Ολλανδία: Η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση

Η νέα τετρακομματική κυβέρνηση της Ολλανδίας αναμένεται να υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση

Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, στην οποία συμμετέχει το κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ΕΕ για τη μετανάστευση, καθώς, όπως λέει, είναι αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση.

Ο Βίλντερς κατέληξε (προ-) χθες, Τετάρτη, σε συμφωνία για τον σχηματισμό της δεξιότερης κυβέρνησης που έχει γνωρίσει η Ολλανδία εδώ και δεκαετίες, σχεδόν έξι μήνες μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης το μεταναστευτικό

Στα κυβερνητικά σχέδια, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης (16/5), ο τετρακομματικός συνασπισμός αναφέρει ότι θα επιδιώξει να υιοθετήσει «το αυστηρότερο καθεστώς ασύλου», με ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα και σκληρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία.

«Θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο δυνατό πρόταση για την εξαίρεσή μας από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης», επισημαίνει ο συνασπισμός στο κείμενο της συμφωνίας.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ΕΕ θα δεχθεί το αίτημα αυτό.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας θα επιδιώξει να περιορίσει την είσοδο στη χώρα μεταναστών εργατών, ενώ πιο αυστηροί θα γίνουν οι όροι για τη φοίτηση αλλοδαπών στα ολλανδικά πανεπιστήμια.

Συμφωνία μετά από έξι μήνες

Τα κόμματα που κατέληξαν σε συμφωνία είναι το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το φιλοαγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC. Συνολικά συγκεντρώνουν 88 από τις 150 έδρες της κάτω βουλής.

Τώρα ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής θα αναλάβει τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, καθώς ο Βίλντερς, γνωστός για τις αντιισλαμικές του απόψεις, εγκατέλειψε τον Μάρτιο τη φιλοδοξία του να αναλάβει τον ρόλο αυτό προκειμένου να φέρει τα κόμματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η νέα ολλανδική κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την Ουκρανία και ότι θα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της χώρας για την άμυνα.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία στο λιμάνι του Ηρακλείου: Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του ΙΧ που έπεσε στο νερό

Τραγωδία σημειώθηκε στο Λιμάνι Ηρακλείου νωρίς το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου μετά από πτώση οχήματος στη θάλασσα, με έναν 44χρονο άνδρα να ανασύρεται από το όχημα νεκρός μετά από επιχείρηση ανάσυρσής του. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, το απόγευμα αυτοκίνητο που είχε

Γράφει ο Νίκος Παπανικολόπουλος Υποναύαρχος ΛΣ (εα) 6 Απριλίου 1914 “Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών” Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

Ανήμερα το Πάσχα, 6 Απριλίου του 1914, ξεκίνησε στη Θράκη ένας από τους μαζικότερους διωγμούς Ελλήνων του 20ού αιώνα. Ήταν ο πρώτος κύκλος αίματος και διωγμών, με χιλιάδες να εκτοπίζονται από τα χωριά τους, που συνεχίστηκαν μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή,

Μεγάλο Σάββατο: Η σιωπή πριν το φως και η προσμονή της Ανάστασης

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η ημέρα της σιωπηλής ελπίδας. Ο Χριστός, νεκρός κατά το σώμα, κατέρχεται στον Άδη για να σηκώσει μαζί Του τον άνθρωπο από τον θάνατο στη ζωή. Είναι η μέρα της αναμονής, της πίστης που κρατάει την

Τι μας περιμένει μετά θάνατον;

Οι ορθόδοξοι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι πιστεύουν στην Ανάσταση. Για τους ινδουιστές και τους βουδιστές στο προσκήνιο βρίσκεται η λύτρωση από την αναγέννηση Για πολλούς πιστούς ο θάνατος δεν αποτελεί το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι συμβαίνει όμως όταν πεθαίνουμε;

Μετάβαση στο περιεχόμενο