Ομιλία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας

Την Τετάρτη 06 Απριλίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφτηκε την Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), όπου και πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές της για ζητήματα που αφορούν στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και στις προοπτικές ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού τους.

Στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα, στην αβεβαιότητα και στην ρευστότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας, καθώς και στην διεθνώς αναγνωρισμένη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδος, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επεσήμανε επίσης το μέγεθος και την ένταση των στρατηγικών προκλήσεων ασφάλειας για τον Ευρωπαϊκό χώρο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία μετά από την Ρωσική εισβολή, και αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής του Πτέρυγας, και για την επαύξηση της ετοιμότητας των δυνάμεων του, προκειμένου να ενισχυθεί η διάταξη και η αποτρεπτική ικανότητα της Συμμαχίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων και την διαρκή συμβολή τους στις προσπάθειες της Χώρας μας για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, με κύριο γνώμονα τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αναφέρθηκε στην εργώδη προσπάθεια του ΓΕΕΘΑ για την διασφάλιση και ενίσχυση των υφιστάμενων στρατιωτικών συνεργασιών της Χώρας μας, όπως και για την δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων με φίλους, εταίρους και συμμάχους μας τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές και Συμμαχικό επίπεδο.

Τόνισε την διαρκώς αναβαθμιζόμενη σχέση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με εκείνες των Χωρών του Αραβικού κόσμου, και ειδικά με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Σαουδική Αραβία, καθώς και την αεροπορική αστυνόμευση (Air Policing) του Εναέριου Χώρου του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας που έχουμε αναλάβει από κοινού με την Ιταλία. Αναφέρθηκε επίσης στην αποκλειστική αεροπορική αστυνόμευση του Εναέριου Χώρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από την Χώρα μας, όπως και στην συνδρομή μας στον μετασχηματισμό και προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής στα Συμμαχικά πρότυπα.

Επιπρόσθετα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αμυντική συνεργασία και στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και εντός του πλαισίου της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)]. Αναφέρθηκε επίσης στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της Χώρας μας με την Γαλλία στο πλαίσιο της υπογραφής με τον Γάλλο ομόλογο του των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε συνέχεια της εφαρμογής της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων των 2 Χωρών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που διεξάγουμε, καθώς και στις τριμερείς δραστηριότητες μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που συνολικά αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, λαμβανομένης υπόψη και της δύναμης των Συμφωνιών του Αβραάμ και των Διακηρύξεων της Αλ-Ούλα.

Τόνισε επίσης την συνεισφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με μέσα και προσωπικό στο ΝΑΤΟ στην ΕΕ και στον ΟΗΕ και επεσήμανε την διευρυμένη συνεισφορά πιστοποιημένων από το ΝΑΤΟ Εκπαιδευτικών Κέντρων που φιλοξενούμε στην Χώρα μας (ΠΒΚ – ΚΕΝΑΠ – ΠΚΕΕΥΕ), όπως και την πρόσφατη ίδρυση του νέου Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» στην Κρήτη, τα οποία με την υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευσή τους προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της Χώρας μας σε φίλους, συμμάχους και εταίρους μας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη Νέα Δομή Δυνάμεων 2020 – 2034, η οποία εξασφαλίζει την προαγωγή της διακλαδικότητας, τον εκσυγχρονισμό των Δομών Διοίκησης και Ελέγχου και την βελτίωση της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστώντας τες ακόμα πιο αποτελεσματικές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στο νέο σχήμα των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την πρόσφατη ίδρυση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, με την οποία εναρμονιστήκαμε με τις διεθνείς εξελίξεις και τα συμμαχικά πρότυπα στον τομέα αυτό.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων την επόμενη πενταετία με την εισαγωγή 1.335 μαθητών Παραγωγικών Σχολών καθώς και με την πρόσληψη 1600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ ετησίως, όπως και στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ταχεία υλοποίηση των εγκεκριμένων και την περαιτέρω έγκριση άκρως απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τα οποία θωρακίζεται η άμυνα και αυξάνεται σημαντικά η αποτρεπτική ισχύς της Χώρας μας, με την διασφάλιση και στοχευμένη αναβάθμιση υφιστάμενων και την απόκτηση νέων δυνατοτήτων.

Τέλος και λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης της 74ης Εκπαιδευτικής Σειράς και της επικείμενης αποφοίτησής της, κάλεσε τους σπουδαστές της ΣΕΘΑ να επιδεικνύουν ζήλο και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και καινοτόμες ιδέες, προτρέποντας τους να συνεχίσουν να ενημερώνονται για τα εθνικά θέματα και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω τις γνώσεις τους και την δυνατότητά τους να συνεισφέρουν στις Υπηρεσίες τους και στην Χώρα.

Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας

Στο πλαίσιο των θεσμικών της συναντήσεων η βουλευτής Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συναντήθηκε  με το διοικητή του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Κατερίνης, Πλωτάρχη  κ. Αδαμίδη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας. κ. Θοδωρή Κουστιάνη. Στη συνάντηση με τον 

WSJ: Πώς η Τουρκία κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν το περασμένο έτος εξαγωγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, ανταλλακτικά και άλλη είδη, τα οποία η Ρωσία χρειάζεται για τον στρατό της, σύμφωνα με έρευνα, που δείχνει το πώς «τροφοδοτεί» η Μόσχα την

Φάκελος «Ακροδεξιά στην Ελλάδα» – Η απόρρητη έκθεση της Αντιτρομοκρατικής

«Η ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση έχει περιοριστεί μετά τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18, των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ) και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και η πανδημία έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της ακροδεξιάς ιδεολογίας. Το Εθνικό Κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη

Δείτε την παρέμβαση της ΕΑΑΛΣ στη Βουλή

Δείτε τη 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (Τετάρτη, 1.2.2023) για το πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές-μέλη της είχαν τη δυνατότητα να έχουν ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Ανάμεσα στους φορείς που παρουσίασαν τις