Όμιλος Grimaldi: Παρέλαβε το Great Antwerp, το πρώτο μιας νέας γενιάς ro-ro [φωτογραφίες]

Το πλοίο εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία που ονομάζεται «G5»

Tο πλοίο Great Antwerp από τα ναυπηγεία Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd. Του Ulsan της Νοτίου Κορέας παρέλαβε στις αρχές της εβδομάδας ο όμιλος Grimaldi. Αυτό είναι το πρώτο από τα έξι πλοία ro-ro πολλαπλών χρήσεων που παραγγέλθηκαν στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία μόλις πριν από δύο χρόνια.

Το πλοίο εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία που ονομάζεται «G5», η οποία είναι η εξέλιξη των πλοίων πολλαπλών χρήσεων ro-ro «G4» που κατασκευάστηκαν από το ίδιο ναυπηγείο και παραδόθηκαν στον όμιλο Grimaldi το 2014 και το 2015.

Το Great Antwerp πήρε το όνομά του από την πόλη της Αμβέρσας στο Βέλγιο, το λιμάνι της οποίας εξυπηρετείται από τις θαλάσσιες συνδέσεις του Ομίλου Grimaldi για δεκαετίες και που τώρα είναι ο κύριος κόμβος του Ομίλου στη Βόρεια Ευρώπη.

Με μήκος 250 μέτρα, πλάτος 38 μέτρα και νεκρό βάρος 45.684 τόνους, ο σχεδιασμός του Great Antwerp είναι το αποτέλεσμα προσεκτικής μελέτης των αναγκών του Ομίλου και των πελατών του. Χάρη σε μια καινοτόμο και πλήρως προσαρμοσμένη εσωτερική διαμόρφωση, το G5 πλοία μπορούν να μεταφέρουν 4.700 γραμμικά μέτρα κυλιόμενου φορτίου, 2.500 CEU (Μονάδες Ισοδύναμων Αυτοκινήτων) και 2.000 TEU (Μονάδες ισοδύναμων containers είκοσι ποδιών). Σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία G4, τα νέα πλοία έχουν την ίδια χωρητικότητα για κυλιόμενα φορτία, ενώ η χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων διπλασιάζεται.

Εκτός από τη χωρητικότητα φόρτωσης, το Great Antwerp ξεχωρίζει για τις πολυάριθμες τεχνολογικές λύσεις αιχμής που αποσκοπούν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τόσο ο κύριος κινητήρας όσο και οι βοηθητικές γεννήτριες ντίζελ θα πληρούν τα επίπεδα NOx που επιβάλλονται από τον κανονισμό Tier III, ενώ το ενσωματωμένο σύστημα πρόωσης μεταξύ πηδαλίου και έλικας θα ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στροβιλισμού και, κατά συνέπεια, θα βελτιστοποιήσει την προωστική απόδοση και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμου.

Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για «cold ironing» με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την ακτή (όπου υπάρχει) ως πράσινη εναλλακτική λύση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κατά τη διάρκεια παραμονής στο λιμάνι. Επιπλέον, η ηλεκτρική κατανάλωση των εποχούμενων μηχανημάτων (αντλίες, ανεμιστήρες κ.λπ.) μειώνεται χάρη στην εγκατάσταση συσκευών κίνησης μεταβλητής συχνότητας, ενώ η εφαρμογή καινοτόμων χρωμάτων χαμηλής τριβής μειώνει την αντίσταση της γάστρας, αυξάνοντας έτσι την απόδοση. Τέλος, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με υβριδικά συστήματα καθαρισμού καυσαερίων για τη μείωση των εκπομπών θείου και σωματιδίων.

Ως απόδειξη της υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής του απόδοσης, το Great Antwerp επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά τόνο που μεταφέρεται έως και 43% σε σύγκριση με άλλα πλοία πολλαπλών χρήσεων ro-ro του Ομίλου.

Σύγχρονος στόλος

Το νέο πλοίο θα δρομολογηθεί σύντομα για να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών θαλάσσιων μεταφορών που προσφέρει ο όμιλος Grimaldi μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Δυτικής Αφρικής. Η παράδοση του νέου πλοίου γιορτάστηκε με τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Ulsan. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Hyung-Kwan Kim, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd, ο Guido Grimaldi, Deep Sea Commercial & Operations Director του Grimaldi Group, διάφοροι διευθυντές του κορεατικού ναυπηγείου και της ναυτιλιακής εταιρείας και εκπρόσωποι των βασικών πελατών με τους οποίους η τελευταία συνεργάζεται στα δρομολόγια της που συνδέουν την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τη Δυτική Αφρική.

Νονά του νέου πλοίου είναι η Sévérine Hajjar, σύζυγος του Pierre Hajjar, Διευθύνοντος Συμβούλου της Socar Shipping Agencies, ενός από τους κύριους πελάτες του Ομίλου Grimaldi για τη μεταφορά οχημάτων μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Δυτικής Αφρικής.

«Η παράδοση αυτού του πλοίου σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τον Όμιλό μας», δήλωσε ο Guido Grimaldi. «Μετά την επιτυχία των πέντε πλοίων μας κατηγορίας G3, έξι κλάσης G4, καθώς και 10 πλοίων κατηγορίας Eurocargo, όλα κατασκευασμένα από την Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd, εγκαινιάζουμε τώρα μια νέα κατηγορία πλοίων πολλαπλών χρήσεων ro-ro που ονομάζεται «G5». Αυτή η νέα σειρά πλοίων ανταποκρίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικά στη ζήτηση για ποιοτικές υπηρεσίες μεταφοράς σε διαδρομές βαθέων υδάτων και στις ανάγκες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος. Κάνουμε έτσι ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε μια πορεία που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο να λειτουργούμε στις κύριες γραμμές μας με έναν νέο σύγχρονο και οικολογικά βιώσιμο στόλο».

Όλες οι μονάδες της κατηγορίας G5 θα παραδοθούν μεταξύ 2023 και 2024 και θα αναπτυχθούν στις θαλάσσιες υπηρεσίες του Ομίλου Grimaldi μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Δυτικής Αφρικής.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο