Ολλανδία: Το φορτηγό πλοίο στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά, ρυμουλκήθηκε σε νέα προσωρινή τοποθεσία

Το φλεγόμενο φορτηγό στα ανοικτά της Ολλανδίας το οποίο μεταφέρει εκατοντάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυμουλκήθηκε «χωρίς κανένα πρόβλημα» σε μια νέα προσωρινή θέση, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές που προσπαθούν να αποφύγουν μια οικολογική καταστροφή.

Η διαφυγή καπνού παρέμεινε «ελάχιστη», διευκρίνισε το ολλανδικό ινστιτούτο διαχείρισης των υδάτων (Rijkswaterstaat), πέντε και πλέον ημέρες αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά.

«Δύο ρυμουλκά ξεκίνησαν το ταξίδι των 66 χιλιομέτρων χθες το απόγευμα και έφθασαν σε μια προσωρινή θέση γύρω στις 11:30 (12:30 ώρα Ελλάδας),» εξήγησε σε μια ανακοίνωση η κυβερνητική υπηρεσία.

Το φορτηγό βρίσκεται πλέον 16 χιλιόμετρα βόρεια των νησιών Σιέρμονικογκ και Άμελαντ. Τα συγκεκριμένα ολλανδικά νησιά βρίσκονται στα όρια ανάμεσα στη Θάλασσα του Βάντεν –μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μεγάλη βιοποικιλότητα, πάνω από 10.000 θαλάσσια και χερσαία είδη– και τη Βόρεια Θάλασσα.

Η νέα τοποθεσία ανταποκρίνεται καλύτερα «στα διάφορα σενάρια και στις μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται», σύμφωνα με τις αρχές. Το πλοίο αναμένεται να ρίξει άγκυρα, και μια επιθεώρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NOS, η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε επίσης επειδή είναι πιο απομακρυσμένη από τη θαλάσσια κυκλοφορία σε σχέση με την προηγούμενη θέση του πλοίου, 18 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Τερσκέλινγκ.

«Η ρυμούλκηση του πλοίου εκτυλίχθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε το Rijkswaterstaat, προσθέτοντας πως ένα ευνοϊκό ρεύμα επέτρεψε στο πλοίο να πλεύσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στο δεύτερο τμήμα της διαδρομής.

Πλοίο επέμβασης για την περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης παραμένει σε μικρή απόσταση, σημείωσαν οι αρχές, που ελπίζουν ότι θα κατορθωθεί το φορτηγό να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι.

Ο προορισμός εξαρτάται «από την κατάσταση πάνω στο σκάφος, τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα ενός λιμανιού με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις».

Η ρυμούλκηση ξεκίνησε αργότερα απ΄ ό,τι αναμενόταν εξαιτίας ενός νοτιοδυτικού ανέμου που ωθούσε τον καπνό πάνω στο ρυμουλκό, εγείροντας κίνδυνο για την υγεία του πληρώματος.

Το φορτηγό υπό σημαία Παναμά μεταφέρει σύμφωνα με τη μεταφορική εταιρία K Line που ναύλωσε το σκάφος, 3.783 καινούρια αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων 498 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το φορτηγό 18.500 τόνων είχε αναχωρήσει από το γερμανικό λιμάνι Μπρέμερχαφεν και είχε ενδιάμεσο προορισμό το Πορτ Σαΐντ (Αίγυπτος). Από εκεί θα αναχωρούσε για τη Σιγκαπούρη, τον τελικό του προορισμό.

Η αιτία της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης 26 Ιουλίου, παραμένει άγνωστη· εκτιμάται ωστόσο πως μπορεί να οφειλόταν στην μπαταρία κάποιου από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μετέφερε.

Ένα από τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου έχασε τη ζωή του και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν – τα περισσότερα από τα οποία στο μεταξύ πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς είχε ανασταλεί την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος το σκάφος να αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της ποσότητας του νερού που εισερχόταν σε αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο