υπαλλήλους του Τελωνείου. Ελέγχθηκε με το μηχάνημα ακτίνων Χ και διαπιστώθηκε ότι ανάμεσα στα συνολικά 38 έπιπλα υπήρχαν κρυμμένες 153 συσκευασίες με κάνναβη συνολικού βάρους 83 κιλών.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πειραιά, η οποία ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στο ΣΔΟΕ Αττικής Αττικής.. Διαπιστώθηκε ότι το κοντέινερ μετέφερε πάνω από μισό τόνο κάνναβης και είχε ως δηλωμένο προορισμό του τη Βουλγαρία. Εκφορτώθηκε αρχικά στο λιμάνι του Αμβούργου, όπου οι γερμανικές αρχές βρήκαν 842 συσκευασίες με 463 κιλά κάνναβης. Κατάσχεσαν τα ναρκωτικά και αποδέσμευσαν το εμπορευματοκιβώτιο αφήνοντάς το να συνεχίσει το δρομολόγιό του προς τον Πειραιά δίχως πάντως να το επανασφραγίσουν ως ώφειλαν.
Η αλληλουχία των παραλείψεων ωστόσο συνεχίστηκε στον Πειραιά καθώς κατά την εκφόρτωση του κοντέινερ στον εμπορικό σταθμό κανείς δεν επεσήμανε ότι το εμπορευματοκιβώτιο δεν έφερε την απαραίτητη σφραγίδα. «Σε κανένα έγγραφο δεν είχε αναγραφεί εάν το εμπορευματοκιβώτιο είχε εκφορτωθεί χωρίς σφραγίδα», επισημαίνεται σε έγγραφο που εστάλη στην Εισαγγελία Πειραιά. Στο πόρισμά τους, τα στελέχη του ΣΔΟΕ παρατηρούν ότι οι υπάλληλοι εκφόρτωσης του λιμανιού τους δήλωσαν στο πλαίσιο της έρευνας ότι δεν έχουν λάβει εντολή να ελέγχουν τις σφραγίδες των εμπορευματοκιβωτίων κατά την εκφόρτωσή τους, αντίθετα με όσα ορίζονται από την ισχύουσα
νομοθεσία.
Η απάντηση
Με αφορμή και την πρόσφατη σύλληψη δύο υπαλλήλων του λιμανιού με την κατηγορία της διακίνησης κοκαΐνης, στελέχη της διοίκησης του Εμπορικού Λιμανιού τόνισαν εμφατικά στην «Κ» ότι βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τις διωκτικές αρχές παρέχοντας όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Ως προς τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στο λιμάνι υπογραμμίζουν
ότι « ο κανονισμός διαχείρισης της ελεύθερης ζώνης, όπως και το σχέδιο διαχείρισης της λιμενικής εγκατάστασης είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας».