Ολυμπιακοί Αγώνες: Το ταξίδι της Φλόγας στη Μασσαλία και η εντυπωσιακή τελετή Παράδοσης

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που επιστρέφω στην Ελλάδα ξανά μετά από λίγες ημέρες και τη συμβολική στιγμή για τις ρίζες του Ολυμπιακού κινήματος, την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αλλά και λόγω των στενών σχέσεων που συνδέουν της Ελλάδα με την Γαλλία».

Με αυτά τα λόγια η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, Αμελί Ουντεά-Καστερά, άρχισε την ομιλία της χθες στη συνάντηση που είχε με -επιλεγμένους- δημοσιογράφους στη γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, λίγο πριν την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους Γάλλους διοργανωτές στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ευχαριστώντας την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (σ.σ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου), τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού (σ.σ. Γιάννη Βρούτση) και τον πρόεδρο της ΕΟΕ (σ.σ. Σπύρο Καπράλο) «για τον χρόνο που αφιέρωσαν για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος θα έχει υψηλή εκπροσώπηση στις 26 Ιουλίου στο Παρίσι, στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων», ενώ σημείωσε πως «13 Έλληνες αστυνομικοί θα συνεισφέρουν στην ασφάλεια της διοργάνωσης».

«Είναι ένας ισχυρός συμβολισμός. Το ιστιοφόρο μπήκε στο νερό το 1896, τη χρονιά της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει μία ιστορία γεμάτη γεγονότα, ένα μάθημα ναυτοσύνης, ένα μουσείο, το “Belem” είναι ένας πρεσβευτής για τη Γαλλία. Και περνώντας από ιστορικές περιοχές θα φτάσει στη Μασσαλία, μία πόλη-λιμάνι που ίδρυσαν οι Φωκαείς. Είναι μία ιστορική, συμβολική και οικολογική διαδρομή, αν σκεφτεί κανείς ότι θα πλεύσει στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας μόνο πανιά».

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αναφέρθηκε στη συνέχεια -απαντώντας σε ερωτήσεις- στις προκλήσεις και τις δυσκολίες για τους Αγώνες, την Τελετή Έναρξης:
«Υπάρχει έντονη κινητικότητα υπό την αιγίδα του υπουργού Εσωτερικών. Θα υπάρχουν 35.000 άνδρες για την ασφάλεια των Αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν 45.000 για την Τελετή Έναρξης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση συναγερμού, προσπαθώντας παράλληλα να μην διαταράξουμε τη ζωή των Παριζιάνων.  Επίσης οι μεταφορές χρειάστηκε να αποκτήσουν νέες υποδομές, κάνοντας για παράδειγμα επέκταση του μετρό σε Βορρά και Νότο. Επίσης σε τρένο και τραμ.

Να σημειώσω επίσης την υλοποίηση της απόφασής μας να μοιράσουμε 400.000 εισιτήρια, ιδιαίτερα σε μειονεκτούντες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτό το μεγάλο γεγονός.  Φυσικά φροντίσαμε για την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των αθλητών μας, αλλά και για την κληρονομιά που θα μείνει μετά τους Αγώνες, στηρίζοντας ιδιαίτερα το Σεν Ντενί, μία περιοχή που το χρειάζεται».

Σχετικά την Τελετή Έναρξης στο Σηκουάνα και την ύπαρξη εναλλακτικών πλάνων, είπε:  «Ο Σηκουάνας αποτελεί το πλάνο Α. Θα γίνει μία ναυτική παρέλαση έξι χιλιομέτρων με εκατό σκάφη. Δίνουμε επίσης ιδιαίτερος βάρος στην καλλιτεχνική διάσταση. Θα είναι μία στιγμή γαλλική, ευρωπαϊκή και οικουμενική» είπε, μίλησε για τους «ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και στον πολιτισμό», αναφέροντας το σχέδιο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και Δημήτρη Βικέλα για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και υπογράμμισε την πρόταση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, για εκεχειρία κατά την διάρκεια των Αγώνων.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρώτο θέμα στα γαλλικά ΜΜΕ το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Μασσαλία – Οι επιβλητικές ιέρειες, η Μούσχουρη και το εντυπωσιακό τελετουργικό

Το ενδιαφέρον των γαλλικών ΜΜΕ συγκέντρωσε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς τη Μασσαλία, που ξεκίνησε την Παρασκευή (26/4) από το Καλλιμάρμαρο.

Η ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί από το λιμάνι του Πειραιά στην Μασσαλία με το τρικάταρτο ιστιοφόρο «Belem» ηλικίας 130 ετών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του το ιστιοφόρο θα συνοδεύεται από πλοίο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ την φύλαξη της φλόγας επί του πλοίου θα αναλάβουν Γάλλοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα lemonde.fr, τα μέτρα αναμένεται να είναι δρακόντεια καθώς 6.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός ενώ και τα 4.000 σκάφη που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο παλιό λιμάνι της Μασσαλίας θα ελεγχθούν για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Έξι χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης θα αναπτυχθούν στις 8 Μαΐου προκειμένου να διασφαλίσουν την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στη Μασσαλία, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν σε συνέντευξη Τύπου.

Συνυπολογίζοντας τη δύναμη που θα κινητοποιήσει ο Δήμος της Μασσαλίας (το πυροσβεστικό σώμα της Μασσαλίας, προσωπικό ασφάλειας, δημοτική αστυνομία…) το μέγεθος αυτό του μηχανισμού θα ξεπεράσει ακόμη και εκείνον που είχε αναπτυχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2023 για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου που είχε τότε χαρακτηριστεί “ασυνήθης” και “ειδικός”.

Διευκρινίζοντας πως το Παλιό Λιμάνι της Μασσαλίας θα είναι πλήρως “αδιαπέραστο” και ασφαλισμένο για την άφιξη της φλόγας, που θα φθάσει με το σκάφος Belem γύρω στις 19:45 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, 8 Μαΐου, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως θα κινητοποιηθούν αστυνομικοί της ειδικής μονάδας Raid (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion), ναρκαυλιευτές, μέλη των ναυτικών μονάδων της χωροφυλακής και αντι-drones.

Όσον αφορά την είσοδο του Belem στη ράδα της Μασσαλίας, την ημέρα της 8ης Μαΐου, ο Νταρμανέν διευκρίνισε πως τα χίλια σκάφη που έχουν εγγραφεί για να συνοδεύσουν το περίφημο ιστιοφόρο θα έχουν όλα ελεγχθεί σχολαστικά.

Αν κα προς το παρόν δεν υπάρχει “καμία χαρακτηρισμένη απειλή” που να στοχεύει την άφιξη της φλόγας στη μεσογειακή πόλη, ο υπουργός διευκρίνισε πως οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται πάνω σε διάφορα σενάρια, κυρίως για τον “ριζοσπαστικό ισλαμισμό”.

“Θα θέσουμε σε εφαρμογή όλα όσα προβλέπει η αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να παρακολουθήσουμε και να αποτρέψουμε” οποιοδήποτε επεισόδιο, πρόσθεσε ο Νταρμανέν, κάνοντας λόγο επίσης για κινδύνους που μπορεί να προέρχονται από “την ακροδεξιά και την άκρα αριστερά”.

Τέλος, στην περίπτωση όπου ο άνεμος θα υπερβαίνει τους 25 κόμβους και θα εμποδίζει την επιστροφή του Belem στο Παλιό Λιμάνι, ο Νταρμανέν διαβεβαίωσε πως υπάρχει “εναλλακτική”: “Όμως, καθώς ο καιρός είναι πάντα καλός στη Μασσαλία, δεν φαντάζομαι πως μπορεί να υπάρξει τέτοια περίπτωση”, είπε.

Μιλώντας για τη χώρα μας η ιστοσελίδα χαρακτηρίζει ως επιβλητικό το Παναθηναϊκό Στάδιο εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.

Το δημοσίευμα της Le Parisien καθώς και αυτό της Liberation κάνουν ιδιαίτερη μνεία στον πρώτο λαμπαδηδρόμο επί γαλλικού εδάφους. Αυτός θα είναι ο Ολυμπιονίκης της Κολύμβησης, Φλοράν Μανοντού. Μάλιστα τα γαλλικά μέσα αναφέρουν ότι ο Φλοράν αισθάνεται ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς η μεγαλύτερη αδερφή του, παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης, Λορ Μανοντού ήταν η πρώτη Γαλλίδα λαμπαδηδρόμος στη διαδρομή για την Αρχαία Ολυμπία όπου άναψε η φλόγα στις 16 Απριλίου.

Τέλος, η ιστοσελίδα της LeFigaro, κάνει ιδιαίτερη μνεία στο τελετουργικό που έλαβε χώρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, απαθανατίζοντας τις ιέρειες γύρω από το βωμό με την αναμμένη φλόγα. Μάλιστα χαρακτηρίζει το πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας από τη χώρα μας επιβεβλημένη λόγω της ιστορίας μας ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά τόσο στο άκουσμα των Εθνικών ύμνων από την Νανά Μούσχουρη αλλά και στις δηλώσεις του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εσταγκέ.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όσα συνέβησαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο

Με μία εντυπωσιακή τελετή η Αθήνα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παρίσι. Συγκινητικές στιγμές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Στην εμβληματική εκδήλωση, που παρουσίασε ο διεθνούς φήμης Έλληνας παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, κυριάρχησαν η παρουσία της Νάνας Μούσχουρη που ερμήνευσε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ που ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο και το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου» με τον τενόρο Μπάμπη Βελισσάριο.

Νίκος Αλιάγας

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εντυπωσιακά χορευτικά στην έναρξη της εκδήλωσης

Την παράσταση έκλεψε το εντυπωσιακό Πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο της Ελλάδας από την ομάδα «Wolves Team | Gymnastics Club» (Xορογραφία Ολυμπία Δραγούνη, με συμμετοχή 60 χορευτών), στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Λίγο αργότερα ακολούθησε το Πολιτιστικό – αθλητικό δρώμενο Γαλλίας «Danse des Jeux by Mourad Merzouki» με συμμετοχή 150 μαθητών από Ελληνόγαλλικό Σχολείο».

Hip Hop

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η στιγμή που ακούγονται στο Καλλιμάρμαρο οι Εθνικοί Ύμνοι της Γαλλίας και της Ελλάδας

Τον Ολυμπιακό ύμνο ερμήνευσε το φωνητικό σύνολο Κόρες «CHORES» συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Έπειτα ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος Γαλλίας και είχαμε την έπαρση της γαλλικής σημαίας, καθώς και ο Εθνικός Ύμνος Ελλάδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Νανά Μούσχουρη

Την σκυτάλη στο τελετουργικό πήρε η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά με τις ιέρειες να τη συνοδεύουν και να την ακολουθούν οι Κούροι

Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής Φλόγας όπως και η Λαμπαδηδρομία εντός Σταδίου.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο το Ολυμπιακό Φως έφτασε με την πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Καταχειροκροτούμενη από το πλήθος παρέδωσε τη φλόγα στην πρώην κολυμβήτρια Béatrice Hess (η Γαλλίδα πρωταθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες με 26 μετάλλια, εκ των οποίων 20 χρυσά) και εκείνη στην skater Gabriella Papadakis (χρυσή Ολυμπιονίκης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2022) ενώ τελευταίος λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο ήταν o αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο Γιάννης Φουντούλης, μαζί με τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Ελλάδα, Σπύρος Καπράλος, παρέλαβε τη φλόγα από την Πρωθιέρεια ,Μαίρη Μηνά και με τη σειρά του την παρέδωσε στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «PARIS 2024» Τόνι Εσταγκέ (τρεις φορές ολυμπιονίκης στο σλάλομ κανό), για να συνεχίσει το ταξίδι του για το Παρίσι.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μια μοναδική διαδρομή ελπίδας και υπερηφάνειας. Οι ψυχές των Ελλήνων αυτές τις 11 ημέρες ψήλωσαν από το καμάρι και τη συγκίνηση. Την Ελλάδα και τη Γαλλία την συνδέει μία ζεστή φιλία αιώνων. Δεσμοί και συναισθήματα που αποτυπώθηκαν στη φωνή της Νάνας Μούσχουρη. Τη Νάνα της Ελλάδας, τη Νάνα της Γαλλίας, τη Νάνα όλου του κόσμου».

Ο πρόεδρος ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον Tony Estanguet, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ Τ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ
Ο πρόεδρος ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον Tony Estanguet, πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Παρίσι 2024

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Νέες επιθέσεις των Χούθι ανοιχτά της Υεμένης – Στόχευσαν τρία εμπορικά πλοία και δύο καταδρομικά των ΗΠΆ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στον Ινδικό Ωκεανό και στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Πρόστιμο στην Ασημακοπούλου και το ΥΠΕΣ για τις διαρροές των email

Σε επιβολή προστίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 400 χιλιάδων ευρώ και κατά της ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ύψους 40 χιλιάδων ευρώ προχώρησε η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση των emails. Ως προς την ΝΔ και

Οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια – «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα»

Παρά τις αμοιβαίες επισκέψεις των ηγετών και τη Διακήρυξη των Αθηνών, είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλείψει το αναθεωρητικό της δόγμα. Τουναντίον, η Γαλάζια Πατρίδα γίνεται… εθνικό όραμα. Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί η υπ. Εσωτερικών μετά από το πόρισμα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων

«Η υπ. Εσωτερικών οφείλει να παραιτηθεί μετά την απόφαση-κόλαφο της αρμόδιας Αρχής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη διαρροή στη ΝΔ προσωπικών δεδομένων εκλογέων. Συγκεκριμένα,

Μετάβαση στο περιεχόμενο