Οι θέσεις της CLIA για τη θαλάσσια συνδεσιμότητα

Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της για την Ευρώπη, κ. Pierfrancesco Vago, συμμετείχε μαζί με το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS), στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της G7 για τη Θαλάσσια Συνδεσιμότητα, στις 13 Απριλίου 2024.

Στη συνάντηση, ο κ. Vago εξέφρασε την αλληλεγγύη του κλάδου της κρουαζιέρας προς τον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα στον κορυφαίο στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας των ναυτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και αλλού. Η CLIA ανέδειξε την ενότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας στην καταδίκη των επιθέσεων και στο αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ναυτικών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαΐου, και να αναπτύξει επαρκείς λύσεις για την κρίση. Ο κλάδος της κρουαζιέρας απασχολεί το ένα τρίτο των ναυτικών στον κόσμο και πιστεύει ότι η προστασία των ναυτικών πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε διεθνούς αντίδρασης στο πεδίο της ασφάλειας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν, επίσης, στις επενδύσεις που θα χρειαστούν σε υποδομές για τη διατήρηση της παγκόσμιας θαλάσσιας συνδεσιμότητας υπό το φως των διεθνών δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή. Η προσαρμοστικότητα του διεθνούς δικτύου της ναυτιλίας ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες για πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα, θα είναι βασικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας διασύνδεσης, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τους κλιματικούς στόχους.

Ο κ. Vago τόνισε: «Αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία να τεθεί το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας των ναυτικών στους Υπουργούς της G7. Ήταν επίσης πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τη μετάβαση του κλάδου σε ένα μέλλον καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα, καθώς και τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική θαλάσσια συνδεσιμότητα. Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι τύποι καυσίμων και οι απαραίτητες υποδομές στα λιμάνια θα είναι διαθέσιμα σε ευρεία κλίμακα στις τοποθεσίες όπου είναι απαραίτητα, ώστε να αποφευχθούν τα σημεία συμφόρησης στις θαλάσσιες διαδρομές».

Ο κλάδος της κρουαζιέρας ηγείται μιας σταδιακής αλλαγής στις τεχνολογίες και στα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές προκλήσεις. Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, ξεκινώντας ήδη από σήμερα, θα υπάρχουν πλοία που θα χρησιμοποιούν νέους τύπους καυσίμων καθώς η βιομηχανία απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και στρέφεται προς καύσιμα χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει και δοκιμάζει ο κλάδος στα κρουαζιερόπλοια θα είναι, επίσης, κρίσιμες για ευρύτερη εφαρμογή στη ναυτιλία.

Προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό των μελλοντικών αναγκών, η CLIA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε μια μελέτη για τις παγκόσμιες επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση του κλάδου. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει χαρτογράφηση των αναγκών σε υποδομές και πηγές ενέργειας στα λιμάνια που συνεργάζονται με τον τομέα της κρουαζιέρας.

Ο κλάδος της κρουαζιέρας διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση και την ενίσχυση των στρατηγικών δυνατοτήτων της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Τα κρουαζιερόπλοια αντιπροσωπεύουν το 80% της αξίας του βιβλίου παραγγελιών για τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, καθιστώντας τον κλάδο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σε αυτές τις χώρες της τεχνογνωσίας στη σύνθετη ναυπηγική.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαγορεύσεις σε περιοχές αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Σαρωνικού στο πλαίσιο κολυμβητικών αγώνων 2024

Από το Λιμεναρχείο Σαρωνικού ανακοινώνεται: 1.Η απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού το Σάββατο 25-05-2024 για το χρονικό διάστημα από ώρα 08:00 π.μ. έως ώρα 19:00 και την Κυριακή 26-05-2024 για το χρονικό διάστημα από ώρα 08:00 π.μ. έως ώρα 12:00 στη θαλάσσια περιοχή που εσωκλείεται από τις κάτωθι συντεταγμένες: Α:

Εντοπισμός και διάσωση 78 ατόμων σε περιοχή της Μονεμβασιάς

Αλλοδαποί στην παραλία “Δριμίσκος”, κοντά στην περιοχή Κιπαρίσσι της Μονεμβασιάς, βρέθηκαν, μετά από ενημέρωση που είχε το ‘Α Λιμενικό Τμήμα της Μονεμβασιάς. Στο σημείο, μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, όπου και εντόπισαν 78 άτομα. Απ’ αυτά, 51 είναι άνδρες,

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πρόεδρος ο Γιώργος Προκοπίου και Διευθύνων Σύμβουλος ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μονοπρόσωπη ΑΕ, που θα διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις των πρώην Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Προκοπίου πολιτικός μηχανικός και εφοπλιστής, και Διευθύνων Σύμβουλος, ο πρώην υπουργός και

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκάλεσε ξανά τη χώρα του ο Μίτσκοσκι

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” αποκάλεσε τη χώρα του ο αρχηγός του VMRO-DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους πολίτες, με αφορμή την ημέρα των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου. “Εκ μέρους μου και εκ μέρους του VMRO-DPMNE, συγχαίρω

Μετάβαση στο περιεχόμενο