Ομιλία Προέδρου ΠΟΕΠΛΣ στην ένστολη πανελλαδική διαμαρτυρία στη ΔΕΘ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Μας λένε, γιατί πάλι στη ΔΕΘ; Τι θα βγει; Ποιος ακούει;

Απαντάμε: Συγκεντρωθήκαμε για μια ακόμη φορά στη ΔΕΘ διότι οι προκλήσεις και τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι τεράστια.

Διότι δεν μας επιτρέπεται να μην τα βροντοφωνάζουμε.

Δεν μας επιτρέπεται να μην αντιδράμε.

Δεν μας επιτρέπεται να φυγομαχήσουμε.

Η εργασιακή και κοινωνική ισοπέδωση συνεχίζεται. Τα μνημόνια θα μας ακολουθούν για πολλά πολλά χρόνια. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να πουλήσει το δικό της success story τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικά και απλώς επιβεβαιώνουν με νούμερα αυτό που εμείς συναντάμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Δίνουμε μια άνιση μάχη για να πείσουμε οτι η ασφάλεια του πολίτη δεν μετριέται με μνημονιακούς ή μετά μνημονιακούς όρους.

Απαιτεί δράσεις, πρωτοβουλίες, θεσμικές παρεμβάσεις και στρατηγικό σχέδιο.

Υποχρέωση δική μας είναι να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σ στον έλληνα πολίτη και την χώρα.

Υποχρέωση όμως της πολιτείας είναι να μας παρέχει κάθε διευκόλυνση για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή και το έργο που εκείνη μας αναθέτει.

Αυτο όμως δεν συμβαίνει.

Δεν είναι δυνατόν με την υπερεργασία, την υπεραπασχόληση, τις συνεχείς μετακινήσεις και μεταθέσεις να καλύπτουμε τα κενά των μνημονιακών οριζόντιων μειώσεων των οργανικών θέσεων.

Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουμε καθημερινά στο δρόμο, στο λιμάνι, στη θάλασσα, στον αέρα, δίνοντας μάχη με το οργανωμένο έγκλημα χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα.

Δεν είναι δυνατόν να είμαστε απροστάτευτοι σε υγειονομικούς κινδύνους ερχόμενοι καθημερινά σε επαφή με ομάδες ανθρώπων υψηλού κινδύνου χωρίς τους στοιχειώδες κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν είναι επίσης δυνατόν να καλύπτουμε από τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό τις υποχρεώσεις της πολιτείας, από ατομικό εξοπλισμό μέχρι απλήρωτα οδοιπορικά για μετακινήσεις και μεταθέσεις.

Δεν είναι τέλος δυνατόν να είμαστε οι μόνοι εργαζόμενοι που δουλεύουν 24 ώρες το 24 ωρο όλο το χρόνο χωρίς να πληρώνονται γι αυτό, όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Στα οκτώ χρόνια των μνημονίων έχουμε σηκώσει ένα δυσβάσταχτο φορτίο που δεν μας αναλογούσε και που συνεχίζουμε να επωμιζόμαστε.

Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε άλλο στον ίδιο σκοπό.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλο να μας εκμεταλλεύονται.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο να υπονομεύουν το έργο και τις προσπάθειες μας.

Απαιτούμε την θεσμική θωράκιση της εργασίας μας με κανόνες διαφάνειας για μετάθεσεις, αποσπάσεις, τοποθετήσεις πάνω σε νέα βάση και όχι βεβαίως στη λογική του νόμου Κουρουμπλή. Όπως επίσης και άμεση κατάργηση των άρθρων του ιδίου νόμου για το πειθαρχικό δίκαιο. Εχουμε ανάγκη από κανόνες δικαίου και όχι τιμωρητικές και κατασταλτικές διατάξεις.

Απαιτούμε νέο βαθμολόγιο που να ανταποκρίνεται στην επιμήκυνση του εργασιακού μας βίου και στα προσόντα κατάταξης των στελεχών του Σώματος.

Ζητάμε την αποκατάσταση των οργανικών θέσεων στα επίπεδα προ μειώσεων. Άμεσες προσλήψεις κυρίως ειδικοτήτων πλοιάρχων και Μηχανικών.

Θέτουμε ευθέως θέμα κατάργησης του Λιμενικού Καλλικράτη του πιο αποτυχημένου μέτρου που βαπτίστηκε ως μεταρρύθμιση. Μείωσε τις υπηρεσίες για να χωρέσουν οι μειωσεις των οργανικών θέσεων. Τόσο πρωτότυπη ιδέα. Τόσο έξυπνη πρακτική. Το αποτέλεσμα αρνητικό με μεγάλους χαμένους τους πολίτες και την ασφάλεια τους.

Σε ότι αφορά τα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας ζητήματα ζητάμε:

Την πλήρη συμμόρφωση στις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣΤΕ

Την αναγνώριση της εργασίας μας ως επικύνδινης και ανθυγιεινής

Την πραγματική αναγνώριση της νυχτερινής εργασίας και της αμοιβής της μέσω κλαδικής σύμβασης καθώς και την αμοιβή που προβλέπεται για αργίες, εξαιρέσιμα.

Στη συνέχεια αυτών νέο μισθολόγιο.

Καθώς επίσης και κατάργηση όλων των διατάξεων της ασφαλιστικής απορρύθμισης.

Όλα τα παραπάνω κρίνονται αμέσου και επιτακτικού ενδιαφέροντος και δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες. Δεν θα ανεχτούμε άλλη καθυστέρηση.

Θα αγωνιστούμε μέχρι τελικής δικαίωσης.

Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν θα υποταχθούμε, δεν θα παραδοθούμε.

Με ενότητα και αγώνα στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Αυτή είναι η απόφαση μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Αυτή είναι η υπόσχεση μας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο