Οι Βίκινγκς… στο Αιγαίο: Έρχονται τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου για τα «κομάντα» της πρώτης γραμμής

Κάθε Viking μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα έχει μήκος 12 μέτρα, διαθέτει δεξαμενή καυσίμων 1050 λίτρων που του δίνει αυτονομία εκατοντάδων μιλίων.

Η ενίσχυση των Αμφίβιων Καταδρομέων γιγαντώνεται, αφού όπως αποκάλυψε το Newpost το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν στα νησιά και στα ΕΤΕΘ τα πρώτα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης M-1117 Guardian τα οποία αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τα αποθέματα των Αμερικανών μέσω EDA. Και η μετατροπή των Μονάδων κομάντος του Αιγαίου σε «αστακούς» συνεχίζεται.

Πρόσφατα τα Στελέχη των Μονάδων Αμφίβιων Καταδρομών παρέλαβαν τα καινούργια τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή Accuracy Βρετανικής κατασκευής. Με δραστικό βεληνεκές που ξεπερνά τα 800 μέτρα και ακρίβεια εκατοστών τα Accuracy θα αποτελούν το μακρύ χέρι των Αμφίβιων Καταδρομέων αλλά και των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αφού οι εκπαιδευμένοι Ελεύθεροι Σκοπευτές θα έχουν τη δυνατότητα για βολές ακριβείας σε αποστάσεις υπερδιπλάσιες των υπόλοιπων τυφεκίων. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο απόκτημα των επίλεκτων «πρασινοσκούφηδων», το οποίο αυξάνει επιπλέον τις επιχειρησιακές δυνατότητες της αφρόκρεμας των Ειδικών Δυνάμεων και δίνει νέους ρόλους στα Στελέχη τους σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου.

Εκτός όμως από τα νέα τυφέκια Ελεύθερου Σκοπευτή, οι επίλεκτες Μονάδες μεταξύ των οποίων και τα ΕΤΕΘ, έχουν ενισχυθεί με μια σειρά από υλικά όπως διόπτρες διαφόρων τύπων μεταξύ των οποίων και θερμικές, Carrier Plates, κράνη νέου τύπου, επικοινωνιών αλλά και drones. Στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι οι Αμφίβιοι Καταδρομείς να αποτελούν πανίσχυρες Μονάδες επανδρωμένες και εξοπλισμένες με σύγχρονα οπλικά συστήματα ώστε να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της άμυνας και του τελευταίου Ελληνικού βράχου.

Οι Βίκινγκς… στο Αιγαίο

Τα πρώτα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Viking Norsafe S1200 αναμένεται να παραλάβουν το επόμενο διάστημα οι Αμφίβιοι Καταδρομείς στα μεγάλα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τα υπερσύγχρονα πλωτά υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων τα οποία έρχονται να αντικαταστήσουν τα αξιόπιστα αλλά γερασμένα πλέον Magna 960 Rib και να δώσουν νέα πνοή στους κομάντος της πρώτης γραμμής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το πρώτο Viking μεταφέρθηκε ήδη στη φωλιά των πρασινοσκούφηδων καταδρομέων στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων ενώ σταδιακά τα υπόλοιπα 40 θα φτάσουν στις Βάσεις των Αμφίβιων Καταδρομέων στα πέντε μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο όπου εδρεύουν τα ΕΤΕΘ της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. To Viking επελέγη μεταξύ αρκετών ακόμη υποψήφιων σκαφών και δοκιμάστηκε εντατικά από έμπειρα Στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομών προκειμένου να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις πριν το σκάφος παραδοθεί για επιχειρησιακή χρήση στους φρουρούς του Αιγαίου.

Βασικό πλεονέκτημά του η ταχύτητα η οποία στα όρια και με ελαφρύ εξοπλισμό μπορεί να αγγίξει τους 67 κόμβους. Με ισχύ από τρεις 400αρες μηχανές αποτελεί ένα από τα ταχύτερα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και Ειδικών Επιχειρήσεων την ώρα που το Magna 960 πλέει με μέγιστη ταχύτητα τους 48 κόμβους.

Κάθε Viking μπορεί να μεταφέρει συνολικά 17 άτομα έχει μήκος 12 μέτρα, διαθέτει δεξαμενή καυσίμων 1050 λίτρων που του δίνει αυτονομία εκατοντάδων μιλίων. Η μεταφορική δυνατότητα αγγίζει τους 2,5 τόνων και μπορεί να μετακινηθεί με ειδικά άγκιστρα κρεμασμένο από ελικόπτερο Chinook. O οπλισμός του θα περιλαμβάνει βαρύ πολυβόλο 12,7mm, το γνωστό αποτελεσματικό πενηντάρι και στο πίσω μέρος δύο μικρότερα ελαφρά πολυβόλα διαμετρήματος 7,62mm. Το νέο ταχύπλοο σκάφος που επιλέχθηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις διαθέτει σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, προηγμένα ηλεκτρονικά, Radar και θερμική κάμερα Flir για αποστολές επιτήρησης και έρευνας.

Οι Βίκινγκς… στο Αιγαίο: Έρχονται τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου για τα «κομάντα» της πρώτης γραμμής

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο