ΟΗΕ: Η τρύπα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει πλήρως τις επόμενες δεκαετίες

Το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει μέσα σε λίγες δεκαετίες χάρη στην ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το BBC, η έκθεση δείχνει ότι η διεθνής συμφωνία του 1987 για την απαγόρευση της χρήσης βλαβερών χημικών ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος ήταν επιτυχής.

Το 1985, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το πάχος του στρώματος του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας και μας προστατεύει από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, μειωνόταν πάνω από την Ανταρκτική. Επειδή το λεπτότερο σημείο του είναι πάνω από το Νότιο Πόλο, η μείωση του πάχους του στρώματος είχε ως αποτέλεσμα την «τρύπα» στο στρώμα του όζοντος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι χλωροφθοράνθρακες (CFC), που εκείνη την εποχή βρίσκονταν συνήθως σε δοχεία σπρέι, ψυγεία και κλιματιστικά, κατέστρεφαν το στρώμα του όζοντος. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ από 46 χώρες το 1987.

Παρά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ το 1987, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική συνέχισε να μεγαλώνει μέχρι το 2000. Μετά από αυτό το σημείο, ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συρρικνωνόταν. Η νέα έκθεση του ΟΗΕ δείχνει ότι το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έχει τις επιδιωκόμενες συνέπειες και η τρύπα του όζοντος πρόκειται να ανακάμψει πλήρως σε λίγες μόνο δεκαετίες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στην Ανταρκτική έως το 2066. Στις άλλες περιοχές είναι πιθανό να ανακάμψει πλήρως σε μόλις δύο δεκαετίες.

 

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι πολιτικές του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ είχαν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι χημικές ουσίες που καταργήθηκαν σταδιακά ανήκουν στα αέρια του θερμοκηπίου. Η έκθεση εκτιμά ότι αν συνεχίζαμε να τα χρησιμοποιούμε, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα είχε αυξηθεί έως και κατά 1 βαθμό Κελσίου μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι η διεθνής συνεργασία μπορεί να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον και τον πλανήτη. Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο ΟΗΕ έγραψε ότι πρόκειται για «ένα εμπνευσμένο παράδειγμα του πώς ο κόσμος μπορεί να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθυστερημένη αφύπνιση της Δύσης

Εμείς βράζουμε στο ζουμί μας και βγάζουμε τα μάτια μας.  Γύρω μας, όμως, συμβαίνουν πράγματα που είναι σημαντικά αλλά και απρόβλεπτα, και μας αφορούν.  Η Τουρκία μοιάζει να τράβηξε το σχοινί στις σχέσεις της με τη Δύση παραπάνω από όσο

Γέμισαν τα λιμάνια των Τούρκων με κινέζικα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα από την Κίνα ετοιμάζονται να κάνουν «απόβαση» σε τούρκικο λιμάνι με τον τελικό τους προορισμό να παραμένει άγνωστος. Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ένα πλοίο RoRo το οποίο μεταφέρει για την ακρίβεια 3.968 αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί στην

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη -Προς στήριξη το ΠΑΣΟΚ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας σκοπεύει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση τη νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να κλείσει άμεσα το θέμα με την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και εμφανίζονται

Οι ένστολοι που θα είναι υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις εκλογές

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ για εκλογές ανάμεσα στους 350 υποψήφιους είναι και πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας: – Γεώργιος Φεστερίδης απόστρατος αστυνομικός στην Α’ Θεσσαλονίκης – Βασίλης Γκαλογιάννης Αντιστράτηγος ε.α. ΕΛΑΣ –