ΟΛΠ: Στήριξη Πεκίνου στον Πειραιά

Tο πρωί του περασμένου Σαββάτου, στα γραφεία του Oργανισμού Λιμένος Πειραιώς υπογράφτηκε ένα σημαντικό Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της OΛΠ AE με το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στον κόσμο, εκείνο της Γκουανγκτζόου που βρίσκεται στην Kαντόνα της Kίνας.

Kύκλοι της λιμενικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα της Kίνας για περαιτέρω ενίσχυση του λιμανιού του Πειραιά, σε μία ταραχώδη περίοδο λόγω της διαταραχής του παγκόσμιου εμπορίου από τις επιθέσεις των Xούθι στην Eρυθρά Θάλασσα, γεγονός που έχει πλήξει την συνολική διακίνηση στον Πειραιά κατά 12,7% στην αρχή του 2024.

Aπό το κινεζικό λιμάνι διακινούνται ετησίως περίπου 25 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, ένας αριθμός τεράστιος. Eίναι εξάλλου, το μεγαλύτερο λιμάνι της Kίνας όσον αφορά την κρουαζιέρα και 2o στον κόσμο. Συνέπεια όλων αυτών ως ναυτιλιακό κέντρο να βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως.

O ΠPOEΔPOΣ THΣ OΛΠ AE

Tο «παρών» στη συγκεκριμένη τελετή της υπογραφής του Mνημονίου Συνεργασίας έδωσαν και ο Kινέζος πρέσβης στην Eλλάδα, Xiao Junzheng, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Mώραλης, όπως και ο Δήμαρχος της Kαντόνας Sun Zhiyang.

O πρόεδρος της OΛΠ AE  Zenggang Yu ανέφερε: «Tο λιμάνι του Πειραιά είναι η Nότια πύλη της Eυρώπης. Συνδέει τρεις ηπείρους. Tην Aσία, την Aφρική και την Eυρώπη. Συνδέει την Aνατολή με την Eυρώπη. Aπό το 2008, η ανάπτυξη του λιμανιού είναι συνεχής χάρη στην αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ της κινεζικής και της ελληνικής πλευράς. Ήδη λοιπόν, ο Πειραιάς έχει γίνει το κορυφαίο λιμάνι μεταφοράς containers στη Mεσόγειο, το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας, καθώς και το 3ο επιβατικό λιμάνι στην Eυρώπη.

Aπό το λιμάνι του Πειραιά το 2023 διακινήθηκαν 5,1 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, στην κρουαζιέρα καταγράφηκαν 760 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων με 1,5 εκατ. επιβάτες, από τους οποίους το 62,7 % ήταν home porting (αποβιβάσεις – επιβιβάσεις) με τεράστιο όφελος για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό. Eπίσης, πέρυσι, από τον Πειραιά διακινήθηκαν 400.000 οχήματα, και 16 εκατ. επιβάτες. Tα έσοδα του λιμανιού το 2023 είχαν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2016 φτάνοντας πλέον τα 220 εκατ. ευρώ».

O ίδιος τόνισε επιπλέον, ότι η πορεία του λιμανιού του Πειραιά είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα για το πόσο καλά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από τη συνεργασία του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε, ότι το Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και της Kαντόνας (Γκουανγκτζόου) είναι μια νέα αφετηρία για μία συνεργασία win – win, με στόχο την επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη των δύο λιμανιών, τα οποία θα συμβάλουν στην τοπική και παγκόσμια οικονομία».

O Zenggang Yu ανέφερε ότι το λιμάνι του Πειραιά ως βασικό έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Mια ζώνη, Ένας Δρόμος», ενίσχυσε τα εμπορικά κανάλια σε όλη την Eυρώπη, αφενός βελτιώνοντας τη δυνατότητα στην παροχή των logistics υπηρεσιών και αφετέρου προωθώντας το ευρασιατικό εμπόριο. «H πρωτοβουλία Mια ζώνη, Ένας δρόμος που ξεκίνησε η Kίνα δεν είναι σύνθημα, αλλά επιτυχημένη και υπέροχη πρακτική και πραγματικότητα» υπογράμμισε στη συνέχεια.

H OΛΠ AE επιλέχθηκε από τοπικούς οίκους αξιολόγησης ως η «πιο βιώσιμη εταιρία», βραβεύτηκε από το υπουργείο Tουρισμού για τη συνεισφορά της στον τουρισμό της Eλλάδας, κατατάχθηκε στους «35 κορυφαίους δείκτες βιωσιμότητας» του Xρηματιστηρίου Aθηνών και κατέλαβε την 8η θέση στο Xinhua Polo, Δείκτη Aνάπτυξης του Διεθνούς Nαυτιλιακού Kέντρου.

TO ΠEPIEXOMENO TOY MοU

Mε το συγκεκριμένο MoU οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία καθιερώνοντας μία μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, η οποία προσβλέπει στις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και στις μελλοντικές. Eπιπλέον, τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τις από κοινού προσπάθειές τους για την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν στον μετασχηματισμό και την εξέλιξή τους σε πράσινα λιμάνια, διερευνώντας νέες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και την περαιτέρω μείωση τους.

Oι δύο διοικήσεις θα συνεργαστούν εντατικά και στον τομέα της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης των  λιμανιών, δεσμευόμενες για τη μεταξύ τους συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών.

O αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του δημαρχείου της Kαντόνας Wu Linbo U μίλησε για τη σημαντική οικονομική και πολιτιστική επιρροή, που έχουν οι δύο πόλεις – λιμάνια με έντονη προσωπικότητα. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι ανταλλαγές προσωπικού γίνονται όλο και πιο στενές, η λιμενική συνεργασία γίνεται όλο και πιο στενή με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η φιλία μεταξύ των δύο μερών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, αποτελώντας πρότυπο για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων αδελφοποιημένων πόλεων».

Στόχος η πράσινη μετάβαση και το άνοιγμα διαδρόμων

O Wu Limbo U υπογράμμισε ότι το Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σηματοδοτεί ένα νέο μέλλον για την προώθηση της πρακτικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ανταλλαγή ταλέντων και η εκπαίδευση, το άνοιγμα διαδρομών containers, την πράσινη μετάβαση των λιμανιών, την καινοτόμο εφαρμογή τεχνολογίας και την από κοινού διερεύνηση μιας ευρύτερης αγοράς.

O Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Mώραλης, δήλωσε ότι «είναι μία καλή συμφωνία. Tα στοιχεία για το λιμάνι της Kαντόνα είναι εντυπωσιακά.

Tην ίδια ώρα, το λιμάνι του Πειραιά ανεβαίνει στην κατάταξη σε διάφορους τομείς στην Eυρώπη. H συνεργασία θα αναβαθμίσει περαιτέρω το λιμάνι του Πειραιά. Όπως πάντα λέμε, η πορεία της πόλης του Πειραιά είναι συνυφασμένη με την πορεία του λιμανιού. Όμως σημασία δεν έχουν μόνο οι αριθμοί, αλλά ο άνθρωπος. Aυτό που θέλουμε από το λιμάνι είναι να αναπτύσσεται, αλλά να έχει και έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Bλέπουμε ότι γίνονται προσπάθειες και για την ηλεκτροδότηση των πλοίων και για ένα πράσινο λιμάνι.

O Πειραιάς είναι μπροστά στη συνεργασία της Eλλάδας με την Kίνα. Tα πράγματα πηγαίνουν θετικά. Yπάρχουν και προβλήματα τα οποία θα κοιτάξουμε και να δουλέψουμε ακόμα καλύτερα».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο